Persoonlijk Persoonlijke ontwikkeling

Wat is persoonlijke ontwikkeling en wat kan je allemaal doen aan persoonlijke groei?

Je hoort er natuurlijk vaker over: persoonlijke ontwikkeling. Maar wat is het eigenlijk? In dit artikel vertel ik je wat persoonlijke ontwikkeling is, wat je kan doen aan je persoonlijke ontwikkeling en wat ik zelf doe aan mijn persoonlijke groei. 

Wat is persoonlijke ontwikkeling?

In mijn ogen is persoonlijke ontwikkeling of persoonlijk groei, het proces van het maximale uit jezelf te halen en te blijven groeien. Je volledige potentieel te benutten en groeien op het gebied van bewustzijn. 

De piramide van Maslow laat heel mooi zien, dat persoonlijke ontwikkeling pas kan plaatsvinden wanneer aan de basisbehoeften wordt voldaan. De basisbehoefte zijn een dak boven je hoofd, eten & drinken en liefde. Deze zijn essentieel. Zelfontwikkeling staat helemaal bovenaan en wordt dus pas belangrijker als de basisbehoefte eronder vervuld zijn. Want wie werkt er aan persoonlijke ontwikkeling en zelfactualisatie als je geen eten of een huis hebt. Dan heb je toch echt andere prioriteiten en is het belangrijk eerst te voorzien in de basisbehoeften die zorgen voor een veilige basis.

In Nederland is het gelukkig goed geregeld, zodat de meeste mensen zich niet dagelijks zorgen hoeven te maken over eten, drinken en een huis. Gelukkig! Hierdoor staan we al hoger op de ladder richting zelfontwikkeling dan bijvoorbeeld een persoon in Afrika. Dit is al iets om dankbaar voor te zijn. Maar daarnaast is persoonlijke ontwikkeling ook een keuze! 

Waarom zou je persoonlijke ontwikkeling doen? 

Heel veel mensen leven namelijk niet bewust. Ze werken, eten, kijken tv en slapen. En de volgende dag begint het weer van vooraf aan. Volgens Abraham Hicks zijn we hier op de wereld voor Joyous Expansion. Hiermee wordt bedoeld: groeien, plezier hebben en vrijheid ervaren. En daarom is bewustzijn bij persoonlijke ontwikkeling een heel belangrijk onderdeel. Hoe minder je bewust bent van het leven dat je leeft en de kansen die je hebt, hoe minder je focust op je volledige potentieel. 

Investeren in jezelf is de beste investering die je kunt doen. Je hebt er je hele leven profijt van en leert nog beter wat je hier te doen hebt op aarde. Wellicht een beetje zweverig. Maar hoe meer je leert over jezelf, hoe beter je weet wat je wel en niet wilt in het leven. En zo steeds meer jouw missie kunt gaan leven. 

Wat kan je allemaal doen aan zelfontwikkeling?

Investeer in je zelf

Neem tijd om iets nieuws te leren, jezelf uit te dagen en uit je comfort zone te gaan. Er zijn verschillende dingen die je kan doen om jezelf te ontwikkelen. 

Hieronder vind je een lijstje met voorbeelden: 

 • een podcasts te luisteren 
 • een documentaire te kijken
 • een leerzaam boek te lezen
 • het kijken van Youtube video’s
 • journalen of schrijven over dingen die je bezighouden
 • mediteren of wandelen in stilte
 • het volgen van een (online) cursus, training of workshop 
 • een coach of psycholoog in de hand te nemen voor begeleiding. 

Het hoeft niet veel te kosten om in jezelf te investeren, het is voornamelijk de commitment die je met jezelf maakt en de tijdinvestering die het kost. 

Train jezelf

Bewustwording is dus een belangrijk onderdeel van persoonlijke ontwikkeling. Maar hoe werk je daar dan aan? Merk bijvoorbeeld op hoe je op bepaalde situaties reageert. Is dat hoe je wil reageren? Of vind je jouw reactie misschien wat heftig? Wordt bewust van je gedachten en wat je denkt en doet. Door dit te observeren vanuit een helicopterview ben je al bezig met bewustzijn.

En, vind je het niet leuk om naar de sportschool te gaan? Stel je het steeds uit en zeg je het af omdat je geen zin hebt? Ook hierin kan je jezelf trainen! Ik zie het als mentale training om toch te gaan sporten terwijl ik geen zin heb. Dat geen zin hebben is mijn ego (het deel wat niet wil veranderen en niet wil sporten). 

Wat doe ik zelf aan mijn persoonlijke ontwikkeling?

Zolang ik mij kan herinneren ben ik altijd bezig met mijn persoonlijke ontwikkeling op vele vlakken. Ik word er zo ontzettend blij mijzelf te ontwikkelen. Als kind deed ik al veel dingen na school zoals Franse les, pianoles en zangles. 

Maar als volwassen persoon zit het ook vervlochten in mijn leven. Met als sterrenbeeld tweelingen ben ik heel nieuwsgierig aangelegd. Combineer dit met mijn autodidactische eigenschap (zelflerend vermogen) en doorzettingsvermogen, en je krijgt een leven dat bestaat uit leren en ontwikkeling. Zo ben ik van de MAVO doorgegroeid naar de universiteit. Door mijzelf steeds verder uit te dagen, te groeien en te blijven leren. 

Maar wat doe ik nu nog om mijzelf te ontwikkelen? 

 • Ik heb een 1:1 business coach. Zij helpt mij door gesprekken mijn business maar ook mijn persoonlijke leven te upgraden. 
 • Ik hou van boeken lezen (of luisteren), en dan met name managementboeken. Boeken waar ik iets van kan leren i.p.v. een roman of thriller. 
 • Ik volg altijd wel een cursus om mijzelf te verdiepen in een onderwerp. Momenteel volg ik:
  • De Happiness course van Vertellis

Misschien denk je nu dat dit veel is, maar ik maak hier graag tijd voor. Het zijn drie verschillende onderwerpen, zodat op verschillende vlakken geïnspireerd wordt en kan groeien. 

 • Ik luister vaak podcasts van inspirerende personen
 • Ik doe aan journalen en reflectie. Ik schrijf regelmatig in mijn dagboek (privé) of journal zakelijk over de mogelijkheden en ideeën die ik zie en reflecteer op mijzelf als ondernemer. 
 • Ik train mijn mind. Ik word steeds meer bewust van de gedachten die ik heb en stemmen in mijn hoofd die mij in een comfortabele situatie willen houden. Ik merk deze op en luister er niet aan. Ik sport 3x per week. Dit doe ik niet omdat ik het leuk vind of omdat ik wil afvallen. Voor mij is het een mentale training. Om tegen dat stemmetje in te gaan die niet wil sporten. Hierdoor word ik mentaal krachtiger op verschillende gebieden. 

Dit zijn de dingen waar ik blij van word en zoals je ziet ben ik ook bereid veel te investeringen in mijn groei, zowel in geld als in tijd. Ik vind het heerlijk om te doen en om My Best Self te worden. 

Voor iedereen is deze behoefte anders en gaat het wellicht niet zo natuurlijk af. Hoe zet je nou toch een eerste stapje, als je nu niet veel doet aan persoonlijke ontwikkeling.

Hoe zet je een eerste stapje? 

Ga voor jezelf na of er een gebied is waarin je graag zou ontwikkelen? 

Wil je meer kennis over een onderwerp leren of wil je iets kunnen wat je nu nog niet (goed) kan? Of ben je geïnteresseerd in bewustzijn in het algemeen? 

Als je weet op welk gebied je iets wilt leren, zoek dan over dit onderwerp verschillende dingen op. Zijn er podcasts over die je kunt luisteren, kan je op Bol.com er een boek over vinden, is er iemand op Instagram die je hierover kunt volgen? Of is er een Youtube kanaal met video’s over dit onderwerp? 

Wellicht ben je na het opdoen van bovenstaande tips verzadigd met informatie over het onderwerp. En dat OK. Dan weet je genoeg over het onderwerp dat je wilt weten. Maar misschien wil je er wel meer over leren? Kijk dan eens of er cursussen of trainingen worden gegeven over dit onderwerp. Of is er iemand die jou erbij kan begeleiden? 

Onthoud dat persoonlijke ontwikkeling een keuze is en er alleen groei plaatsvindt als je daarvoor open staat of actief opzoek gaat. Persoonlijke groei en ontwikkeling is de beste investering in jezelf die je kan doen, omdat je er je hele leven profijt van hebt.

Wat doe jij aan persoonlijke ontwikkeling? Laat het mij hieronder weten! 

Hartje Mybestself

Mocht je meer willen leren over Joyful expansion (dat het leven gericht is op groei, plezier en vrijheid) dan kan ik je echt deze boeken aanraden van Abraham Hicks.

You Might Also Like...

4 Comments

 • Reply
  Kelly
  9 juni 2020 at 08:20

  Ik nam er vroeger nooit tijd voor, maar nu ik begonnen ben wil ik steeds meer en meer. Er zijn zoveel boeiende onderwerpen waar je meer over kan leren. En je word er gewoon vrolijk van als je met iets bezig bent wat je graag doet en je interesseert, dan vliegen de uren voorbij zonder dat je het beseft 🤗

  • Reply
   Juliette
   10 juni 2020 at 09:28

   Ja, precies dat! Geweldig om te lezen dat jij ook zo bezig bent met je persoonlijke ontwikkeling ♥️

 • Reply
  Marjolijn
  17 juni 2020 at 08:52

  Interessant, ik merk dat ik er nu letterlijk en figuurlijk steeds meer ruimte voor krijg. Gelukkig! Die boeken van Hicks lijken me ook leuk om te gaan lezen. Weet jij welke handig is om mee te beginnen?

  • Reply
   Juliette
   17 juni 2020 at 08:56

   Wat heerlijk dat je meer de ruimte hiervoor hebt. Hicks is echt interessant. Ik zou beginnen met vraag en het wordt gegeven. Vond ik erg inspirerend om te lezen en heb ik zelfs meerdere keren gelezen, of ik lees er weer eens een stukje uit. Staan ook leuke oefeningen achterin om te oefenen met de wet van aantrekking.

Leave a Reply