Hoeveel notitieboeken gebruik ik en mijn beste tip
Persoonlijk Persoonlijke ontwikkeling Slimmer werken

Hoeveel notitieboeken gebruik ik en mijn beste tip

Dit is een vraag die mij heel vaak gesteld wordt. Ik heb zo’n fijne manier gevonden om notitieboeken te gebruiken. Dat mag natuurlijk ook wel met het 6,5 jaar runnen van een webshop gespecialiseerd in notitieboeken. Ik snap de vraag heel goed, want ik ken veel mensen die hier moeite mee hebben. Ze beginnen in een notitieboek en na twee bladzijden schrijven beland het notitieboek in de kast. Herken je dit? Lees dan snel verder. 

De aantrekkingskracht van notitieboeken 

Notitieboeken hebben een enorme aantrekkingskracht op mensen, en voornamelijk op vrouwen. We kunnen er geen genoeg van krijgen. De verzameling ongebruikte notebooks stapelen zich op. Bij elk mooi exemplaar denk je: die moet ik hebben… en dan voel je dat rottige gevoel van alle notitieboeken die nog in de kast op je liggen te wachten. Die zouden je toch rust, overzicht en inspiratie geven. Dat was toch de afspraak tussen jou en het notitieboek toen je deze kocht? Helaas worden de notitieboeken niet vanzelf gevuld en zal je zelf echt actie moeten ondernemen. Dan pas ontstaat de magic. 

Bij mij gebeurt dit dus niet. En ik ga je vertellen waarom. Ik heb een basisregel voor mijzelf opgesteld die supergoed werkt. 

De basisregel voor elk notitieboek

Ik heb meerdere tips en regels, maar de allerbelangrijkste is deze: kies voor ieder doel of domein een ander notitieboek. Het klinkt misschien veel, maar dit gaat je echt helpen. Je weet namelijk precies wat je in welk notitieboek moet opschrijven wanneer je voor alles een apart notitieboek hebt. Geen keuzestress meer, geen aantekeningen meer die door elkaar staan en geen krabbels die verloren gaan op een post-it. Dit zal zo direct duidelijker worden als ik laat zien waar ik zelf elk notitieboek voor gebruik.  

De andere regels die ik altijd volg zijn: 

 • Kies een notitieboek waar je echt blij van wordt. Waarbij je steeds dat geluksgevoel ervaart. Dit is superbelangrijk.
 • Ga niet voor cheap cheap. Investeren in een mooi notitieboek is investeren in jezelf. Wat ben je waard? Waar ga je het voor gebruiken? Door te schrijven hoop je natuurlijk mooie inzichten te verkrijgen. Wat als dat achteraf in een boekje staat wat slecht papier heeft en half uit elkaar valt. Gun jezelf en je gedachten het beste. 
 • Schrijf regelmatig. Voor veel mensen is het moeilijk om te schrijven. Wanneer je voor elk doel een notitieboek gebruikt, wordt het al makkelijk. En schrijf sowieso minimaal 2x per week in je notitieboek of dagboek. Hierdoor wordt het een gewoonte om je gedachten op te schrijven en toe te vertrouwen aan papier. Een hoofd wat niet veel te onthouden heeft, is productiever en creatiever. 
 • Hou je aan het doel van het notitieboek. Heb je gekozen voor een notitieboek met een specifiek doel, houd je er dan ook aan. 

En dan nu…

De notitieboeken die ik (bijna) dagelijks gebruik

Sinds ik de regel toepas voor elke toepassing een ander notitieboek, heeft mij dat veel rust gegeven. Daarnaast schrijf ik ook vaker, omdat ik gedachten over een bepaald thema meteen kwijt kan.

 1. De Best Self Journal– dit is een journal en planner in een. Ik gebruik het om mijn dagen te plannen en dagelijks te reflecteren. Er is namelijk elke dag ruimte om dankbaarheid, wins en learning van de dag op te schrijven en de 3 doelen van vandaag. Dit A5 boek heb ik altijd en overal bij me. 
 2. Mijn zakelijk notitieboek – hiervoor gebruik ik op dit moment een Leuchtturm1917 maar heb ook jaren met veel plezier Nuuna’s gebruikt. Dit notitieboek gebruik is voor alles wat met mijn bedrijf te maken heeft. Dus ideeën die ik heb, gedachten over het bedrijf, marketingplannen, aantekeningen van een webinar of live event en aantekeningen van de coaching die ik krijg. 
 3. Dagboek – ik gebruik hiervoor al jaren de Nuuna fluid. Inmiddels al velen volgeschreven. In mijn dagboek schrijf ik regelmatig. Dan ga ik echt de diepte in en beschrijf ik de processen waar ik doorheen ga, lessen die ik heb geleerd maar ook mijn intenties wanneer het nieuwe maan is.

  Wil je jezelf meer verdiepen in dagboekschrijven? Je krijgt tijdelijk een dikke korting op de 7-weekse, online cursus dagboekschrijven met code MBS2020. Ga naar www.dagboekschrijven.nl
 4. Wekelijkse reflectieboek –  Al jaren doe ik een wekelijkse reflectie over mijn ondernemerschap. Wat heb ik gedaan, wat heb ik geleerd, heb ik voornamelijk in of aan mijn bedrijf gewerkt? Dit notitieboek bewaar ik standaard op kantoor. Elke vrijdag pak ik dit boek erbij en geef ik antwoord op dezelfde vragen. Er is nu zo ontzettend mooi document ontstaan over mijn groei en de lessen die ik heb geleerd als ondernemer. Dit is voor mij zo waardevol, dat ik super blij ben dat ik dit in een mooi notitieboek heb vastgelegd.
 5. Cursus notitieboek –  Momenteel volg ik een online cursus over de wet van aantrekkingskracht. Hier wordt zoveel informatie gedeeld die ik graag goed in mij op wil nemen, waardoor ik alles wat ik leer opschrijf. Want ik heb gemerkt, wanneer ik iets opschrijf ik het beter onthoud. 
Hoeveel notitieboeken gebruik ik en mijn beste tip

Dit zijn de meest gebruikte notitieboeken op dit moment en zoals je kan zien heb ik voor ieder doel of domein een apart notitieboek. Dit geeft mij echt rust. 

Liever de video bekijken?

Speciaal voor dit blog heb ik ook een video gemaakt waarbij ik mijn notitieboeken aan je laat zien en vertel waarvoor ik elk notitieboek gebruik. 

Ik ben benieuwd, zou dit voor jou werken? Of werk je al met diverse notitieboeken? 

Hartje Mybestself

You Might Also Like...

7 Comments

 • Reply
  Aartjemetstaartje
  29 mei 2020 at 08:16

  Heerlijk al die boekjes! Word je toch blij van 🙂 Gebruik zelf ook verschillende en word altijd een beetje raar aangekeken als ik dan een weekendje weg ben en met een hele stapel notitieboekjes aan kom zetten 😂

  • Reply
   Juliette
   29 mei 2020 at 09:30

   Hahah, heel herkenbaar. Ik neem ook altijd meerdere boekjes mee. Leuk dat je dat ook hebt!

 • Reply
  shaula
  29 mei 2020 at 12:16

  Net ingeschreven voor de cursus. Afgelopen week al het journal van aandachtsmomenten gekocht, dus wil er nu eens serieus tijd voor maken. Die cursus is dan een goede stok achter de deur

  • Reply
   Juliette
   1 juni 2020 at 11:30

   Wat super leuk! Dat is beide een super goede commitment om er voor te gaan. Enjoy!

 • Reply
  Karin
  31 mei 2020 at 13:52

  Hey Juliette,

  Super goed en verhelderend stuk over jouw notitieboeken. Ga ik vertalen naar mijn eigen situatie 😊. Nu is mijn vraag welke vragen jij jezelf stelt in jouw wekelijkse reflectie?
  Groet, Karin

  • Reply
   Juliette
   1 juni 2020 at 11:31

   Dank je wel Karin. Goede vraag, die ik vaker krijg. Ik zal er binnenkort wat meer over delen, want in de reacties is dat een beetje te lang.
   Groetjes, Juliette

 • Reply
  Kelly
  8 juni 2020 at 13:20

  Ik probeerde altijd zoveel mogelijk in 1 notitieboek te proppen, net om de stapel notitieboeken te vermijden als je ergens heen gaat hihi maar denk dat ik het toch ga spreiden, gaat me denk ik meer rust geven als ik niet steeds moet uitzoeken waar ik nou het beste iets zet 🤗 bedankt voor de tip!

Leave a Reply