Productiviteit Slimmer werken

Mijn handige vakantielijstjes

Ik ben een verslaafd aan lijstjes. Ik hou ervan! Voor de meeste dingen heb ik of maak ik lijstjes. Een van die dingen is vakantie. Voor sommige mensen is de periode tot vertrek een stressvolle periode. Voor mij een feest! Ik maak vakantielijstjes, heb overzicht, ben extra productief en vergeet bijna nooit iets mee te nemen. 

Zodra de vakantie dichterbij komt (zo’n 3-4 weken) ben ik bezig met lijstjes maken. Er is een lijstje dat ik steeds hergebruik en maak diverse (nieuwe) lijstjes voor het hele gezin:

  • Inpaklijst (deze hergebruik ik)
  • Dingen regelen voor de vakantie lijst
  • Handbagage lijstje
  • Dingen to-do tijdens vakantie (ondernemer)
  • Dingen to-do na de vakantie

Er liggen bij ons thuis dan een paar lijstjes op het aanrecht die we afstrepen en/of aanvullen met nieuwe dingen die wij verzinnen. We gaan nu een weekje naar het huisje van mijn vader in Oostenrijk. Een veilige optie om toch dit jaar even weg te kunnen. Wel is het voor het eerst een autovakantie met onze dochter, dus daarom is het zeker handig een lijstje te maken.

Inpaklijst

Deze inpaklijst is een documentje dat ik steeds uitprint en hergebruik. Hier staan de dingen van mij en Jade op. Sander pakt zijn eigen spullen in. Dit lijstje print ik uit als er een vakantie aankomt. Dan ga ik er doorheen, want elke vakantie is anders. De lengte van de vakantie, het vervoersmiddel waarmee je gaat en het klimaat is anders. Wij gaan nu één week met de auto naar Oostenrijk. Het klimaat is daar momenteel wisselend, dus moeten we warme kleding en zomerkleding meenemen. 

Dingen regelen voor de vakantielijst

Er zijn altijd veel dingen die geregeld moeten worden voor de vakantie. Ook dat is deels een standaardlijstje bij ons.
Wie verzorgt dat poesjes?
Kunnen ze die periode dat wij weg zijn?
Hoe doe ik dat met kantoor?
Kan een medewerker extra werken?
Worden we naar het vliegveld gebracht of nemen we een taxi?
En in dit geval, kunnen we een grotere, veilige auto van iemand lenen voor onze reis?

Dit zijn de grote regel dingen, maar er staan ook taken en klusjes op, zoals: de katten fontein schoonmaken, de brokjes aanvullen, koffer inpakken, beleg voor Jade kopen om mee te nemen, fietsen binnen zetten, x vragen om onze groene bak buiten te zetten etc. 

Handbagage lijstje

Sowieso vind ik dit voor mijzelf een fijn lijstje, zodat ik alles bij de hand heb en mijn belangrijkste spullen niet vergeet. Maar helemaal als je reist met een baby/peuter/kind, dan is het belangrijk dat je alles wat je echt nodig hebt tijdens de reis bij je hebt (zoals nóg een extra rompertje of luier).

Dingen to-do tijdens de vakantie lijstje

Deze kan je op twee manieren invullen. Je kan inderdaad een lijstje maken met alle activiteiten en culturele uitstapjes die je wilt maken op vakantie. Fijn als je daarvoor al naar gekeken hebt. Wat zijn de mogelijkheden, zodat je op vakantie niet meer hoeft te Googlen. Maar hoe ik deze bedoel, is het lijstje wat moet er gebeuren terwijl ik op vakantie ben. Ik ben ondernemer en sommige dingen lopen gewoon door (of moeten doorlopen). Om op vakantie niet/zo min mogelijk te werken, maak ik altijd een lijstje van deze dingen. In de weken voor mijn vakantie probeer ik zoveel mogelijk van deze taken vooruit alvast te doen. Dan blijven er alleen nog kleine taken over om te regelen tijdens mijn vakantie (zoals betalen van facturen bijvoorbeeld). Hoe meer ik heb afgerond, hoe meer rust ik heb tijdens de vakantie. 

Dingen to-do na vakantie-lijstje

Dan ligt er bij ons op het aanrecht nog een laatste lijstje. Dingen die we na de vakantie willen doen. Soms bedenk je wel iets, wat wel belangrijk is maar niet per se nog vóór de vakantie geregeld moet worden. Daarom schrijven wij dat op, zodat het wel uit ons hoofd is maar niet vergeten zal worden. Na de vakantie bekijken we dat lijstje dan.

Meer rust én productiever

Door het maken van al deze lijsten zorg ik ervoor dat ik overzicht behoud. Want bij het organiseren van een gezin en van een bedrijf komen gewoon heel veel dingen kijken. Door het uit je hoofd te halen ontstaat er meer rust in je hoofd en krijg je overzicht. De lijsten zijn gezamenlijk, dus ik zie op het lijstje ook dingen staan waar Sander aan gedacht heeft. Dat vind ik persoonlijk heel handig. Hou je ook van lijstjes, dan raad ik je ook mijn blog over mijn 2 favoriete lijstjes aan.

Door het overzicht wat ik heb en weet hoeveel er nog moet gebeuren, gaat er bij mij onbewust een ‘tandje bij’. Ik ben dus meer gefocust en productiever in deze periode. Want het vooruitzicht dat alles klaar is, als we op vakantie zijn geeft mij extra veel rust.

Ben ik de enige die zo veel lijstjes maakt rond een vakantie? Of doe jij dat ook? 

Hartje Mybestself

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply