Persoonlijke ontwikkeling Productiviteit

Mijn wekelijkse zakelijke reflectie (als ondernemer)

Al jaren doe ik elke vrijdag mijn zakelijke reflectie. Hierbij kijk ik terug op mijn week en reflecteer ik op hoe ik mij als ondernemer heb gedragen. Dit geeft mij de mogelijkheid bewust te worden, bij te sturen en kansen sneller te zien. Ik reflecteer elke week volgens een vaste structuur. Deze methode deel ik al tijden met de klanten van Eelco de Boer in een maandelijks webinar dat ik geef en nu deel ik dit ook met jou. Deze methode is met name interessant als je ondernemer bent. 

Hoe is deze methode ontstaan?

Heel veel jaren geleden las ik voor het eerst het boek Getting Things Done van David Allen. Een onderdeel hiervan was wekelijks onderhoud. Dit is een wekelijks terugkerende activiteit, waarbij je zorgt dat alles weer even op orde en bij gewerkt is. Volgens de methode leeg je jouw verzamelplekken, werk je jouw lijstjes bij (to-do list, waiting for list etc) en verander/vernieuw je. Reflecteren valt onder dat laatste. Tijdens het wekelijks onderhoud overstijg je de acties en bekijk je alles wat je doet vanuit een helikopter view.  

Wanneer reflecteren?

Je kan reflecteren wanneer je wilt. Wekelijks, dagelijks, maandelijks en jaarlijks. De zakelijke reflectie doe ik zelf elke week. Dit doe ik op vrijdag. Dan heb ik de week achter de rug, blik ik terug en heb ik tijd om nog wat laatste acties te ondernemen voordat ik het weekend in ga. 

Wat doet reflecteren eigenlijk?

Reflecteren is terugblikken, terugkijken, bespiegelend overdenken, naar wat je afgelopen tijd allemaal hebt gedaan. Wat je hebt ervaren, gezien en welke keuzes je hebt gemaakt? Het is bewust nadenken over je eigen handelen en de balans opmaken. Om vervolgens (over jezelf) te leren en nieuwe doelen te stellen. Het is een manier van leren en jezelf ontwikkelen. Voor mij valt mijn reflectie dan ook echt onder persoonlijke ontwikkeling. Ook vind ik het een vorm van productiviteit. Door bewust te zijn kan ik namelijk makkelijker bij sturen en zien op welk gebied ik bijvoorbeeld uitstelgedrag vertoon. Hierdoor word ik over het algemeen ook productiever.

Hoe pak ik het aan en welke vragen stel ik mijzelf tijdens mijn zakelijke reflectie?

Iedereen kan dit op een andere manier doen. Het gaat er juist om dat de manier bij je past, zodat je het fijn vindt om te doen. Ik deel nu mijn manier met je, maar voel je vrij dit aan te passen naar een manier die voor jou werkt. 

Elke vrijdag pak ik mijn zakelijke reflectieboek. Dit notitieboek gebruik ik al jaren voor mijn reflectie als ondernemer. Het is een geweldig en kostbaar document geworden. Er staan hier zo veel lessen in die ik heb geleerd. Inzichten die ik heb opgedaan en de groei van mij als ondernemer. Ik word er zo blij van als ik hier doorheen blader en teruglees. Mijn advies is dus echt om een apart notitieboek hiervoor aan te schaffen. 

Ik beantwoord elke week dezelfde vragen. 

 1. Ik begin altijd met een algehele reflectie van de week. Dit is mijn referentie als ik ooit dit teruglees, wat voor week het was. Hier beschrijf ik de week. Hoe heb ik deze week ervaren? Waren er bijzonderheden? Had ik vrije dagen? Was ik productief of niet vooruit te branden? Zijn er grote dingen die ik gedaan of ondernomen heb? Neem de ruimte die je nodig hebt om dit te beschrijven. 
 2. De tweede stap is om twee lijstjes te maken. Ik schrijf namelijk op welke taken in IN en AAN mijn bedrijf heb gedaan. Dit geeft mij een goed overzicht en geeft veel inzicht of ik nog bezig ben met de juiste dingen. 

  Wat is nou IN en wat is nou AAN je bedrijf werken? 
  IN – uitvoerende taken, repeterende taken, taken eventueel iemand anders kan doen.
  AAN – werken aan je groei als ondernemer, werken aan de groei van je bedrijf, acquisitie, marketing en dingen leren etc.  

  Ik word er persoonlijk erg blij van om AAN mijn bedrijf werken en wil dit graag goed in balans hebben. Maar dit is voor ieder bedrijf anders. Als je VA (virtual assistent) bent, en veel declarabele uren maakt voor anderen, werk je nou eenmaal veel IN je bedrijf. Dan is het belangrijk ervoor te zorgen dat je ook genoeg AAN je bedrijf werkt. Dus bijvoorbeeld jezelf blijft ontwikkelen als persoon en ondernemer en aan je marketing werkt zodat er een klantenstroom blijft komen. 
 3. Welke stappen heb ik deze week gezet die mij dichterbij mijn doel hebben gebracht? 
 4. Hoe kan ik meer impact maken?
 5. Welke learnings en lessen heb ik afgelopen week geleerd? 
 6. Hoe kan ik mijzelf verbeteren? (liefdevolle schop onder je kont)
 7. Wat kan ik opschonen, opstarten en opschalen? 

Dit zijn de vragen die ik dus elke week beantwoord. Het geeft mij super veel inzicht. Ook als ik bepaalde dingen vaker opschrijf en ze dus steeds weer terugkomen, is het voor mij een teken om daar iets mee te doen. Om deze taak uit te besteden, te automatiseren of af te stoten. Belangrijk onderdeel is namelijk ook om stil te staan of je er nog blij van wordt. Want dat is als ondernemer natuurlijk heel belangrijk! 

Bovenstaande vragen zijn de vragen die ik beantwoord. Maar het kan zo zijn dat deze vragen helemaal niet met jou resoneren en jij liever andere vragen beantwoord. Of bijvoorbeeld aanvult met een breindump. Mijn advies is: probeer deze vragen eens te beantwoorden, kijk wat fijn voor jou is en maak dan voor jezelf een lijstje met vragen die bij jou passen. En koop uiteraard een mooi notitieboek en ga de commitment aan dat je elke week je reflectie doet in dit notitieboek. Plan de reflectie ook echt in, in je agenda of planner. 

Mijn wekelijkse zakelijke reflectie
Dit zijn mijn wekelijkse reflectie boeken. In de bovenste heb ik jaren welke week geschreven. Dit boek is mij zo veel waard! Onlangs ben ik begonnen in een groter A4 notitieboek Dingbats* met dotted papier i.p.v. lijntjes. Heel erg blij mee. Ik hoop dat deze net zo waardevol (of nóg waardevoller) wordt als mijn eerste reflectieboek.

Ben je geen ondernemer, dan kan je alsnog een reflectie doen over hoe je hebt gewerkt afgelopen week. Alleen zal de vraag over IN/AAN wel vervallen en wellicht dat je andere vragen iets wil tweaken

Succes! 

Doe jij al aan zakelijke reflectie? Of ga je dit vanaf nu eens proberen? Laat het mij hieronder weten in de reacties.

Hartje Mybestself

You Might Also Like...

No Comments

  Leave a Reply