Persoonlijke ontwikkeling Zwanger - Mama

Review boek: De introverte moeder van Shirley Visser en mijn ervaring als introvert

Meteen al is het voorwoord een feest der herkenning. Sinds een aantal jaren weet ik dat ik introvert ben en sinds dat kwartje is gevallen begrijp ik mezelf een stuk beter. Waarom verzin ik altijd smoesjes om niet naar een feestje te hoeven? Waarom zie ik altijd op tegen een dag met vriendinnen terwijl ik dat wel heel erg leuk vind? Ik kan de hele dag tegen een afspraak opzien en krijg ook echt fysiek buikpijn. Dit heeft alles te maken met mijn introvert zijn.

Voor de mensen die het nog niet weten: introverte mensen laden op door alleen te zijn en extraverte mensen laden op door in gezelschap te zijn van andere mensen. 

Omdat ik echt oplaad door het hebben van me-time, heb ik het heel belangrijk gemaakt in mijn weken en dagen. Dagelijks heb ik ook meerdere me-time momenten in gepland, zoals: elke ochtend opstaan om 5:00 uur zodat ik lekker twee uurtjes voor mezelf heb voordat de rest van het huis wakker wordt. En ik heb standaard de donderdagmiddag vrij als echte vrije dag. Tegenwoordig is Jade naar school toe en heb ik ook de dinsdagochtend voor mijzelf. Heerlijk!

Terug naar het boek van Shirley.

Ik vind het een heerlijk geschreven boek. Het leest lekker weg en ook het lettertype vind ik fijn. Daarnaast is het ook erg leuk vormgegeven. Shirley neemt me echt mee in haar verhaal en haar reis als introverte moeder en de situaties die ze meemaakt. Daarnaast geeft ze tips om dingen anders aan te pakken, zodat je met sommige situaties beter om kunt gaan als introvert (zoals: kinderfeestjes, play dates en zwemles). Ik vind het boek echt een aanrader voor mensen die weten (of vermoeden) dat ze introvert zijn, waardoor het kwartje gaat vallen dat je niet gek of anders bent. Je laadt gewoon op een andere manier op! Zo fijn om te weten dat je niet de enige bent in een wereld die gericht is op extraverte mensen. 

Wat herkende ik in het boek bij mijzelf? 

 • Haar partner is een extravert en Sander is dat ook. Sander kan uren met de buren (of vreemden) kletsen en wil op feestjes het liefste het licht uit doen. Ik wil altijd graag op tijd naar huis omdat ik gewoon op ben en genoeg prikkels heb gehad. 
 • Ik heb ook moeite met oppervlakkige social talk zonder diepgang. Geef mij maar een goed gesprek met iemand over een interessant onderwerp, dan dat ik sociale gesprekken moet voeren over ‘niets’. 
 • Ik raak snel overprikkeld wanneer er te veel van mij gevraagd word. Dit komt omdat het al zo druk is in mijn hoofd, dat ik niet altijd extra input en prikkels kan gebruiken. Hierdoor kan een hele mamadag al zwaar zijn, terwijl ik zielsveel van Jade hou en niets liever dan samen met haar ben.
 • Ik kan ook enorm genieten van een avond alleen thuis of een weekend alleen keutelen zonder anderen te zien of te spreken. Heerlijk zo even in mijn eigen bubbel. 
 • Ik zie elke dinsdag (mijn mamadag) weer op tegen play dates die mogelijk zullen komen. Ik gun het Jade enorm, maar twee (of drie) kinderen samen is soms echt to much voor mij. Er wordt elke 2 minuten met iets anders gespeeld, mijn huis is een rommel en ik moet politieagent spelen bij ruzie en onenigheid. Gelukkig is dit niet altijd het geval en kan ze ook heel lief en aandachtig spelen met sommige kindjes. 

Wat doe ik al om mijn energie als introvert in balans te houden? 

 • Ik hou heel er van stilte dus heb zelf nooit muziek aan in huis of in de auto. Heerlijk vind ik dat! Ik geniet ook echt van mijn ochtendritueel in stilte wanneer iedereen nog slaapt. Of tijdens het werken in mijn eigen kantoor met de deur dicht. 
 • Ik plan als eerste me-time in, in mijn agenda. Dit is heilig voor mij. Omdat ik weet, dat wanneer ik dat niet doe de tijd er niet is. Bij mij is dat sowieso elke ochtend van 5-7 uur, de donderdagmiddag en in het weekend uitgebreid alleen in bad. Heerlijk! Verder gaat jade naar school en heb ik tot de baby geboren word, elke dinsdagochtend ook vrij. Wat een genot! Hier ben ik iets minder strikt op kwalitatieve me-time en doe ik vooral waar ik zin in heb. De ene keer is dat werk of een video opnemen, de andere keer is dat tv kijken of een boek lezen. 
 • Niet te lang naar verjaardagen. Ik vind het belangrijk om mijn gezicht te laten zien, maar hoef daar niet van het begin tot einde aanwezig te zijn. 
 • Dagboekschrijven en plannen in mijn planner. Voor mij zijn dit heerlijke momenten om alle gedachten en prikkels even los te laten en toe te vertrouwen aan papier. Het helpt mij echt meer in mijn lijf te zakken en los te laten, waardoor ik beter in balans kom en meer aan kan. 
 • Aangezien ik mijzelf erg goed ken, heb ik Sander ook (bij wijze van spreken) al bij de geboorte van Jade gevraagd om de zwemles-duty op zich te nemen. Ik krijg het al Spaans benauwd bij het idee van het warme klamme zwembad, de galmende geluiden, de smalltalk en het wachten… Dit is gelukkig al geregeld. En dat betekent natuurlijk niet dat ik nooit bij Jade zal kijken, want het lijkt me ook geweldig om te zien hoe zij leert te zwemmen en dat trots aan haar mama wilt laten zien. Maar het moet gewoon niet mijn vaste verplichting zijn. 

Wat ben ik voornemens om te gaan doen naar aanleiding van het lezen van het boek

Naast dat ik veel herkende, heb ik ook tips uit het boek gehaald. Deze dingen ga ik de komende tijd toepassen of in rust over nadenken.

1. Reflecteren

Reflecteren doe ik al, maar meer op mijn ondernemerschap en niet op hoe ik mij voel met betrekking tot introversie en overprikkeld zijn. Dit ga ik vanaf nu doen om meer inzicht te hebben in de energie slurpers en gevers. 

2. Energiegevers en energieslupers in kaart brengen

Ik ga een lijstje maken van de dingen die mij energie kosten en de dingen die mij energie geven. Daarnaast ben ik ook geïnspireerd door Shirley om een lijstje te maken van gezinsactiviteiten die mij opladen. Win-win. Iets doen met het gezin waar we allemaal blij van worden, en ik kan opladen. Zoals een wandeling door het bos, heide of over het strand. 

3. Grenzen aanvoelen en aangeven

Beter invoelen wanneer ik over mijn grenzen ga. Maar ook bewust soms over de grens gaan om niet in een isolement of comfort zone te blijven hangen. Echt even invoelen: wat heb IK nu nodig? Ik ben meer een denker dan een voeler, dus ook een mooie oefening om dichterbij mijn gevoel te komen. 

Mijn mening over dit boek

Zoals ik hierboven ook al heb aangegeven, ik vind het boek echt een aanrader. Het is heerlijk om te lezen (als introvert persoon/moeder). Ik wist al dat ik introvert was en het is fijn om te lezen hoe een andere moeder hiermee omgaat. En dat ik niet gek ben! Ook de tips in het boek zijn heel nuttig; zoals tips voor de vakantie, het schoolplein, meer me-time, feestdagen en gezinsuitjes. 

Hier kan je het boek bestellen: de introverte moeder

Hartje Mybestself

review de introverte moeder
review de introverte moeder

You Might Also Like...

No Comments

  Leave a Reply