Persoonlijk Slimmer werken

Meal preppen: ideaal om tijd te besparen in het huishouden

Sommige mensen vinden koken erg leuk om te doen. Ik hoor niet bij deze mensen. Gelukkig kookt mijn vriend zeer regelmatig, wat ik erg fijn vind. Maar ik kan me voorstellen dat dit niet voor iedereen is weggelegd. Misschien woon jij wel alleen of heb je een gezin en komt het koken elke dag op jou neer. Dan is het slim om eens te gaan meal preppen. Hiermee bespaar je tijd en energie.

Maaltijden voorbereiden

Als je het slim aanpakt kan je meerdere maaltijden voorbereiden, zodat je na een drukke werkdag niet hoeft te koken. Het enige dat je hiervoor nodig hebt is een weekmenu, boodschappen en wat bakjes om de maaltijden in te bewaren of in te vriezen. Het scheelt dus veel tijd want je hoeft niet iedere dag te koken, je kiest sneller voor een gezonde optie die al klaar is en het gaat verspilling tegen omdat je de bloemkool over meedere dagen en bakjes kan verdelen. 

Verschillende manieren van meal preppen

  • Wat wij vaak doen is in het weekend een lasagne voorbereiden en deze in de koelkast bewaren tot maandag of dinsdag. Heerlijk om de ovenschaal dan alleen maar in de oven te hoeven zetten. 
  • Als wij een gerecht maken wat meer tijd kost dan normaal, dan maken we meteen voor 5 of 6 personen. We eten er dus van en kunnen zeker 2 porties invriezen. Dat deden wij laatst met dit heerlijke vegan rendang gerecht. Ook eten we regelmatig wraps met gehakt vulling. Aangezien ik vegetarisch eet en Sander niet, is dit altijd veel tijd om het gehakt voor te bereiden in twee pannen. We maken dus altijd vulling voor meerdere keren en vriezen dit in afgewogen porties in. Het enige dat we dan hoeven te doen is de verse guacamole maken en de bakjes op te warmen. Ideaal. 
  • Je kan ook meal preppen op de ‘originele manier’. Je kookt dus groenten zoals broccoli en sperzibonen, aardappels en rijst en vlees(vervangers) etc. Je verdeelt dit over de verschillende bakjes. Deze bewaar je dan deels in de koelkast (die je snel gaat eten) en in de vriezer (voor later deze week of volgende week). 

Waar moet je op letten bij meal preppen? 

  • Ten eerste moet je zorgen dat de maaltijden goed zijn afgekoeld voordat je deze in de koelkast zet. Maar laat het niet te lang buiten de koelkast staan (maximaal 2 uur).
  • Je kan eten in de koelkast maximaal 2 dagen bewaren, dus maak je gerechten voor later in de week, vries deze dan in.
  • Als je maaltijden invriest, plak er dan een sticker op met wat het is en wanneer je get hebt gemaakt. Soms kan je het niet zo goed meer zien als het eenmaal bevroren is. 
  • Laat maaltijden uit de vriezen langzaam ontdooien in de koelkast. Bijvoorbeeld voor je werk zet je het in de koelkast. 
  • Verhit de maaltijden goed door zodat eventuele bacterien gedood worden.

Plan je maaltijden goed vooruit

Kook bijvoorbeeld in 1x rijst en eet dat 2 keer (bijvoorbeeld aan het begin en einde van de week. Hetzelfde kan je doen voor pasta en aardappelen bijvoorbeeld. Belangrijk dus om vooraf goed te plannen, zodat je alles wat je maakt voor meerdere dagen kan gebruiken.  Het kost je dus bijvoorbeeld extra tijd om de menu’s te bedenken, boodschappen te doen en alles te koken. Maar uiteindelijk hoef je ’s avonds na een lange werkdag alleen nog maar de maaltijden op te warmen. Top!

Hartje Mybestself

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply