Productiviteit

De stille to-do lijst

Onlangs was ik een Amerikaanse opruim video aan het kijken en toen werd daar het fenomeen: the silent to-do list besproken. Wat? Ik had er nog nooit van gehoord, maar wat herkende ik mij in de uitleg ervan. Daarom vandaag een blog over de stille to-do lijst om jou er ook bewust van te maken. 

Wat is de stille to-do lijst?

Het concept van de silent to-do list is afkomstig uit het boek “Goodbye, Things” van Fumio Sasaki. Hij zegt, hoe meer spullen wij hebben hoe minder wij kunnen genieten van de dingen die ertoe doen. Want al onze spullen sturen ons constant stille berichten. En deze berichtjes nemen ruimte in, in ons hoofd. Naast alle andere 1000 dingen die we al willen en moeten doen. Naast dat het overweldigend is, zijn de boodschappen niet altijd positief. We voelen ons schuldig dat we er niets mee doen of hebben gedaan. Of er komt een actie uit voort waar we helemaal geen zin in hebben. Onbewust registreren we dus heel veel van de boodschappen uit onze omgeving. 

Een persoonlijk voorbeeld van mij 

Hier thuis hangt ook al ruim 2 weken een maillot van Jade over de trapleuning. Er zit een gat in. Hij kan dus niet opgeruimd worden in haar kast en ook niet in de wasmand. Ik moet eigenlijk 5 minuten nemen om hem te repareren en weer op te ruimen. Of besluiten hem weg te gooien. Wat er in ieder geval gebeurd is, dat de maillot dagelijks als ik er langs loop tegen mij ‘fluistert’: repareer mij en ruim mij op…. Elke dag weer. Totdat ik er actie op heb ondernomen. 

Daar links aan de leuning hangt de maillot 🙈

Nu is dit een 1 voorbeeld. Maar we hebben in huis zo veel dingen staan die iets van ons willen. Kapotte items, items die op een verkeerde plek staan (ruim mij op!) items die niet gedragen worden, projecten die onaf zijn, rommelige ruimtes of plekjes in huis. 

Onze spullen ‘praten tegen ons’

Het klinkt natuurlijk absurd, maar onze spullen vertellen ons echt iets. Dingen waar we blij van worden benadrukken iets positiefs (bijvoorbeeld de Yankee Candle die hier staat word ik heel blij van), maar ondertussen zijn er ook zo veel andere items die ons iets ‘negatiefs’ vertellen. Ze fluisteren tegen ons en blijven zeuren totdat er actie op ondernomen wordt. 

Het fotolijstje dat gerepareerd moet worden zegt: maak mij!
De broek die nooit gedragen is, maar heel duur was zegt: draag mij!
De kapotte schoen in de gang die naar de schoenmaker moet zegt:repareer mij!
Een boek in jouw boekenkast zegt: lees mij!
Een stoffige plant in de slaapkamer zegt: maak mij schoon.

Ik ben heel benieuwd, herken je bovenstaande voorbeelden? En besef je eigenlijk hoeveel deze items ‘brain space’ opnemen in je hoofd en jou onbewuste boodschappen geven… 

Onbewust leveren deze dingen namelijk stress op. Omdat er iets mee moet gebeuren en we het al zo druk hebben stapelt dit zich op. We zoeken ook naar een leefomgeving die opgeruimd is en waar we heerlijk kunnen ontspannen of werken aan onze hobby. 

Wat kan je ertegen doen? 

Ga eens door je huis heen en ‘luister’ naar wat de dingen jou te zeggen hebben. En onderneem actie1 

  • Zet al deze acties op jouw to-do lijst (hiermee maak je het zichtbaar en concreet)
  • Onderneem actie. Gooi het weg of breng vanmiddag nog deze schoenen nog naar de schoenmaker en zet die broek op Vinted of Marktplaats. 
  • Creëer een vaste plek voor dingen in huis, zen ruim dingen op wanneer je ze hebt gebruikt. 
  • Of een wat rigoureuzere oplossing, ga meer minimalistisch leven en bewaar alleen de spullen waar je echt blij van wordt. 

Omring je met spullen waar je echt blij van wordt en tackle alles wat onbewust energie kost.

Bekijk de video waarin het concept uitleg en aan de slag ga met mijn eigen silent to-do list hier in huis.

Hartje Mybestself

Meer over opruimen lezen? Onlangs deed ik de minimalisme challenge. Lees hier.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply