Deze twee lijstjes mogen bij jou niet ontbreken
Productiviteit Slimmer werken

Deze twee lijstjes mogen bij jou niet ontbreken

In de vorige blog over zondag routines noemde ik ze al eventjes. In dit artikel ga ik er meer aandacht aan besteden. Naast mijn dagelijkse actielijst, zijn er twee lijstjes die ik veel gebruik en die mij ook veel rust geven. Namelijk de open eindjes lijst en de waiting for list. Al jaren houd ik deze lijstjes bij, maar door reacties van lezers van het blog kwam ik erachter dat deze lijstjes nog niet bij iedereen bekend zijn. 

Het hoofd is niet gemaakt om dingen te onthouden

Ons brein is beter in het onthouden van onafgemaakte taken (open eindjes dus) dan in het onthouden van afgeronde taken. Zodra je iets afgerond hebt, verwerken je hersenen het en denk je er niet meer aan. Maar zolang iets niet is afgerond, komt het steeds terug in je gedachten op je mentale to-do lijst. Dat kost onbedoeld veel energie.

Hoe minder dingen we hoeven te onthouden, hoe meer we kunnen genieten van het moment. Maar ook heb je zo een groter denkvermogen, meer creativiteit en meer energie. Het is dus juist belangrijk is om zo min mogelijk te onthouden en zo veel mogelijk open eindjes toevertrouwen aan papier (of een digitale lijst). 

Open eindjes lijst

De naam zegt het natuurlijk al. Op deze lijst staan alle open eindjes. Alle projectjes die nog niet zijn afgerond, taken die gedaan moeten worden maar geen exacte datum of deadline hebben. 

Maak in je notitieboek of achterin je planner op een lege pagina een open eindjes lijst. Elke keer dat je een open eindje bedenkt of bij je opkomt die geen haast heeft, zet je hier op. Zo is deze uit je hoofd en op papier. Nu is het belangrijk om te zorgen dat je deze lijst regelmatig bekijkt en doorloopt. 

Een goed moment kan de zondag kunnen zijn als je je planning voor de week maakt. Je loopt de lijst door en bekijkt of je iets kan doen wat aansluit op je planning (bijvoorbeeld een bepaald product kopen omdat je toch in de stad bent. Of iets dat je van de lijst kan doen, omdat je een lange afspraak hebt bij de kapper). 

Een andere optie is om een uur per week in je agenda te plannen om aan de open eindjes te werken. Heeft er inmiddels een open eindje wel haast gekregen, pak deze dan op in dat uur. Of heeft niets op de lijst echt haast, kies dat iets wat je het leukste lijkt of achteraf de meeste voldoening uit haalt. Zo zorg je dat op den duur al deze taken afgrond worden en de drukte in je hoofd minder wordt. 

Waiting for list 

Dit is eigenlijk ook een soort open eindjes lijst, alleen is dit meer een passieve lijst. Want jij hoeft hier zelf geen actie op te ondernemen. Dit is echt zo’n handige lijst en is afkomstig uit de Getting Things Done methode van David Allen! Hier zet je alles op waarbij je wacht op een ander. Dat kan dus een taak zijn die iemand moet doen voordat jij weer verder kunt met jouw project. Maar het kan ook iets zijn dat je hebt uitgeleend aan je zus of vriendin. Vaak vergeten we dat soort dingen, omdat we dingen voor een langere periode uitlenen. 

Voorbeelden van waiting for items kunnen zijn: 

 • Een bestelling van een webshop die nog niet geleverd is
 • Borg dat je nog terugkrijgt van vakantiehuisje
 • Een boek dat je hebt uitgeleend aan xx (zet de naam erbij)
 • Informatie van een collega zodat jij verder kunt met een project
 • Reactie op een voorstel voor een afspraak met iemand.

Waiting for tip voor e-mail 

Toen ik nog voor een werkgever werkte had ik in mijn inbox ook map met waiting foraangemaakt. In elke email waarbij ik iets van iemand nodig had, plaatste ik onderaan een (w). Daarbij maakte ik in Outlook een regel aan die ervoor zorgde dat met elke mail die ik verstuurde waar die (w) in stond, naar deze map werd verplaatst. Zo kwamen alle verzoeken en dingen waar ik nog op wachtte bij elkaar te staan. Ik ging 2x per week door deze map heen om te zien waar ik nog op wachtte en kon die persoon er dan nog eens om vragen. Echt heel erg handig als je in een organisatie werkt, waarbij je te maken hebt met veel anderen om jouw werk te kunnen doen.  Meer over het instellen van deze regel lees je hier.

Heb jij al een van deze twee lijstjes?

Hartje Mybestself

You Might Also Like...

12 Comments

 • Reply
  Lynn
  26 mei 2020 at 14:34

  Dit heeft mij echt heel erg geholpen. Plannen is altijd erg moeilijk voor mij geweest vanwege mijn ADD. Lijstjes maken zijn dus onmisbaar. Heeeerlijk om dingen af te kunnen strepen en in de avond een voldaan gevoel te hebben. Helaas blijft plannen voor mij nog steeds lastig, ook vanwege mijn drukke planning van geneeskunde, maar lijstjes maken raad ik iedereen aan!

  P.S. Ik doe graag mee met de winactie, het lijkt me super handig voor mij!

  • Reply
   Juliette
   27 mei 2020 at 12:39

   Lijstjes geven iedereen, met of zonden AD(H)D rust en overzicht en voldoening. Fijn dat het zo goed voor je werkt.
   Heb je het ebook al gedownload op de homepage? Hier deel ik een super goede planmethode, die jou echt gaat helpen!

 • Reply
  Notesbynajla
  26 mei 2020 at 18:35

  Super leuke blog, hoop dat ik je adviezen goed kan inzetten om eindelijk wat productiever te worden! Heb meegedaan aan je winactie op insta, hopen dat ik win!

 • Reply
  Phieraden
  26 mei 2020 at 18:53

  Wow bedankt voor de tip!
  (Ik doe trouwens natuurlijk ook mee met de directie!;)

 • Reply
  Anne
  27 mei 2020 at 07:51

  Super handige tips waar je echt iets aan hebt!

  • Reply
   Juliette
   27 mei 2020 at 12:40

   Dank je wel Anne. Ik hoop dat het je gaat helpen!

 • Reply
  Meadow baggen
  27 mei 2020 at 09:57

  Ik vind het zo leuk hoe je zoveel kunt vertellen en het ook nog interessant houd! Ga zo door<3

  • Reply
   Juliette
   27 mei 2020 at 12:40

   Wat super leuk om te horen, dank je wel! 😊

 • Reply
  Mijn vakantielijstjes | My Best Self
  26 juni 2020 at 07:02

  […] heeft. Dat vind ik persoonlijk heel handig. Hou je ook van lijstjes, dan raad ik je ook mijn blog over mijn 2 favoriete lijstjes […]

 • Reply
  Super productief door een vakantie te faken | My Best Self
  30 juni 2020 at 07:01

  […] een open eindjes lijst en vul deze gedurende de week aan met meer open eindjes die je […]

Leave a Reply