Productiviteit Slimmer werken

Mijn 13 tips om meer geld te sparen

Vanuit huis al ben ik een echte spaarder. Ik zette altijd geld apart om iets groots van te kunnen kopen zoals een auto of een vakantie. Voor mij was (en is) het heel normaal niet al mijn geld op te maken in de maand. Van mijn moeder leerde ik om mijn geld te sparen in verschillende potjes en dat doe ik nog steeds. Prive, maar ook zakelijk! Sinds ik het boek Profit First (aanrader!) heb gelezen viel het kwartje dat het verdelen in potjes op de zakelijke rekening ook erg handig was. In dit blog deel ik mijn tips om meer geld te sparen.

Verschillende (spaar)potjes

Zoals hierboven al benoemd heb ik privΓ© dus een rekening met verschillende potjes waar ik graag elke maand geld voor apart zet. Zo heb ik altijd geld voor dat bepaalde doel apart staan. De potjes die ik heb zijn: nieuwe auto, vakantie, reserve hypotheek, Fidel & Roza (mijn katten), investeringen en leuke dingen doen.

Zakelijk pas ik dit ook toe. Elke week als er geld binnenkomt maak ik een verdeling op basis van percentages over de volgende potjes: verzendkosten (hoge kostenpost bij een webshop), belasting en btw, salaris, investeringen & coaching, winstuitkering en pensioen (sinds kort). Het geld dat overblijft na de verdeling blijft op mijn betaalrekening staat en hier betaal ik mijn kosten/facturen van.

Daarnaast is het handig om te weten dat ik samen met Sander een gezamenlijke rekening heb, waarvan we alles rondom het huis, boodschappen en de kinderen van kopen. Ons aandeel storten we (automatisch) zodra ons salaris binnenkomt op deze rekening.

Tip 1

Het eerste wat ik doe zodra mijn salaris binnenkomt is de verdeling maken over de verschillende potjes. Dit heb ik geautomatiseerd en gaat dus vanzelf. Zo spaar ik voor mijn potjes en de rest wat blijft staan op mijn betaalrekening is om te leven. Om iets te leuks kopen of te doen, facturen te betalen ect. Hierdoor blijft er minder geld op je betaalrekening staan, waardoor je niet de eerste week excessief gaat ‘spenden‘. Daarnaast, als je wat overblijft zou sparen zou je maandelijks veel minder kunnen sparen dan wanneer je het direct wegzet. Zodra we dus bijvoorbeeld op vakantie gaan zit er genoeg geld in dat potje en kan ik de vakantie daarvan betalen.

Tip 2

Vlak voordat mijn salaris komt, doe ik ook meteen nog een andere (spaar)actie. Ik kijk wat er nog over is op mijn betaalrekening. De ene keer is dat €10,- en de andere keer €120,-. Dat geld zet ik meteen extra op de spaarrekening van mijn belangrijkste doel (voor mij een nieuwe auto). Want, als het salaris komt heb je weer nieuw ‘spending money’, dus heb je dit extraatje niet perse nodig en spaar ik dat liever.

Natuurlijk komt het ook wel eens voor dat mijn spending money op is voordat de maand voorbij is en dan haal ik geld van een van mijn spaarrekeningen. Dit is vooral in de maanden dat er veel verjaardagen of feestdagen zijn. En dat is helemaal prima. Er blijft altijd meer op de spaarrekening dan wanneer ik niet dit systeem zou gebruiken.

Tip 3

Gebruik je salaris verhoging slim. Ik ben ondernemer en heb mijzelf onlangs een salarisverhoging geven. Niet omdat ik tekort kom per maand, maar gewoon omdat het kan. Wat ik doe met deze verhoging is alles direct extra op de spaarrekening zetten van mijn belangrijkste doel. Zo spaar ik nog net even sneller. En aangezien ik gewend was aan het inkomen dat ik had, mis ik het ook niet.

Mocht jouw situatie anders zijn, en je het geld van de salarisverhoging wel echt nodig hebt. Probeer dan een deel van het extra bedrag te sparen. Stel je krijg €100,- per maand netto meer, zet dan de helft apart en gebruik de andere helft. Zo spaar je toch een beetje πŸ™‚

Tip 4

Voor onze gezamenlijke rekening hebben we ook een spaarrekening aangemaakt. Deze noemen wij de mee en tegenvallers rekening. Als we soms een meevaller hebben, bijvoorbeeld geld terug van de kinderopvang doordat deze gesloten was tijdens corona. Dit geld gebruiken we dus niet en zetten wij apart. Zodra er een tegenvaller is, zoals bijbetalen voor gas en elektriciteit of waterschapsbelasting dan halen we dat van deze rekening af. Zo hebben we een buffertje gebouwd, die zorgt dat we niet aan ons maandbedrag hoeven komen en daar een ‘tekort’ krijgen.

Lees ook mijn 30 bespaartips om direct geld te besparen

9 extra spaar- en bespaartips

 • Bij de Albert Heijn kun je zegeltjes sparen. I know, het klinkt suf. Maar je krijgt er wel meer rente op dan op welke bankrekening dan ook! Daarnaast merk je vaak die extra euro op je boodschappen niet, dus zo spaar je onbewust. Een vol boekje (tegenwoordig digitaal) kost je €49,- en je krijgt er €52,- voor terug. Een winst van €3,- dus.
 • Spaar munten. Als je nog regelmatig cash geld gebruikt, kan je elke keer als je een bepaalde munt in je portemonnee hebt deze in een spaarpot doen. Bijvoorbeeld al je €1 of €2 munten. Een muntje minder in je portemonnee merk je niet zo snel, maar je spaarpot kan zich zo leuk vullen om iets leuks van te doen of te kopen.
 • Met geld maak je geld. Heb je een mooi bedrag op je spaarrekening staan, ga dan eens goed kijken of er een andere bank is waar je meer rente krijgt op je spaargeld. Het staat er maar te staan, dus als je er meer rente voor krijgt is dat mooi meegenomen en een kleine moeite. Als je het geld voorlopig niet nodig hebt, kan je ook kijken om het vast te zetten in een deposito met een hogere rente.
 • Kijk eens waar je kan besparen. Heb je abonnementen die je niet gebruikt? Bijvoorbeeld een streaming dienst, een tijdschrift of een andere dienst waar je niets meer doet. Zet dat geld dan wel meteen apart wat je na opzeggen elke maand overhoudt, want dat geld ben je nu ook kwijt en is toch leuk dat je dat nog extra kan sparen.
 • Stop met een gewoonte die geld kost en spaar dat geld. Toen ik ooit (100 jaar geleden) stopte met roken, stopte ik elke dag dat ik niet rookte €4,- in een potje. Na een tijdje kon ik van dit geld een leuk cadeautje voor mijzelf kopen om mij te blijven motiveren niet weer te gaan roken. Nu is roken een voorbeeld, maar kan ook zijn dat jij gewend bent om altijd op het station een koffie te kopen. Dat zijn allemaal gewoonten waarmee je kan stoppen en waarvan je het geld kan (be)sparen.
 • Heb je schulden? Los deze dan eerst af voordat je gaat sparen. Vaak is de rente op schulden vele malen hoger dan de rente op je spaarrekening. Dus dan is het slimmer om eerst af te lossen. Let wel, heb jij een schuld bij de DUO let dan goed op het rentepercentage. Soms is deze zo ontzettend laag, dan je die schuld prima kan aanhouden en langzaam kan aflossen in plaats van versneld aflossen.
 • Automatisch sparen bij een aankoop. Er zijn banken die een toffe dienst aanbieden, waarbij je bij elke aankoop automatisch spaart. Dus stel je doet boodschappen voor €23,30. Dan rond de bank het bedrag af naar €24,- en gaat er €0,70 naar je spaarrekening. Dit zijn dus kleine bedragen die je niet zo snel merkt maar wel leuk kunnen bijdragen aan meer sparen.
 • Doe een no-spend challenge. Spreek met jezelf af om een maand lang niets nieuws te kopen. Een leuke uitdaging die je zeker bewustmaakt van de (impuls)aankopen die je misschien normaal doet. En zet natuurlijk al het geld dat je niet hebt uitgegeven deze maand op je spaarrekening.
 • Stel impuls aankopen uit. Stel je wilt iets kopen, dat kan iets kleins zijn bij de Action of een mooie nieuwe tas. Spreek dan met jezelf af dat je de aankoop uitstelt voor een x aantal dagen. Wil je het na deze periode nog steeds heel graag hebben, koop het dan voor jezelf. Dan is het een goede aankoop. Twijfel je of hoef je het niet perse meer te hebben, dan heb je een mooie impulsaankoop bespaard.

Heb jij nog een leuke tip om meer geld te sparen? Laat het hieronder weten in de reacties.

Hartje Mybestself

You Might Also Like...

No Comments

  Leave a Reply