Persoonlijk Productiviteit

Hoe kun je productief zijn als je zwangerschapsmisselijkheid hebt? – 10 tips

Ben jij zwanger en heb je erg last van misselijkheid tijdens je zwangerschap? En heb je daarnaast een baan of ben je ondernemer? Dan is het soms lastig om productief te zijn als je je niet goed voelt. 

Zwangerschapsmisselijkheid is nu een voorbeeld waarmee ik zelf te maken had. Maar het kan ook zijn dat jij andere lichamelijke ongemakken of een chronische ziekte hebt, waardoor voor jou productief werken lastig is. Dan kunnen sommige van deze tips ook voor jou van toepassing zijn. 

Productief zijn in het dagelijks leven kost sowieso effort en doorzettingsvermogen. Maar als je daarnaast ook nog kampt met lichamelijke ongemakken, kan dat een extra uitdaging zijn. Ik zal je in dit blog mijn tips geven hoe je toch werk uit je handen krijgt als je je niet goed voelt. 

Mijn lessen tijdens de zwangerschapsmisselijkheid voor jou

Tijdens het eerste trimester voelde ik mij de eerste weken heel goed nog. Daar was ik zo ontzettend blij mee. Want, ik weet vanuit mijn vorige zwangerschap dat ik zo ziek ben geweest dat ik niets anders kon dan de hele dag op de bank of in bed liggen. En dat is logisch. Er gebeurt veel in je lichaam, het is heel vermoeiend en de hormonen zorgen er voor dat je zwangerschapsmisselijkheid kan ervaren.

Tip 1 – werk voorruit zolang je je goed voelt

Vanaf het moment dat ik wist dat ik zwanger was ben ik enorm vooruit gaan werken. Waar ik normaal 2 blogs schrijf en 2 Youtube video’s opneem, probeerde ik er nu elke week 3 of 4 te maken. Zo creeerde ik een buffer, waardoor ik vanaf het moment dat ik mij slecht begon te voelen (met 8 weken) ik niets hoefde te doen. Kijk op welke gebieden jij alvast vooruit kan werken nu je je (nog) goed voelt. En wordt je niet misselijk, dan is het toch lekker om zo’n buffer te hebben. Werken met themadagen heeft ervoor gezorgd dat ik mega productief was de periode voor dat ik zwangerschapsmisselijkheid kreeg. Ik had een hyper focus, een soort ‘ik-ga-op-vakantie’-gevoel. Daarom kreeg ik zo veel (meer) gedaan. Meer weten over themadagen? Lees dit blog.

Tip 2 – maak je bedrijf baby-proof

Dit is niet iets waarmee je pas moet beginnen als je erachter komt dat je zwanger bent, maar dit is iets waar ik al heel lang mee bezig ben. Ik heb een heel fijn team om mij heen gebouwd, waardoor mijn bedrijf doorloopt als ik er niet ben. De dames op kantoor die alles regelen voor de webshop, mijn VA Lynn die technische dingen doet en Shirley die de nieuwsbrief schrijft. Zo had ik al een werkweek gecreëerd voor mijzelf waardoor ik mij kon richten op content voor de blog en Youtube. Mijn rol is steeds kleiner aan het worden en dat is heel fijn, zodat ik straks de rust en ruimte heb om lekker met verlof te gaan (vorige zwangerschap slechts 5 dagen een soort van verlof gehad voor de bevalling, dus dit keer neem ik echt een maand verlof). 

Tip 3 – Laat de weerstand los 

Deze tip helpt mij zo ontzettend erg. De eerste zwangerschap was ik gefrustreerd dat ik niets meer kon en had onwijze weerstand tegen de misselijkheid en vermoeidheid. Vanaf het moment dat ik de weerstand losliet en de symptomen ging omarmen werd het beter. Daarom sta ik er nu zo in dat ik de misselijkheid verwelkom en er niet tegen vecht. Ik merk dat hierdoor de misselijkheid pas later begon en het is veel minder erg. (ok, elke zwangerschap is anders maar denk echt dat overgave hier een grote rol in heeft gespeeld). Bij zwangerschap is dit wel iets makkelijker dan bij een chronische ziekte, omdat je weet dat het tijdelijk is. Maar bij chronische ziekte de weerstand loslaten, kan echt een verschil maken! 

Tip 4 – Werk op de momenten dat je je wel goed voelt

Soms zijn er momenten dat je je wel goed voelt, of iets minder slecht. Pak deze momenten aan om echt even wat te doen. Hier heb je zeker wel discipline voor nodig. Op de momenten dat je je slecht voelt, omarm dat. Ga niet in de weerstand, want dat maakt het nog erger dan het is. Ontdekt wat jouw OK-uren zijn dat je wellicht iets kan en maak daar dan slim gebruik van. Al zijn het maar 2 uurtjes per dag, toch kan je dan een taak doen die voor jou belangrijk is. 

Tip 5 – maak een realistische planning

Uiteraard zijn er altijd dingen die moeten gebeuren. Maak een lijstje van de dingen die deze week echt moeten gebeuren (must-do items) en een lijstje van nice to have. Zorg in ieder geval dat je de must do items doet in de week en wees daar trots op. Alle nice to do’s die je gedaan krijgt zijn mooi meegenomen. Vraag vooral niet te veel van jezelf en wees realistisch hoeveel je echt kunt doen. 

Tip 6 – vraag hulp of delegeer

Misschien ben je niet iemand die graag om hulp vraagt. Maar doe het toch. Vraag je partner iets vaker iets te doen. Of schakel iemand van je team een paar extra uurtjes in. Wat je ook kan doen is (indien je ondernemer bent) met een VA gaan werken. Wellicht vond je dat eerst niet nodig of een spannende investering. Maar met een paar uurtjes per week kan deze persoon heel veel uit handen nemen (prijzen verschillen tussen VA’s maar ga voor 3 uur uit van een bedrag rond €100-€120). Ook kun je andere dingen slim uitbesteden, zoals het laten bezorgen van jouw boodschappen. 

Tip 7 – kom uit je slachtofferrol

Hoe verleidelijk het ook is als je je steeds niet lekker voelt, ga niet in een slachtofferrol zitten. Ga je zelf niet zielig vinden. Let goed op de gedachten die je steeds hebt. Kom je vanuit een krachtige positie of vanuit een slachtofferrol. Zodra je zelfmedelijden hebt, gaat er niet veel uit je handen komen en voel je je eigenlijk nog slechter. Zodra je uit een rol komt waarbij je ownership neemt over je leven kunnen je dagen er heel anders uitzien. Bijvoorbeeld: ik focus niet op mijn lichamelijk ongemak, ik focus op de dingen die ik wel kan. En als dat de hele dag in bed liggen en Netflix kijken is, geniet dan van dat moment. 

Tip 8 – leg je erbij neer dat er minder kan

Leg je neer bij de situatie. En in mijn geval dat ik een uploadmoment kan missen. Uiteraard heb ik dit deels opgevangen met een goede voorbereiding, maar leg je erbij neer dat de situatie anders is en jij niet kunt wat je normaal kan. Respecteer je lichaam die onwijs hard aan het werk is!

Tip 9 – Afleiding werkt

Soms is het simpelweg gewoon doen van ons werk al de oplossing om ons beter te voelen en de zwangerschapsmisselijkheid even te vergeten. Want, indien je voor een baas werkt vertel je het de eerste periode nog niet terwijl je je heel belabberd voelt. Zorg ervoor dat je een scala aan eten bij je hebt zodat je geen lege maag krijgt. De afleiding van het werk zorgt er ook voor dat de dag sneller gaat dan wanneer je de hele dag op de bank ligt en focust op jouw misselijkheid. Uiteraard zijn er ook momenten dat je je zo extreem slecht voelt en alleen maar boven de wc hangt, dat werken geen optie is. Meld je dan ziek en zorg goed voor jezelf. 

Tip 10 – Herzie de activiteiten die je doet

Soms zijn we gewend bepaalde dingen te doen die we altijd doen. Maar sta eens stil bij deze dingen. Is het nu voor jou nog belangrijk? Brengt het je nu plezier? Heb jij je prioriteiten juist? Ik deed heel erg mijn best 2 blogs per week te schrijven. Mijn blog is een hobby project. Maar, in deze tijd is het voor mij belangrijker dat ik de energie die ik heb besteed aan andere dingen. Dingen die voor mij belangrijker zijn of dingen die geld opleveren. Daarom besloot ik weer naar 1 blog per week te gaan. Bekijk jouw activiteiten en durf bepaalde dingen te stoppen, on hold te zetten of de frequentie te verlagen. Durf te kiezen voor jezelf!

Ik hoop heel erg dat mijn lessen en tips jou helpen als je ook last hebt van zwangerschapsmisselijkheid en niet weet waar je moet beginnen. Of wanneer je ziek bent en niet altijd alles uit jezelf kunt halen. Laat me weten welke tips jij gaat toepassen. Succes! 

Hartje Mybestself

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply