Productiviteit Slimmer werken

Productiever door werken met themadagen

Ik had al vaker van themadagen gehoord, maar het nooit echt goed toegepast in mijn leven en werk. Ik deed het een beetje half, waardoor ik niet gecommitteerd was om mijzelf aan deze planning te houden. Maar nu ik dit extreem ben gaan toepassen ervaar ik meer rust en vrijheid dan ooit. En niet onbelangrijk: ik ben ook nog eens super productief! 

Wat zijn themadagen? 

Themadagen zijn een extreme vorm van taken batchen. Ik ben sowieso een voorstander om gelijksoortige taken te batchen in een blok. Dus niet de hele dag email tussendoor, maar 2 blokken e-mails afhandelen. In een blok alle telefoontjes plegen en een blok gefocust schrijven bijvoorbeeld. Themadagen gaan nog verder dan een blok, want je doet de hele dag gelijksoortige taken. Dit zorgt voor meer focus. 

Niet geschikt voor iedereen en ieder moment

Werken met themadagen is niet geschikt voor iedere baan. Sommige werkzaamheden of taken lenen zich hier niet voor. En voorheen lukte het mij ook niet door de hoeveelheid werk of focus die ik had. Mijn leven en werkzaamheden zijn inmiddels een beetje veranderd. Dus het werd tijd om de themadagen weer te proberen.  Het is mij zo goed bevallen dat ik hiermee door blijf gaan. 

Mijn themadagen

Vooraf bedenk je welke taken je op welke dag wilt en kunt doen om zo meer focus aan te brengen in je week. Het voordeel is dat het je tijd bespaart omdat je niet veel hoeft te schakelen tussen taken en soorten werkzaamheden. Daarnaast ervaar meer rust. Je bent namelijk niet met alles tegelijk bezig en niet al op maandag bezig met een taak van woensdag. 

Ik heb mijn taken zo per dag ingedeeld:

Maandag – content creatie dag (nieuwsbrief schrijven, blogs schrijven en andere content)
Dinsdag – mama dag (offline en focus op Jade)
Woensdag – My Lovely Notebook dag (alles regelen in en om de webshop + strategie) 
Donderdag – Persoonlijke ontwikkeling dag (Cursus volgen, boek lezen, schrijven etc)
Vrijdag – Afrondingsdag (reflectie van de week, open eindjes afronden, dingen voor/met anderen)

Het voordeel is dat ik dus op maandag niet bezig ben met zaken rondom de webshop of andere dingen. Ook doe ik de belangrijkste dingen aan het begin van de week, waardoor dat ook al een goed gevoel geeft. Wel heb ik elke dag een standaard blokje van een half uur met dagelijks terugkerende taken waarin ik 5 minuten taken doe die echt moeten gebeuren. Dat kan zijn een Instagram story, Profit First verdeling, een factuur betalen, of een spoedje afhandelen.  

Voordelen van werken met themadagen: 

 • Meer focus 
 • Meer gedaan krijgen 
 • Meer rust en overzicht
 • Meer vrije tijd (i.p.v. tijd op vullen met een nieuwe taak)
 • Meer in het nu aanwezig zijn. Niet met alle taken in de toekomst
 • Batchen van taken zorgt dat je effectiever wordt omdat je minder hoeft te schakelen

Mijn ervaring tot nu toe

Ik heb dit nu een paar weken getest en ik meer dat ik veel rustiger ben geworden. Rustiger in mijn lijf, maar vooral ook in mijn hoofd. Mijn probleem was echt dat ik te vaak met taken in de toekomst bezig was. Niet dat ik ze aan het uitvoeren was, maar wel dat ik daarover nadacht en dit zorgde voor druk in mijn hoofd. Nu heb ik ze ‘geparkeerd’ op een bepaalde dag en dat is echt heel fijn. Dit geeft zoveel meer rust! En ik ervaarde door de focus dat ik veel minder tijd kwijt was aan de taken, dus ik ook meer vrij had. Ik heb zeker een paar middagen lekker in de tuin gezeten. Dat zou ik anders nooit gekund hebben. Ik ben fan en blijf dit doorzetten!

Mijn tips

 • Schrijf al je werkzaamheden op die je gedurende een week hebt en kijk of je taken slim kan samenvoegen tot een themadag. 
 • Probeer nu de themadagen voor jezelf op te stellen en probeer het minimaal twee weken uit. Leent jouw werk/werkzaamheden zich er niet voor, probeer dan 1 of 2 themadagen te maken op de dagen dat het wel kan. Alle beetjes helpen! 
 • Heb je vaak afspraken met klanten of coachees, probeer dan een of twee vaste afsprakendagen als themadag te plannen. Zodat je op de andere dagen kunt focussen op iets anders.
 • Hou je aan de themadagen. Wees streng wat betreft afspraken die tussendoor willen komen ‘op de verkeerde dagen’. Maar wees ook flexibel naar jezelf, als iets belangrijks tussendoor komt wat niet kan wachten tot je betreffende themadag. 
 • Kies bewust als je klaar bent met de geplande taken van de themadag of je door gaat werken (vooruit werken) of dat je van jezelf vrij mag nemen (waarschijnlijk makkelijker als dan wanneer je in loondienst bent ;)). 
 • Plan ook elke dag een blokje voor andersoortige taken in. Zoals standaard terugkerende dagelijkse taken zoals email, financiën, Instagram post plaatsen, etc. 
 • Begin de dag met de belangrijkste taak die je gedaan wilt hebben (Eat that frog). Wanneer jij een avondmens bent kijk dan wat voor jou de focus uren zijn waarbij je de meeste concentratie hebt. 
 • Als je weekschema het toelaat, doe op de maandag de belangrijkste taken. Het voordeel is wanneer je dit af hebt, je de rest van de week een goed gevoel hebt. Plus, dit zijn vaak taken die je uitstelt en je dus energie overhoudt. 

Ik wens je heel veel succes hiermee! Laat je mij weten of het voor je werkt?

Hartje Mybestself

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Mijn 10 beste tips voor meer productiviteit | My Best Self
  12 juni 2020 at 07:03

  […] Batchen van takenZorg dat je slim met je tijd om gaat door zelfde soort taken te batchen en in 1x te doen. Om acht keer je email te checken en te reageren kost namelijk meer tijd, dan om 1 of 2 email blokken in te plannen en alle e-mails te beantwoorden en versturen die je wilt. Hetzelfde geldt voor het plegen van telefoontjes. Je kan deze beter allemaal achter elkaar doen.  Zo bespaar je wederom tijd en energie en ben je niet gefragmenteerd je dag aan het vullen. Een extreme vorm van batchen is werken met themadagen. […]

 • Reply
  Nieuwe cursus voor meer geluk: no-nonsense happiness course van Vertellis | My Best Self
  3 juli 2020 at 07:00

  […] Vaak volg ik in het weekend deze lessen of op mijn persoonlijke ontwikkelingsdag (een van mijn themadagen). De cursus duurt 10 weken en ik ben nu bijna op de helft. De cursus hoeft trouwens niet in 10 […]

Leave a Reply