Persoonlijke ontwikkeling

Waarom is dagboek schrijven goed voor je?

In je dagboek schrijven. We herinneren allemaal nog wel de tijd dat we jong waren en in een dagboek schreven hoe de dag was geweest, op wie we verliefd waren, wie we stom vonden en wat we gedaan hadden die dag. Superleuk om terug te lezen als je deze dagboekjes nog hebt. 

Wat we toen al goed deden was het luchten van ons hart. Er zat ons iets dwars en we hadden de behoefte om dit te delen. Dit deed je dan met je beste vriendin of in je dagboek. Nu we groter zijn, delen we minder wat ons dwars zit met anderen. Maar schrijven in een dagboek doen velen ook niet meer. Zeker in deze corona periode waar je minder vrienden ziet en spreekt, is het fijn om deze gewoonte weer op te pakken.

Gevoelens willen gehoord worden

Het ding met gevoelens is dat deze gehoord willen worden om ze los te laten of te kunnen verwerken. Vaak verdrukken wij een emotie, maar dat is eigenlijk hetzelfde als een ballon onder water duwen, het wil uiteindelijk toch omhoog. 

Zodra je de gevoelens bekeken hebt, kort aangeraakt en ze er vooral even hebt laten zijn, zal je merken dat het oplucht. En daar komt dagboek schrijven om de hoek kijken. 

Waarom zou je dagboekschrijven?

Het is namelijk heel erg fijn en positief voor jouw gemoedstoestand om 5 minuutjes per dag te schrijven. Vaak ben je namelijk nog eerlijker en meer open tegen jouw dagboek dan tegen je beste vriendin. En dat is wat je nodig hebt, eerlijkheid. Daarmee kan je jouw gevoelens en emoties er even laten zijn en deze verwerken. In slechts een paar minuten per dag kan jij deze verlichting ook ervaren. 

De voordelen van dagboekschrijven 

Er zijn veel voordelen aan het schrijven in een dagboek en ik kan eerlijk gezegd geen nadeel bedenken. Wat zoiets simpels als alleen een notitieboek, een pen en 5 minuten schrijven je eigenlijk kan brengen is heel speciaal. 

 1. Je doet heel veel zelfkennis op. Want in plaats van alle gedachten en gevoelens weg te drukken, ga je juist de confrontatie aan. Hierdoor leer je heel veel over jezelf als persoon en dat is enorm waardevol.
 2. Het lucht je hart, waardoor je snel een minder fijne emotie kan loslaten en meer kan genieten van het hier en nu en de dingen die je wel hebt. 
 3. Door te schrijven pieker je minder. Piekeren is vaak een terugkerend loopje in je hoofd. Door deze op te schrijven, maar je een einde aan het verhaal, waardoor deze niet steeds terugkeert. 
 4. Je krijgt meer ruimte in je hoofd omdat je veel gedachten vastlegt en dat geeft rust. 
 5. Je bent minder prikkelbaar want je schrijft je frustratie van je af waardoor je je sneller opgelucht voelt. 
 6. Schrijven is een fijn me-time momentje voor jezelf. Geniet van het moment dat jij alleen bent met jouw gedachten. 
 7. Daarnaast creëer je een mooi bewaardocument voor later. Waarschijnlijk hebben jouw verhalen nu meer diepgang dan toen je 14 jaar was. 
 8. Schrijven helpt bij het verwerken van (traumatische) ervaringen. Dit werkt op een ander niveau dan erover te praten want bij schrijven gebruik je namelijk een ander hersendeel. 
 9. Schrijven helpt je meer te ontspannen en los te laten. Hierdoor ervaar je minder stress en slaap je beter. 
 10. Het mooiste voordeel: je komt dichterbij je gevoel en bent daar bewuster van. Hierdoor heb je de keuze hoe je op een situatie reageert want je bouwt een klein buffertje tussen jouw gevoel en jouw reactie. 

Zo zie je maar hoeveel voordelen simpel schrijven met pen en papier heeft! 

Zou jij graag weer willen schrijven?

Tijdelijk zijn de deuren naar de cursus dagboekschrijven weer geopend. Een online cursus van 7 weken, waar je stap voor stap leert dagboek te schrijven met verschillende methoden en technieken. Er zit een opbouw in het programma waardoor je meer diepgang gaat ontdekken in je schrijven en in jezelf. De cursus is te volgen vanaf een digitaal device zoals een telefoon, laptop of ipad. En je kan de cursus helemaal in je eigen tempo volgen. Elke week komt er een les vrij, maar je mag over elke les zo lang doen als je zelf wilt. 

De cursus kost normaal €129,95 en je krijgt nu tijdelijk met de code mybestself €65,- korting en betaal je slechts €64,95 voor de cursus. Daarnaast ontvang je ook een mooie bonus van 365 schrijfvragen zodat je een jaar lang inspiratie hebt om dagelijks te kunnen schrijven. 

Mis deze mooie korting niet en bestel de cursus direct via: www.dagboekschrijven.nl

Hartje Mybestself

You Might Also Like...

No Comments

  Leave a Reply