Persoonlijk Persoonlijke ontwikkeling

Minder denken

Een proces waar ik momenteel in zit is minder denken. Ja echt. Het klinkt heel gek. Maar ik geef het toe: ik heb mentale obesitas. Omdat ik vrij analytisch ben aangelegd, denk ik over heel veel dingen na. Soms is dit goed, maar niet als het altijd maar door gaat en het ook heel veel onbewust gebeurd. 

Momenteel zit ik dus in een proces van minder denken en dit bewust veranderen. Het is wel vaak makkelijker een proces te delen als je er al helemaal door bent, maar aangezien dit proces wel maanden of jaren kan duren, wil ik het toch met je delen. 

Tijdens mijn laatste cacao ceremonie werd het mij ook wel duidelijk dat ik meer mag Zijn. En dan zijn met een hoofdletter Z. Echt genieten van het moment en niet al 10 stappen vooruit. 

Ik ben geen piekeraar (met wat als?-gedachten), maar ik maal wel heel veel. Gewoon over dingen die zijn gebeurd of nog gaan gebeuren. Wat resulteert dat ik weinig in het nuben. Daar zit voor mij een grote les. 

Ik leef zo ontzettend veel in mijn hoofd dat ik er ook echt last van heb. 

 • Ik ben nooit echt aanwezig. En aanwezig zijn vind ik dus ook echt ongemakkelijk.
 • Mijn brein gebruikt zo veel energie dat ik aan het einde van de dag ook echt leeg ben. Voor mij is dat inmiddels normaal, maar hoe meer ik hier bewust van word hoe belangrijker ik het vind om dit te veranderen, zodat ik meer energie overhoud. 
 • Ook wil ik van alles weten hoe iets werkt, wat ik kan doen, hoe het beter kan etc. 
 • Daardoor saboteer ik hiermee mijzelf en mijn succes. Ik geef aan zo veel gedachten een mening of een label die niet werkend zijn (vind ik niet leuk om te doen, heb ik geen zin in etc). 

En dan kan ik uren nadenken of andere mensen hier misschien ook last van hebben. Wat gebeurt eigenlijk in ons brein? Ik kan er boeken over lezen om het nog meer te begrijpen. Maar dat zijn allemaal excuses van mijn ego om niet in het huidige moment te zijn. 

Herken jij dit ook?
Zit jij ook veel in je hoofd?
Ben je ook veel bezig met een opmerking die je heb gemaakt en waar je spijt van hebt?
Of ben je ook bezig met alles wat je straks of morgen allemaal wilt doen?
Wellicht heb je deze gesprekken met jezelf, maar ben je er nog niet bewust van. Wie weet is dit het eerste zaadje 🙂

Een tip die ik je op dit gebied kan geven is het boek: De kracht van het NU van Eckhart Tolle. 

Nu ik er bewust van ben én voel dat ik het wil veranderen, doe ik nu dagelijks deze dingen om bewuster te worden van mijn gedachten:

 • Heel simpel er gewoon bij stil staan, en zodra ik een gedachte opmerk deze los te laten. 
 • Ik lees weer het boek: de kracht van het nu. Het is een van de eerste spirituele boeken die ik had, maar nooit kwam de boodschap zo duidelijk over dan nu, wanneer ik in dit bewustwordingsproces zit. 
 • Ik probeer dus elk uur even in mijn lichaam te zijn.
 • Opschrijven van gedachten die ik heb – heel veel van onze gedachten zijn terugkerende gedachten. Zodra die je die al kan tackelen, scheelt het je al veel denkcapaciteit. 
 • Het proces van je minder laten leiden door gedachten, is ook onderdeel van het bewustwordingsproces. Ik heb dus echt het gevoel dat het allemaal samenkomt op het moment.  
 • Ook heb ik coaching om daar bewust van te worden 
 • Ik plan momenten om echt na te denken. Zo kan ik niet belangrijke gedachten loslaten en belangrijke gedachten ‘inplannen’ op een later moment. 

Dit is dus een stukje van een proces waar ik momenteel in zit en zoals al gezegd kan dit nog wel even gaan duren, aangezien het vrij hardnekkig in mij systeem zit. Ik zal de komende tijd hier wat meer over delen zodra ik weer stappen heb gezet of er iets over te delen heb waar jij iets aan hebt.

Ik ben benieuwd is er iemand die zich hierin herkent? 

Hartje Mybestself

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Eva Janssen
  4 november 2020 at 21:15

  Ik herken mezelf hier ontzettend in. Ik zit ook heel veel in mijn hoofd. Op dit moment ben ik ook bezig dit bewust te worden. Eckhart Tolle vind ik ook heel goed hierover. Ik merk ook dat dit me veel energie kost en dat wil ik niet meer.

  • Reply
   Juliette
   16 november 2020 at 09:43

   Wat leuk om te horen Eva, dat je in het zelfde proces zit! Goed ook dat je zo bewust bent van wat het je kost, dan kan het alleen maar beter worden! Succes.

Leave a Reply