Persoonlijke ontwikkeling Productiviteit

Waarom wandelen goed is voor je productiviteit

Ik vind het tegenwoordig heerlijk: even wandelen. En ik doe het steeds vaker. Maar wist je ook dat wandelen goed is voor je productiviteit? En daarnaast voor nog meer dingen, zoals je creativiteit, je gezondheid en je brein. 

Even bij dat bureau vandaan

Misschien herken je het bij jezelf ook wel. We zitten steeds meer. We doen meer en meer computerwerk of scrollen meer op onze telefoons en we hebben meerdere tv-streaming diensten. Er wordt zelfs gezegd dat zitten het nieuwe roken is. Dat is voor mij trouwens niet de reden om te bewegen. Ik kom juist in beweging door de voordelen die ik door wandelen ervaar. Ik probeer dagelijks op werkdagen een wandeling te maken tussen het werk door, maar ik merk ook steeds vaker dat ik graag wandel in mijn vrije tijd. 

Ons brein moet soms ontspannen

Even pauze nemen kan heel productief zijn. Wanneer je wandelt heeft je brein de kans om te ontspannen. We vragen door al ons denkwerk veel van onze hersenen. Deze staat constant aan. Omdat je brein ontspant vind je makkelijker een oplossing voor een probleem. Je bent niet gefocust op het probleem, maar je hersenen werken op de achtergrond wel door. Dus juist door het los te laten en er niet op te focussen komt de ruimte en de creatieve ideeën en oplossingen. Heel herkenbaar voor velen die onder de douche de beste ideeën of ingevingen krijgen. 

Met wandelen ben je dus meer in het hier en nu. Je ziet, je ruikt, je voelt en je ervaart. Tijdens het wandelen archiveert jouw brein de opgedane informatie en prikkels, waardoor het weer rustiger wordt in je hoofd. Ik vergelijk dit altijd met het defragmenteren van een computer. Zodra alles gegevens netjes op zijn plek staan, is er meer ruimte en is de computer sneller. Daarna ben jij dus lekker fris om weer productief aan de slag te gaan. 

Handige tip

Ik heb al jaren een Fitbit en deze trilt om 10 minuten voor heel als ik nog niet voldoende stappen heb gezet dat uur. Als je graag meer wilt bewegen dan is de Fitbit echt een aanrader! En leuke is, hij houdt dus al jouw stappen, gelopen kilometers, hartslag, verbrande calorieën en je slaap bij. 

Waarom ik regelmatig wandel

Voor mij is wandelen even een heerlijk momentje. Ik geniet er steeds meer van en krijg er ook steeds meer behoefte aan. De voordelen die ik ervaar door te wandelen zijn:

 • Even tijd alleen voor mijzelf
 • Het maakt mij productiever dan alleen maar door te werken
 • Een moment om naar een podcast te luisteren 
 • Mensen tegen komen en deze vriendelijk gedag zeggen, zonder dat je er een praatje mee hoef te maken 
 • Lekker in de natuur zijn en genieten van het hier en nu. De vogelgeluiden, het ruisen van de wind door de bomen. De geur van de natuur
 • Nieuwe plekjes ontdekken in mijn eigen buurt
 • Buiten mijn comfort zone gaan. Omdat ik het soms spannend vind om alleen in een bos of natuurgebied te wandelen 
 • Ik voel mij fit en gezond en zet veel stappen 
 • Het verminderd stress
 • Mijn brein kan ontspannen
 • Het is goed voor mijn ogen om niet alleen dingen van ‘dichtbij’ te bekijken, zoals een computerscherm, maar ook ver weg te kijken. 
 • En de allerbelangrijkste: mijn gedachten tot rust brengen waardoor ik op nieuwe ideeën kan komen en geïnspireerd raak. En hierdoor ook weer mijn creativiteit aan wakkeren. 

7 tips om meer te wandelen

 • Koop een Fitbit want door spelelement ga je meer bewegen)
 • Zorg dat je elk uur even 5 min loopt (al is het voor iets te drinken of het toilet)
 • Kies ervoor om tijdens lunchpauze een wandeling te maken
 • Middag dipje? Ga een klein blokje om en haal een frisse neus (zonder afleiding van telefoon of podcast) 
 • Maak in het weekend eens een lange wandeling. Alleen of met je gezin. 
 • Kies vaker om de trap te nemen i.p.v. de lift als de mogelijkheid er is. 
 • Ga samen met een vriend(in) of een coach wandelen. Waarschijnlijk krijg je andere gesprekken dan wanneer je tegenover elkaar zit bij een koffietentje. 

Is wandelen bij jou ook een belangrijk onderdeel van je leven geworden? Of is het iets wat je graag meer zou willen doen? 

Hartje Mybestself

You Might Also Like...

No Comments

  Leave a Reply