Persoonlijke ontwikkeling Productiviteit

5 tips om meer me-time voor jezelf te creëren

Me-time is voor mij het allerbelangrijkste moment voor mijzelf. Het is vaak iets wat erbij in schiet om te nemen. Want als je het niet inplant, dan kan het zo maar gebeuren dat je aan het einde van de week bedenkt dat je helemaal niets voor je zelf hebt gedaan. Alleen maar huishouden, gezin, werk, sport en geregel. Waar is dat momentje met die reep chocolade nou gebleven?? 

Vaak zijn we zo druk bezig met de dingen die moeten, dat we vergeten om ook voor onszelf te moeten zorgen! Zelf heb ik ervaren hoe belangrijk me-time voor mij is als introvert persoon, waardoor ik er wekelijks echt prioriteit van maak. Ik plan me-time ook altijd als eerst in, in mijn planner. Tijd om tot rust te komen is heel erg belangrijk als je productief wilt zijn. Want de boog kan niet altijd gespannen zijn. Je hebt balans nodig. Dus ontspannen om daarna weer te kunnen inspannen.

Wat is me-time eigenlijk?

Me time is tijd voor jezelf. Puur voor jou alleen. Een moment waarin je je gedachten kunt ordenen, iets kan doen waar jij zin in hebt en je niet hoeft aan te passen aan anderen. Zeker voor vrouwen die een gezin hebben en een baan kan dit wel een uitdaging zijn. Soms word je zo geleefd door alles wat je moet doen en regelen. 

Ik ben me er ook bewust van dat me-time niet voor iedereen moeilijk is om te nemen. Sommige mensen zijn al heel bewust van wat voor hen nodig is, dat dit echt een non-negotiable is. Of wanneer je alleen bent en geen gezin hebt, kan het zelf zijn dat je vaker me-time hebt dan je zelf zou willen. Deze inspiratie is bedoeld voor mensen die weten dat ze meer me-time willen, maar het niet goed lukt om te nemen. 

Waarom is tijd voor jezelf belangrijk? 

Je hebt tijd voor jezelf nodig om je gedachten op een rijtje te zetten, even zonder afleiding en prikkels op te laden, en zo weer in balans te komen. 

Het nemen van me-time is een must, want door dat te doen blijf je beter in evenwicht en kun je er juist beter voor anderen zijn. Maar hoe zorg je nou in je drukke schema dat je toch me-time creëert?

“You can’t poor from an empty cup “ 

Mijn 5 tips voor meer me-time

Dit zijn mijn tips om meer me-time te creëren in mijn drukke leven. Omdat het voor mij zo belangrijk is, hou ik mij hier echt aan. 

 1. Plan me-time als eerste in, en daarna pas de andere verplichtingen
  Het eerste wat ik altijd in mijn planner inplan zijn de momentjes voor mijzelf en mijn vrije middag. Daarna plan ik de rest pas in. Zo weet ik zeker dat die momenten er gaan komen! 
 2. Sta vroeger op en pak dat moment meteen in de ochtend al
  Sta een uur, half uur of 10 minuten eerder op dan de rest van het huis. En doe iets voor jezelf. Dat kan zijn een boek lezen, journalen, sporten, mediteren of bezig met je hobby. Dan heb je dat moment in ieder geval al gehad. Ook al kom je laat thuis en word je de hele dag geleefd, het is een goed begin van de dag. Ben jij iemand die nu zegt, eerder opstaan lukt niet. Ga dan eens 10 minuten of een half uur eerder naar bed. Het aantal uren slaap blijft zo gelijk, alleen heb je er wel discipline voor nodig om eerder naar bed te gaan. Lees ook 20 tips om vroeg op te staan.
 3. Zorg dat je elke dag iets leuks voor jezelf inplant
  Een simpele tip is om elke dag iets voor jezelf in te plannen. Iets waar jij blij van wordt. Bijvoorbeeld een wandeling maken tijdens de lunch, een meditatie, een boek of tijdschrift lezen of een aflevering van jouw favoriete serie kijken.

  Tip: plan dit meteen in de ochtend al: wat wil je doen en wanneer. Dan is het concreet een meteen een afspraak met jezelf. En heb je op het moment dat je me-time hebt geen keuze stress wat je allemaal zou kunnen doen tijdens dat momentje alleen. 
 4. Zorg dat in het weekend een lekkere lange bad sessie inplant. 
  En ontspan, lees een boek of neem je laptop mee om je favoriete Netflix serie te kijken. Maak het zo fijn en aangenaam als mogelijk, want het is jouw moment. Kopje thee, chocolade en een muziekje aan. Deur op slot en even rust!
 5. Ga in de pauze van werk eens alleen wandelen
  Dit is een makkelijke manier die prima toe te passen is. Dit keer niet die boterham achter je bureau of met collega’s in de kantine. Maar even een frisse neus halen, bewegen en even alleen zijn! En mooie is, je hebt meteen jouw me-time moment in de pcoket!

Wat ga je doen? 

En stel, je hebt me-time moment ingepland. En het is zo ver… wat dan? Soms wil je het liefste door gaan met waar je mee bezig was. Of misschien weet niet wat je wilt doen, omdat er 1000 dingen zijn die je wel zou willen doen. Mijn advies: kies iets waar je echt blij van wordt en waar je van oplaadt. Wat vind jij leuk om te doen? 

Als je echt geen idee hebt, heb ik hieronder 20 ideeën opgeschreven voor dat fijne momentje voor jezelf.  

21 me-time ideeën

 1. Boek of tijdschrift lezen 
 2. Journalen of schrijven in je dagboek
 3. Yoga of meditatie doen
 4. Sporten of wandelen in de natuur
 5. Muziek of een podcast luisteren 
 6. In bad of onder de douche
 7. Een (mid)dagje alleen naar de sauna of zwembad
 8. Iets nieuws leren. Volg een cursus of kijk een tutorial op Youtube
 9. Nagels lakken of lekker een gezichtsmasker nemen
 10. Ga naar een masseur voor een goede massage
 11. Lekker alleen struinen in de stad en shoppen
 12. Maak een afspraak bij de kapper en laat je pamperen
 13. Ga tuinieren
 14. Verdiep je in een (nieuwe) hobby: haken, borduren, aquarel, punch needle etc
 15. Bak iets lekkers 
 16. Kijk je favoriete guilty pleasure serie op Netflix of Videoland
 17. Ga cocoonen en een beetje rommelen in huis
 18. Werk je planner bij of start juist met het plannen van je leven. Visualiseer wat je nog allemaal wilt bereiken, en bedenk de eerste stap.
 19. Ga op een terrasje zitten in de zon, geniet van een drankje en bekijk alles wat er om je heen gebeurd.
 20. Haal verse bloemen en maak er een mooi boeket van voor in huis of voor je beste vriendin.
 21. Ga even lekker slapen of een dutje doen.

Maak prioriteit van jezelf en claim dit moment. Ook al vind je het moeilijk. 
Ik merk vaak dat ik na mijn me-time moment weer opgeladen ben en een leuker mens en een lievere moeder. Zelfkennis is key 😉

Neem jij vaak genoeg tijd voor jezelf? En wat doe je dan? 

Hartje Mybestself

You Might Also Like...

2 Comments

Leave a Reply