Productiviteit

20 tips om vroeg op te staan

Gaan jouw dagen ook zo snel en krijg je te weinig gedaan op een dag? Een hele productieve manier om meer uit je dag te halen is om vroeger op te staan. Vind jij dit lastig? Of heb je het al vaker geprobeerd, maar lukt het je niet? Ik deel in dit blog 20 tips met je. Er zitten er vast een paar bij die je gaan helpen vroeger op te staan en ook meer uit je dag te halen!

Ik ben echt een ochtendmens en sta daarom ook elke ochtend vroeg op. Het is niet zo dat ik mijn bed niet lekker vind liggen in de ochtend. Integendeel! Maar ik geniet ontzettend van de tijd die ik in de ochtend alleen heb. De stilte, de rust en de me-time. Dat is voor mij al zo’n beloning, dat ik daardoor snel mijn bed uit kom. 

Er zijn super veel dingen die in de ochtend kan doen en het heerlijke is dat er in de ochtend nog niet zoveel afleiding is. Geen kinderen, geen e-mails, geen telefoontjes. Een mooi moment dus ongestoord dus ergens aan te werken waar je normaal geen tijd voor hebt of het volgen van die cursus die daar steeds bij inschiet.

Dit doe ik ELKE ochtend

In de ochtend drink ik een espresso en hou mijn bezig met persoonlijke en spirituele ontwikkeling. Ik heb echt een me-time moment en dat is het beste begin van de dag. 

Ik mediteer, ik schrijf in mijn notitieboek, ik trek een aantal engelen kaartjes en bekijk de planning van mijn dag. Als er nog tijd is, probeer ik ook nog iets te leren van een cursus die ik volg of wat te lezen. Dit is bijna elke dag zo. Behalve wanneer ik echt in een creëer fase zit. Dan gebruik ik de tijd in de ochtend om te schrijven aan de inhoud van een online cursus of e-book. 

Mijn ochtendritueel past echt goed bij mij, waardoor het voor mij ook makkelijk is vroeg op te staan. Daarnaast heb ik al zo’n productieve start, dat het mijn standaard is voor de dag die vaak hierdoor ook heel productief verloopt. 

Vroeg op staan moeilijk?

Ook als ochtendmens heb ik het soms weleens moeilijk om op vroeg te staan. Dat kan zijn omdat de nacht misschien niet zo goed is geweest. Of wanneer het weer ineens veranderd, het volle maan is of wanneer ik minder goed voor mijzelf heb gezorgd de laatste tijd. 

Vroeg opstaan wordt makkelijker als je ook goed slaapt. Gedurende de dag zijn er veel dingen die je kunt doen om beter te slapen en zo ook vroeger op te staan. 

Met deze 20 tips lukt het jou ook om ‘s ochtends vroeg op te staan

 1. Zorg dat je een doel hebt
  Als je in de ochtend vroeg een vlucht moet halen lukt het je ook op tijd op te staan. Waarom op gewone dagen dan niet? Bedenk voor je zelf waar je behoefte aan hebt. Kom je me-time te kort? Wil je tijd om weer eens een boek te lezen of een cursus te volgen? Heb je een droom en zou je elke dag een stapje kunnen zetten die je dichterbij brengt? Ga bij jezelf na wat je graag wil bereiken en wat je concreet kunt doen in de ochtend dat jou een stapje dichterbij brengt. 
 2. Heb iets leuks in het vooruitzicht
  Zorg dat je iets in de ochtend doet waar je heel blok van wordt. Een hobby, groeien, ontspannen, sporten etc. Wat vind jij heel leuk en wat kan je toevoegen aan je ochtendritueel waardoor je meteen uit bed springt als je eraan denkt?
 3. Ga op tijd naar bed
  Bereken de uren slaap die je nodig hebt. Als je om 5 uur wilt opstaan en je hebt 8 uur slaap nodig, zal je om 21:00 naar bed moeten gaan. Reken voor jezelf uit wat jouw slaap en op sta tijd gaat worden. 
 4. Houd je aan deze bedtijden
  Ook in het weekend. Het klinkt misschien niet zo tof, maar als je een strikt ritme aanhoudt gaat je lichaam daaraan wennen. Sta in het weekend niet later dan 30-45 minuten op dan je normaal doordeweeks doet. Je zult merken dat het steeds meer vanzelf gaat en het makkelijker wordt om vroeg op te staan. Dit heb ik geleerd van het boek Superslapen van Floris Wouterson
 5. Werk in kleine stapjes naar de nieuwe opsta tijd toe
  Zet elke dag de wekker 10 minuten eerder op tot je de gewenste tijd hebt bereikt. 
 6. Spreek met jezelf af dat je meteen opstaat
  Als je naar bed gaat neem jezelf dan voor wanneer de wekker gaat om 6 uur je meteen uit bed gaat. Dit werkt echt! 
 7. Zet je wekker aan de andere kant van de kamer
  Zo moet je er wel uit om de wekker uit te zetten. Woon je samen en wil je je partner niet wakker maken? Neem dan een Fitbit. Mijn  heeft een stil alarm en trilt om mijn pols. Hierdoor word ik er alleen wakker van en mijn vriend niet.
 8. Zorg voor daglicht
  Daglicht zorgt voor de aanmaak van dopamine. Een stofje in je lichaam die je ervoor zorgt dat je meer energie krijgt. Laat het gordijn een stukje open als je naar bed gaat of maak gebruik van een Philips wake up light die daglicht simuleert om ontspannen wakker te worden. 
 9. Snooze niet
  NOOIT! Snoozen is echt het slechtste wat je kunt doen. Op het moment dat je snoozed is het heel lekker dat je nog even mag blijven liggen, maar die 20 of 40 minuten extra brengen je niets goeds. Het zorgt er juist voor dat je je zelfs slechter kan voelen. Als je namelijk in diepe slaap raakt, is je slaappatroon in de war en voel je je heel verwart. Het is echt beter om wakker te blijven en niet meer weg te zakken. Ga eens bij jezelf na hoe jij je voelt als je een nacht goed geslapen hebt wakker wordt en toch weer eventjes een uurtje of een half uurtje in slaap valt. Meestal doet dat juist geen goed en had je beter kunnen opstaan.
 10. Gebruik de 5 seconden regel
  De 5 seconden regel is dat wanneer je iets moeilijk vindt om te doen, je af telt van 5 naar 1 en daarna meteen opstaat. Doordat je brein bezig is met af tellen heeft het geen ruimte om met excuses en smoesjes te komen. 
 11. Committeer je aan je doel door het te delen met iemand
  Zo kan iemand jou accountable houden voor je nieuwe routine. Het is meteen een drempel om uit te slapen, omdat je natuurlijk geen gezichtsverlies wil leiden.
 12. Leg je spullen vast klaar
  Stel je wilt in de ochtend meteen gaan lezen, leg je boek dan alvast klaar. Of als je wilt gaan hardlopen, leg deze kleding klaar zodat je het meteen kan aantrekken. Zo verspil je geen kostbare ochtendtijd en kan je meteen starten. 
 13. Eet gezond
  Je levensstijl heeft enorm veel invloed op de kwaliteit van slapen en hoe makkelijk je wakker wordt. Kijk eens eerlijk naar je eetpatroon. Eet je gezond? Mis je misschien bepaalde vitamine of mineralen? Kijk ook eens kritisch naar je inname van suiker, koolhydraten en alcohol. Dit draagt allemaal bij aan goed slapen, en daarme vroeg op kunnen staan. 
 14. Sporten
  Onder een gezonde levensstijl hoort ook sporten en daarmee je lijf gezond houden. 
 15. Leg elektronische apparaten weg
  Het blauwe licht van je smartphone verstoort je slaapritme en beïnvloedt je melanine hormoonhuishouding. Er wordt geadviseerd om 2 uur voordat je gaat slapen geen tv meer te kijken of op je smartphone te scrollen. Hierdoor slaap je beter en is het ook makkelijker om wakker te worden. 
 16. Drink meteen een glas water
  Water drinken helpt je om wakker te worden. Het verfrist en maakt je lichaam wakker. Gedurende de nacht heb je geen water tot je genomen. Dit kan ervoor zorgen dat je je wat slap voelt. Onze hersenen bestaan voor 75% uit water. Door het vocht in je lichaam weer aan te vullen voel je je snel weer fit en minder vermoeid. 
 17. Eet niet meer na 20:00 uur ’s avonds
  Als je laat nog eet, gaat je lichaam dat verwerken tijdens je slaap terwijl je lichaam eigenlijk zichzelf wil herstellen in die tijd. Als je na 20:00 uur niet meer eet zal je beter en dieper slapen. En dat helpt je weer met makkelijker wakker worden.
 18. Schrijf je zorgen van je af
  Zorgen maken kost namelijk energie en levert je eigenlijk niet veel op. Nou ja, wel stress, slapeloosheid en een brein die niet te stoppen is. Stop met zorgen maken door deze van je af te schrijven in een notitieboek of in een dagboek. Vaak zijn het repeterende gedachten die je kunt stoppen door ze op te schrijven. Mooie notitieboeken vind je hier.
 19. Train je mindset
  Dit is nog wel een van de belangrijkste uit dit rijtje. Een sterke mindset zorgt ervoor, dat ook als je minder goed hebt geslapen, je toch op staat om te doen wat je jezelf hebt voorgenomen. Wees sterk en hou je aan je belofte die je met jezelf hebt gemaakt: vroeg opstaan. 
 20. Hou vol!
  Ook al is het zwaar, hou vol. Je lichaam gaat er vanzelf aan wennen en daarnaast wordt vroeg opstaan een gewoonte van je na 30 dagen. Zorg dus dat je het vroeg opstaan een maand lang blijft volhouden.

Ik ben benieuwd of deze tips je helpen vroeger op te staan. Laat het mij vooral weten als je er een paar geprobeerd hebt of als je nog aanvulling hebt op deze lijst.

Als je echt heel graag dagelijks vroeg wil opstaan kan ik je ook het boek: de 5AM club van Robin Sharma aanraden. 

Hartje Mybestself

You Might Also Like...

4 Comments

 • Reply
  Kilien
  13 mei 2020 at 16:38

  Vroeger opstaan is iets wat ik mezelf quasi dagelijks voorneem. Verschillende van de tips die je hierboven opsomt, heb ik al eens uitgeprobeerd. Zo bellen mijn vriend en ik – we wonen niet samen – elkaar ‘s ochtends wakker. Toch vond ik het laatste tijd weer moeilijker om uit bed te komen, maar dit bericht heeft me toch weer gemotiveerd om die tips opnieuw uit te proberen!

  • Reply
   Juliette
   13 mei 2020 at 17:15

   Wat super leuk om te lezen dat de tips je gemotiveerd hebben. Ik hoop dat het je lukt, al is het een kwartiertje. Elk moment extra is mooi meegenomen. Goede tip ook om te bellen met je vriend om elkaar wakker te maken! Bedankt 😊

 • Reply
  Julia Rejman
  26 mei 2020 at 01:43

  Hoihoi,

  Erg fijn om deze tips te lezen! Ik ben namelijk zeker GEEN ochtendmens… de wekker ‘s ochtends, dat is het ergste teleurstelling die ik op een dag meemaak! Ook al klinkt het overdreven. Ik vind het ook erg moeilijk om me aan vaste bedtijden te houden. Ik ga vaak veel te laat naar bed waardoor ik sochtends niet op kan staan. Voordat ik eindelijk na een uur snoozen eruit ga, mezelf aankleed, koffie drink en ontbijt, is het al snel 11 uur. Ik ga zeker iets van je tips uitproberen. Wat me erg leuke tip lijkt is dat ik mijn gordijn eens openlaat. Als ik naar bed ga is het vaak toch donker buiten dus in slaap vallen zal ik daarmee geen last hebben. Wat ik ook heel vaak hoor is dat ik niet moet snoozen. Dit wil ik me zeker afleren. Het moeilijkste aan niet snoozen vind ik dat ik bang ben dat ik niet wakker word. Vaak hoor ik mijn eerste paar wekkers niet en zet ik ze in me slaap uit. Zo begon het snoozen ook. Ik zette voor zekerheid 1 extra wekketje, en toen 2 extra, 3…, 4, tot ik nu standaard iedere avond 20 wekkers zet om de 5 minuten. Daar wil ik zeker wel vanaf!

  Ik vond het heel leuk om deze tips te lezen! Ik ga zeker iets mee proberen te doen! Dankje wel!

  Groetjes,
  Julia Rejman

  • Reply
   Juliette
   27 mei 2020 at 12:38

   Hi Julia, probeer eens als je wekker gaat meteen op te staan. Snoozen is echt killing voor je productiviteit. Heb je toevallig een Fitbit? Die kan je dan als extra alarm laten trillen. Je gaat veel meer energie krijgen en een ochtend mens worden als je het snoozen achterwege laat!

Leave a Reply