Productiviteit Slimmer werken

Thuisonderwijs en werken met corona: tips om dit goed te combineren

Nu onofficieel bekend is geworden dat de 2delock down vanwege corona verlengd wordt, zal dit extra druk bij de ouders van Nederland brengen. Nog langer het thuisonderwijs doorzetten. Naar ik vernomen én ervaren heb, is het best een uitdaging om je eigen werk te combineren met dat van jouw kind(eren). Of je nu in loondienst bent of ondernemer, het is een uitdaging om minder tijd om te werken en minder concentratie te hebben dan je normaal hebt. 

Wel merk ik dat het erg afhankelijk is van de leeftijd en in welke klas je kind zit. Maar het feit blijft, we kunnen ons minder goed focussen op ons werk en krijgen minder gedaan dan we zouden willen. 

Zelf heb ik te maken met een kleuter die via Microsoft Teams les heeft en 4x! op een dag moet inloggen. Daarbij moeten er continu handjes opgestoken worden en ge-unmute worden. Dat gaat nog niet zo soepel en ik heb gemerkt dat ik er continu bij moet blijven en dat ik niet in mijn eigen dingen kan verdiepen omdat er constant hulp nodig is. De hyperfocus die ik normaal heb, kan ik wel vergeten op zo’n dag. 

Aangezien ik niet de enige ben, en andere mensen wellicht meer kinderen thuis hebben, heb ik besloten wat tips te verzamelen en deze met jullie te delen. Zodat we allemaal ontspannen door deze periode van digitaal onderwijs en thuis scholing doorkomen! 

13 Tips om thuisonderwijs met corona te combineren met jouw werk. 

1 – Maak een realistische planning

En nee, dit is niet een realistische planning die je normaal maakt waar er nog tijd over is voor onverwachtste zaken. Maak een rigoureus andere planning dan je gewend bent. Halveer echt je taken en je werk, want het is erg stressvol om alles goed te willen doen.  

Maak een must do lijstje en een to do lijstje. 
Must do zijn de taken die vandaag echt af moeten, belangrijk zijn en jou voldoening geven. To-do’s zijn alle andere taken. Zorg dat de lijst niet te lang wordt. Je hebt immers minder tijd beschikbaar voor je taken, dus plan ook minder. Zijn je must-do taken klaar rond dan de to-do taken af. Maak dus voordat je begint met werken en home schooling een duidelijke lijst met bijvoorbeeld 3 must doe taken en 5 kleine to-do’s. 

2 – Plan juist de regeltaken en randzaken

Op de dag dat je ondersteund bij het thuis onderwijs zorg dat je vooral kleine regeltaakjes doet. Er zijn vaak heel veel kleine taken zoals: online even wat bestellen, een email sturen of een factuur betalen. Zoals je wellicht gemerkt hebt is het hebben van een call of geconcentreerd werken aan een blog of PowerPoint niet goed te combineren. Zorg dat je dit soort taken inplant op andere dagen of andere momenten. En doe juist als je naast je kind zit de makkelijke snelle, 5 minuten taakjes. Dingen die moeten gebeuren, maar minder belangrijk zijn. Dit kunnen ook kleine huishoudelijke taken zijn, die ook moeten gebeuren. Plan slim, en doe de dingen waarbij jezelf niet veel hoeft na te denken. 

3 – Let goed op jezelf

Ga jezelf niet voorbijlopen omdat je alles perfect wilt doen. De kans voor overspannenheid ligt op de loer. En hier heb je niet alleen jezelf mee, maar ook je partner, je gezin en je baas. Vraag deze tijd gewoon even minder van jezelf. Gebruik het motto: done is better than perfect. Meteen een mooie les om je perfectionisme wat af te leren 😉 Nu kan je oefenen om op alle vlakken een 8,5 te geven in plaats van een 10. En let eens op hoeveel mensen het opvalt dat jij niet een 10 hebt gegeven. Erg interessant kan ik je uit eigen ervaring vertellen 😉

4 – Plan concentratietaken of focus werk goed in

Bekijk goed de planning, wanneer is het wel mogelijk om aan die belangrijke taak te werken? Misschien is het een optie voor jou om van 5:00-7:00 uur te werken voordat iedereen wakker is. Dan heb je er toch al 2 productieve focus uren opzitten en start je met een beter gevoel de dag. Je hebt immers al 2 uur kunnen werken. Ben je geen ochtendmens, probeer dan in de avond een moment te pakken van 19:00-20:30? Zorg dat je na het werken ook nog even bewust de ontspanning opzoekt.

5 – Wees niet ongelukkig of teleurgesteld in jezelf

Het kan namelijk heel frustrerend zijn als je graag iets bereikt maar dat lukt niet vanwege de situatie. Laat los waar je geen invloed op hebt en focus je op wat er wel in jouw beïnvloedingsfeer ligt. Bedenk je dat iedere vader of moeder nu met deze situatie te maken heeft en dat het even niet anders is. Je hebt geen invloed op de situatie, maar wél op hoe jij met de situatie omgaat. Sta daar even bij stil. Hoe wil jij met de situatie omgaan? Hoe kan je dit wel voor je laten werken? 

6 – Zet screen time slim in

Kinderen zijn dol op tv kijken. Zorg dat het moment dat je kind tv mag kijken, jouw MEGA focus uur wordt. Plan slim activiteiten die op jouw Must do lijstje staan. Ga dan niet zitten scrollen of appen, maar gebruik dit moment van focus bij je kind op de tv dat jij echt focust op je werk of belangrijke taak. 

Met thuisonderwijs zitten kinderen meer achter schermen dan ooit tevoren. Belangrijk om na een schermactiviteit iets anders te doen zonder scherm. Even schommelen, wandelen, spelen etc. Zorg dat er een goede afwisseling is van dichtbij kijken en ver weg kijken. 

7 – Hou een vast ritme aan

Hou vast aan een ritme en durf je normale ritme aan te passen aan de situatie. Spreek vaste tijden af voor werk/school, fruit eten, alleen spelen of lezen en gezamenlijk een wandeling maken. In de eerste lockdown maakte we op een visuele manier al een planning voor onze dochter van toen 3 jaar, zodat we ons daaraan konden houden en zij wist wat er ging gebeuren. Is je kind ouder dan kan je gewoon een planning uitschrijven. Dit geeft kinderen een houvast in deze ook voor hun vreemde tijd. 

8 – Verdeel de taken met je partner als dat kan

Uiteraard afhankelijk of beide thuis werken of een vitaal beroep hebben. Maar ben je beide thuis, maak dan goede afspraken en probeer het eerlijk te verdelen. Het hoeft niet perse 50/50 maar maak het wel bespreekbaar zodat je samen tot een goede oplossing kan komen.

9 – Schakel hulp in

Bekijk of er een mogelijkheid is om hulp in te schakelen. Zijn de opa’s en oma’s bereid op te passen, kan je kindje spelen bij een vriendje of vriendinnetje of is de oppas een paar uur beschikbaar? Bij ons heeft onze oppas alleen in de ochtend school via de computer en is in de middag vrij. Dat geeft ons net wat meer ruimte om wat extra te kunnen doen. 

10 – Plan ook me-time in

Als je introvert bent, dan vind je het vele thuis zijn vast fijn, maar ook vervelend omdat je nooit meer alleen bent. Je hebt deze tijd nodig om even bij te komen en weer op te laden. Herken je dit? Zorg dan dat je veel me-time momentjes inplant en afstemt met je partner. Ga een uurtje alleen in bad, ga mediteren op de slaapkamer of maak even alleen een wandeling (met de hond). Zorg dat deze momenten er niet bij inschieten, maar maak het echt prioriteit en kies voor jezelf. Dus plan de me-time momenten ook in je agenda.

11Zet je email uit

Natuurlijk niet de hele dag, maar kies bewust een aantal momenten dat je de inbox wel en niet open hebt. Email veroorzaakt namelijk bij veel mensen stress. Het wordt namelijk door veel mensen gezien als een to-do lijst waar iedereen iets op kan zetten. Focus op jouw prioriteiten, de dingen die jij moet afmaken of afronden. En kijk later pas naar de verzoeken in je inbox. Zo voorkom je dat je alleen brandjes aan het blussen bent, en mensen een reactie geeft en jouw eigen werk blijft liggen. Zeker in jouw echte focus uren, zorg dat de inbox uitstaat en kijk er pas naar als jouw taak klaar is. 

12 – Informeer je baas

Wees eerlijk en open tegen je baas. Je kan wel de aanname doen, dat hij of zij begrijpt dat je nu minder kan doen door het begeleiden bij het digitale onderwijs. Maar dat is geen feit. Misschien heeft jouw baas of manager geen kinderen of kinderen in een andere leeftijdscategorie. Wees daarom eerlijk en open hoeveel tijd er is, en dat je je best doet de belangrijkste taken met zoveel mogelijk aandacht af te ronden en op te leveren.  

13 – Ga minimaal 1x per dag naar buiten

Het is heel verleidelijk om zoveel mogelijk minuten op te vullen met werken. Maar, juist even een pauze nemen en daarna aan de slag gaan kan helpen. Kinderen hebben enorm veel energie en moeten soms buiten lekker uitrazen. Ga er dus even op uit, haal een frisse neus en ga daarna weer aan de slag. Wellicht dat er minder gedraaid wordt op de stoelen en er meer focus is voor de juf. 

Ik hoop dat deze tips bijdragen aan meer rust voor jou en zodat je het thuisonderwijs en werken beter kan combineren. Alles is een fase en ook dit gaat voorbij. Hou vol en let goed op jezelf! 

Hartje Mybestself

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply