Productiviteit Slimmer werken

Productief zijn met ADHD

Productief zijn met ADHD hebt is niet altijd makkelijk, maar zeker niet onmogelijk. Zelf heb ik namelijk de gecombineerde variant ADHD en ADD (de drukke en de rustige vorm), maar ben nog steeds de meest productieve persoon uit mijn omgeving. 

Wat is ADHD? 

Als je ADHD hebt (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) heb je een aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit. De hersenen van iemand met ADHD functioneren daadwerkelijk anders en dit kan gevolgen hebben voor de motivatie, het stellen van prioriteiten en in actie komen. Vaak zijn deze mensen vanbinnen heel druk in hun hoofd (ze willen alles tegelijkertijd) en zijn met meerdere dingen tegelijk bezig. Als iets niet de aandacht heeft – of saai is – is concentreren op een taak heel moeilijk. Ze zijn dus snel(ler) afgeleid en hebben over het algemeen moeite met plannen. 

Iedereen is anders

Het kan zijn dat wanneer jij ADHD hebt, je dat heel anders ervaart dan ik. Ik heb er momenteel ‘weinig’ last van omdat mijn compensatiegedrag plannen is. Dit is meestal een eigenschap waar ADHD’ers niet zo goed in zijn, maar dat werkt wel in mijn voordeel.

Ik heb mijzelf een strikt ‘werk-dieet’ aangeleerd, waardoor ik dus heel gefocust kan zijn en productief. In dit blog vertel ik wat ik allemaal doe om goed te leven met ADHD (en ADD) en geef ik tips die jou ook kunnen helpen productiever te zijn. Heb jij geen ADHD en ben jij gewoon druk omdat er veel op je bordje ligt of ben je chaotisch? Dan kunnen de tips je alsnog heel goed helpen!

Wat doe ik om als ADHD’er productief te zijn? 

 • Ik schrijf alles op! Alle afspraken, to-do’s, verjaardagen, acties zschrijf ik op in mijn planner. Mijn planner is ook heilig, omdat dit mijn leidraad is en ik precies weet wat ik moet doen en niet mag vergeten. 
 • Ik plan mijn dagen in mijn planner en hou mij aan mijn planning. Ik heb hierdoor mijn prioriteiten en to-do’s helder en vergeet geen afspraak. 
 • Daarnaast schrijf ik gedachten die mij in de weg zitten op in mijn dagboek. Zo ervaar ik meer rust in mijn hoofd. Dagboekschrijven kan jou ook erg helpen als er te veel gedachten in je hoofd jouw afleiden.
 • Ik maak effectief gebruik van mijn hyperfocus. Hyperfocus is wanneer je in de flow terecht komt als je iets doet wat uitdagend en leuk is. Ik zorg dus dat ik op de juiste momenten werk en mijn focus werk in de ochtend doe, omdat ik dan het productiefste ben.
 • Leer om een afmaker te worden. Het afmaken van taken is niet het leukste om te doen. De lol en de nieuwigheid zijn eraf, maar denk na over hoe opgelucht je bent als de taak is afgerond? Weer een open eindje minder in je hoofd! 
 • Doe 1 taak tegelijkertijd. Als ik mijzelf helemaal loslaat, doe ik alles door elkaar en doe ik alles half. Een blog schrijven, facturen betalen, een email beantwoorden etc. Door te focussen op single tasken en pas naar de volgende taak gaan als de taak klaar is scheelt je heel veel schakelen en energie. 

Laat dit jou niet beperken

Daarnaast is het is het ook heel erg belangrijk om je niet te vergelijken met anderen die makkelijker kunnen focussen, plannen of wel op tijd komen. Erken je eigenschappen, maar ga geen slachtoffer worden van je diagnose of label. Denk juist aan de dingen die jij anders zou kunnen aanpakken die in jouw voordeel werken, zoals bijvoorbeeld structureel je dagen plannen. 

Ook hebben ADHD’er vaak te maken met uitstelgedrag. Dat heeft te maken met de reden die hierboven al noemde: wanneer een taak te saai is geworden en de nieuwigheid eraf is. Maar ook omdat door jouw ADHD je in het verleden ervaring hebt opgedaan met dingen die niet lukken (en andere wel). Kijk dus ook naar de negatieve gedachten die je hebt rondom uitstellen en probeer deze gedachten om te draaien of jezelf het tegendeel te bewijzen. 

Tips die goed bij ADHD ers werken (heb je geen ADHD dan zijn deze tips nog steeds zeer relevant):

 • Maak gebruik van de 2 minuten regel. Doe alles wat he in 2 minuten kan doen meteen. Die korte email beantwoorden, een vraag die je bedenkt aan je partner of reageren op een agenda voorstel en deze direct in je agenda zetten. 
 • Zet altijd de 2 stappen extramethode. Bijvoorbeeld het thee zakje niet op aanrecht neerleggen, maar direct in de papierbak. Of sokken in plaats van op de grond, direct in de wasmand. Een opgeruimde omgeving werkt heel goed omdat je minder prikkels krijgt. 
 • Gebruik mijn geweldige 1-3-5 planningsmethode. Door deze planningmethode plan je jouw dag goed (niet te veel en niet te weinig) en houd je tijd over voor onverwachtse zaken of taken die iets langer duren. Het e-book kan je hier gratis downloaden.

 • Werk op het moment jij het beste functioneert. Is dat ochtend of avond voor jou? Voor mij is dat de ochtend, dan ben ik scherp en creatief en zit ik vol energie. Maar kan ook zijn dat bij jou pas in middag of avond begint. 
 • Maak gebruik van je hyperfocus (als alle randvoorwaarden juist zijn kan je deze tot wel 4 a 5x per dag bereiken). Door op het juiste moment aan de juiste taak te werken kan je in deze flow komen. Moet je iets heel erg saais doen, bijvoorbeeld het huishouden. Probeer dit dan te combineren met een fijne podcast, luisterboek of je favoriete muziek op de achtergrond. 
 • Gebruik een planner en plan elke dag een kwartiertje. Belangrijk dat je je wel aan je planning houdt, anders is het voor niets. Vergeet ook niet reistijd en voorbereidingstijd voor een afspraak in te plannen. 
 • Leer jezelf zo veel mogelijk routines aan die je helpen. Zet meteen je bord in de vaatwasser na het eten, ruim je bureau opruimen wanneer je klaar bent met werken etc. Of combineer een nieuwe taak met een bestaande routine. Drink je elke ochtend koffie, gebruik dat moment dan om je planning te maken. Zo wordt plannen een vast onderdeel van je dag. 
 • Leg spullen op een vaste plek (sleutels, tas, mondkapje etc). Scheelt je heel veel tijd met zoeken. 
 • Knip grote taken op in kleine stukjes. Soms worden we overweldigd wanneer een taak te groot is. Dan zien we er tegenop, weten we niet waar te beginnen en zit ons hoofd al vol met gedachten waardoor er niets uit onze handen komt. Pak een vel papier en zet de grote taak in het midden en bedenk zoveel mogelijk kleine taken die je moet doen die bij de grote taak horen. Eigenlijk maak je dus een breindump
 • Zet alle afleidingen uit. ADHD’ers worden sneller afgeleid door hun concentratiestoornis. Zorg daarom dat je alle afleidingen uitzet, zoals notificaties op computer/telefoon, e-mail en social media pop-ups. Geef je zelf geen aanleiding om je taak niet af te ronden. En geef jezelf dan afleiding als beloning als jouw taak afgerond is.

Ik hoop dat jij – wel of geen ADHD – iets aan deze tips hebt! Het heeft mij echt geholpen heel productief te zijn en veel gedaan te krijgen op een dag, zonder mijn grenzen over te gaan en mijzelf uit te putten. Heb jij nog een tip? Deel hem vooral hieronder. 

Hartje Mybestself

Productief zijn met ADHD

You Might Also Like...

No Comments

  Leave a Reply