Persoonlijk Persoonlijke ontwikkeling

30 bespaartips om direct geld te besparen

Het is niet iets waar ik altijd mee bezig ben, maar onbewust heb ik toch wat bespaar dingen in mijn systeem. Ik dacht dat het leuk was om deze tips te delen. Je kan het zien als ‘productief’ met je geld omgaan. In dit blog deel ik 30 tips met je die je kunnen helpen minder geld uit te geven of echt te besparen. Dus wil je aan het eind van de maand eens geld overhouden? Lees dan snel verder!

30 tips om geld te besparen

 1. Doe de 30 dagen no spend challenge. Je geeft een maand lang geen geld uit. Alleen de noodzakelijke dingen zoals boodschappen en benzine mag je kopen. Maar voorlopig even niet naar de Action dus. 
 2. Ga ruilen. Organiseer een ruil ‘event’ met vriendinnen zodat het weer kan. Iedereen neemt bijvoorbeeld kleding mee die zij niet meer draagt of past. En wie weet heb je gratis een nieuwe garderobe.
 3. Leen iets van een ander. Heb je een snoeiapparaat of ladder nodig? In plaats van het te kopen, vraag aan de buren of bekende of je deze van hen mag lenen. Vaak zijn dit dingen die je niet zo vaak nodig hebt.
 4. Water opvangen. In de zomer zetten wij emmers bij de douche om het koude water op te vangen. Het water uit de emmers gebruiken wij ’s avonds om de planten water te geven. 
 5. Hou de aanbiedingen in de gaten en koop je boodschappen bij verschillende winkels. Misschien niet zo productief, maar kan je wel veel geld besparen om even online te kijken waar wat in de aanbieding is. 
 6. Kijk wat in de aanbieding is en bepaal op basis daarvan wat je deze week gaat eten.
 7. Maak een weekmenu vooraf en doe 1x boodschappen. Zo hoef je niet steeds voor een paar dingen naar de winkel en wordt je minder verleid om andere (lekkere) dingen te kopen. 
 8. Maak een boodschappenlijstje en houd je daaraan. En zorg dat je van tevoren iets hebt gegeten en geen lekkere trek hebt in de supermarkt. 
 9. Is er iets in de aanbieding en is het echt een goede deal: Koop er dan 1 voor nu en 2 voor later. Zet dat in je voorraad kast of vries het in. Zo hoef je niet de volledige prijs te betalen tegen de tijd dat je het weer nodig hebt. 
 10. Sommige producten zijn standaard te duur, maar zijn altijd elke maand wel ergens in de aanbieding. Dit zijn producten als luiers, zonnebrandcrème en wasmiddel. Hou de aanbiedingen bij, en koop een goede voorraad zodra er een goede aanbieding is zoals 1+1 of 50% korting. 
 11. Shop in de supermarkt niet op ooghoogte. Daar staan altijd de duurste producten. Dus kijk eens wat lager voor de goedkopere opties. 
 12. Heb je eten over, gooi dit niet weg. Is het een hele maaltijd vries dit dan in voor een later moment als je wat minder tijd hebt om te koken. Of neem het de volgende dag mee als lunch naar je werk. Of heb je dagelijks left overs? Maak dan een ‘kliekjes dag’ Eet dan bijvoorbeeld op vrijdag MaDiWoDo. Zo verspil je geen voedsel, hoef je een dag niet te koken en kost dit je ook geen extra geld. 
 13. Eet vaker vegetarisch. Vlees is vaak het duurste deel van de maaltijd. Eet je normaal gesproken wel vlees, probeer dan eens 2-3 dagen per week gerechten zonder vlees te eten. Dit ga je aanzienlijk merken in je portemonnee. Kijk voor gerechten waar geen vleesvervanger voor nodig is, maar gerechten die al superlekker van zichzelf zelf zijn: zoals deze Vega lasagne! 
 14. Download de To good to go app en red eten op het laatste moment voor een klein bedrag. Wij hebben het 1x gedaan en kregen toen een volle tas met boodschappen voor €4,95. Volg jouw favoriete supermarkt of bakker bij je in de buurt en scoor de beste aanbiedingen. Sinds ik geen tarwe meer eet zijn de meeste boxen voor mij niet meer te doen. Maar hou mijn oog altijd open voor de Lidl groente & fruit boxen.
 15. Maak eens een lijstje van alle vaste lasten en alle abonnementen die je hebt. Zijn deze nog up-to-date? Kan je een verzekering aanpassen naar een goedkopere verzekering? Of ben je misschien ‘over’ verzekerd? heb je een doorlopende reisverzekering? Die heb je nu niet echt nodig. Misschien kan je een Netflix account met iemand delen uit jouw familie. Wij delen ons Netflix account met mijn vader, en via mijn vader hebben wij een account bij Videoland. Zo hebben we 2 streaming diensten, maar betalen er voor 1. 
 16. Heb je iets nodig? Zoals een boek of een tafeltje. Kijk dan eerst eens bij de kringloopwinkel bij jou in de buurt of op Marktplaats. Hier vind je ook veel boeken die je anders misschien nieuw gekocht zou hebben.
 17. Koop nu in de uitverkoop al kerstspullen voor volgend jaar. Of koop in de uitverkoop winterkleding voor je kinderen in grotere maten, voor de volgende winter. Zo kan je momenteel goedkoper kinderschoenen kopen (die zijn normaal vrij prijzig) dus maak daar slim gebruik van. 
 18. Zet een hele pot thee van een zakje, dan voor elke beker een zakje thee te pakken. Je hoeft ook de waterkoker maar 1x aan te zetten voor een grote pot of thermoskan thee, wat ook weer energie bespaart.
 19. Zet de verwarming al eerder uit, dan wanneer je naar bed gaat. De warmte blijft toch wel even hangen nog. Dus prima om deze om 20:00 uur uit te zetten als je rond 22:00 uur naar bed gaat. En pak er anders een dekentje bij. 
 20. Stel investeringen en impulsen uit. Wil je iets? Spreek met jezelf af dat Je het niet meteen koopt. Als je het de volgende dag nog steeds wilt, dan kan je het alsnog kopen. 
 21. Spreek een uitgave limiet af met je zelf: ga je naar de action, spreek dan af dat je maar €5 of €10 mag uitgeven. Je weet namelijk hoe het werkt in de Action en met hoeveel producten (die je niet perse nodig hebt) weer naar buiten loopt. 
 22. Zodra je salaris wordt gestort, schrijf dan direct het bedrag dat je wilt sparen op je spaarrekening. Of dat nu 20 of 200 euro is, wanneer het niet op je betaalrekening staat zal je minder geneigd zijn jet uit te geven. Plus je gaat iets zuiniger aan doen, met het geld wat je over hebt op je betaalrekening. 
 23. Ga op zoek naar het goedkoopste tankstation bij jou in de buurt en tank daar. Zorg dat er altijd genoeg in je tank zit zodat je niet onderweg op de snelweg hoeft te tanken. Dat is echt veel duurder!
 24. Pak vaker de fiets in plaats van de auto als dat mogelijk is. Zo bespaar je op benzine en heb je meteen lekker beweging! 🙂 
 25. Los schulden zo snel mogelijk af. Vaak is de rente op schulden erg hoog. Zorg dan dat je zo snel mogelijk geld af los, zodat je geen boete (rente) hoeft te betalen over dit bedrag. Heb je nog een schuld bij DUO (studieschuld) kijk dan eerst goed naar het rentepercentage. Deze is soms zo laag, of zelf 0% dat het soms juist niet slim is om dit snel af te lossen. Bekijk goed de rentepercentages en waar je het meeste op verdient zodra dit is afgelost. 
 26. Vraag klantenkaarten aan. Bijvoorbeeld de Lidl, Kruidvat, Jumbo etc hebben allemaal royalty programma’s zodra je iets koopt. Bij de Kruidvat spaar je punten en deze kan je inzetten als korting. Bij Lidl krijg je soms extra korting op producten en bij Jumbo krijg je soms extra korting of een product gratis. Slim om hiernaar te kijken. Wil je niet alle pasjes bij je hebben? Download dan de Stocard app. Je scant de streepjescode en de pas heb je fysiek niet meer nodig. Ideaal!!
 27. Als je gaat vliegen (zodra het weer kan), neem dan je eigen lege flesje mee. Deze kan je na de douane of voordat je het vliegtuig instapt vullen met water. 
 28. Doe eens woningruil voor de vakantie. Dat kan in binnen of buitenland. Met bekenden of onbekenden. Ken je mensen die in het buitenland wonen? Vraag eens of ze daarvoor openstaan. Dan is de accommodatie al gratis. Eten doe je thuis ook, dus deze vakantie kost je dan alleen de reis ernaar toe en de uitstapjes die je maakt. 
 29. Hou eens een maand bij wat je uitgeeft. Analyseer je uitgaven en loop overal door heen. Was alles nodig? Word bewust van de ‘onnodige’ uitgaven.
 30. Betaal je zorgverzekering in 1x als dat kan je deze financiële ruimte hebt. Ik vind het handig want heb er maar een keer per jaar mee te maken in plaats van elke maand. En het bespaart je vaak ook 2% op het totaalbedrag. Toch mooi meegenomen op dit grote bedrag 😉

Ik ben benieuwd welke tips jij nog niet kende en gaat toepassen.

Heb jij aanvulling hierop? Laat het in de reacties weten, zo inspireren we elkaar nog verder. 

Hartje Mybestself

You Might Also Like...

No Comments

  Leave a Reply