Persoonlijk Productiviteit

Productiever door het maken van keuzes

Ik heb altijd 1000 ideeën van dingen die ik kan opstarten, verbeteren of waar ik iets mee wil doen in de toekomst. Uiteraard schrijf ik dit allemaal op, zodat ik wat meer rust in mijn hoofd heb. Alleen het probleem is dat ik maar door blijf gaan. Tijd voor het maken van keuzes!

Mijn strategie dit jaar was in het begin van het jaar zoveel mogelijk doen, zodat ik het later in het jaar rustiger heb qua projecten en in het hoogseizoen bij My Lovely Notebook meer mee kan draaien. In de grote Amerikaanse organisatie waar ik voor mijn ondernemerschap werkte noemen ze dat front loaden. Dus eigenlijk meteen al veel acties ondernemen aan het begin van het jaar, zodat je de rest van het jaar de vruchten ervan kan plukken. 

Op zich ging dat eigenlijk erg goed. Ik heb super veel dingen gedaan zoals, het opzetten van een nieuwe webshop, een nieuwe B2B website, lancering van een nieuwe stationery box en de lancering van de cursus dagboekschrijven. En dat zijn alleen nog maar de grote mijlpalen. 

En toen kwam Corona….

Superfijn dat ik al zoveel gedaan had aan het begin van het jaar, want aan de beginperiode van de pandemie was ik niet echt in staat nieuwe projecten op te zetten. Maar ik bleef wel ‘aan’ staan. Iets minder in het neerzetten van nieuwe projecten, maar wel door de angst en de onzekerheid die het allemaal met zich meebracht.

Intussen is deze situatie weer ‘normaal’ aan het worden en zitten we niet allemaal meer binnen. Alles gaat weer door en ook mijn hoofd. Het ene idee na het andere dient zich aan. Heel fijn natuurlijk, want dat is altijd beter dan geen ideeën hebben. Maar de key zit hem echt in het kanaliseren hiervan, prioriteren en de juiste acties te ondernemen.  

Nu werd ik mij bewust van dat ik eigenlijk nog steeds op hetzelfde tempo doorga als aan het begin van het jaar. Omdat het nu weer kan natuurlijk en omdat het jaar richting het einde gaat in mijn hoofd. 

Op zich is front loaden een hele productieve methode waarmee ik echt super veel gedaan heb dit jaar. Maar onlangs werd de lijst met wensen toch iets te lang waardoor ik verlamde en niet zo goed tot actie ondernemen toe kwam. 

Heel logisch ook. Want strategie was begin van jaar veel doen, daarna wat rustiger aan. Maar rustiger aan doen, dat was er dit jaar eigenlijk niet bij. Oeps! Je kan niet altijd aanstaan en doorgaan, er is ook ruimte nodig voor rust en bezinning. 

Lees meer: Productief door bewust te zijn van de cycli

Tijd voor radicale keuzes!

Bewust werd ik dat dit niet werkzaam is en dat ik roofbouw pleeg op mijzelf. Toen besloot ik het volgende: Ik ga dit jaar nog maar 3 projecten oppakken en de rest niet meer. Dat schuift door naar volgend jaar. WOW, deze beslissing heeft mij zo veel rust gegeven. Ik merkte het zelfs aan mijn peuter dat ze op mijn mamadagen veel rustiger is…. En het is lekker overzichtelijk nu. Meer doen, door minder te doen!

Oké, dit was een vrij persoonlijk blog over mijn keuzes. Maar wat zijn de tips voor jou om productiever te zijn?

7 stappen om keuzes te maken waardoor je productiever wordt:

  1. Schrijf al je ideeën en projecten op in je notitieboek of planner.
  2. Prioriteer. Wat is belangrijk, wat kan later? 
  3. Kies maximaal 3 projecten uit die je dit jaar nog gaat afronden (uiteraard afhankelijk van de grootte van het project. Een fotoalbum is sneller gereed dan een nieuw bedrijf opstarten).
  4. Maak een wishlist aan. Op deze lijst zet je alle projecten die niet onder de 3 vallen die je dit jaar gaat doen. Ben je eerder klaar met projecten kan je altijd besluiten om iets van deze lijst op te pakken. Anders zijn het mooi doelen die je in 2021 kan gaan doen. 
  5. Hou je hier aan en geniet van de rust die dit oplevert!
  6. Plan wekelijks 3 acties die je dichter bij je 3 doelen brengen
  7. Neem 1x per maand een moment om te reflecteren hoe dit gaat. Wat heb je al gedaan, wat nog niet? Hoe voel je je? Krijg je meer gedaan? Heb je meer rust? 

Uiteraard kunnen er wat spoedjes tussendoor komen. Dingen die je niet voorzien had. Maak hier tijd en ruimte voor in je agenda om dit op te pakken. Aangezien je to-do lijst voor dit jaar aardig is geslonken, zal het niet veel stress opleveren als je dit spoedje oppakt. 

Bedenk maar eens dat het bovenop je lijst zou komen waar werkelijk alles op stond. Daar stijgt je stresslevel wel van toch? 

Welke keuzes maak jij? Welke drie projecten ga jij nog doen en wat schuif jij door naar volgend jaar? 

Hartje Mybestself

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply