Productiviteit Slimmer werken

Symbolen gebruiken in je planner of bullet journal

Symbolen gebruiken in je planner is een handige manier om overzicht te creëren. Door de symbolen weet je precies of er nog een openstaande actie is. Het is een simpele gewoonte die je jezelf kunt aanleren, waardoor je makkelijk meer overzicht creëert.

Werken met symbolen is afkomstig uit de bullet journaling, maar wordt tegenwoordig ook steeds vaker gebruikt in andere items zoals planners of in je notitieboek. In een bullet journal is een key pagina, een veel gebruikte pagina. Deze staat meestal voorin je bullet journal en daar schrijf je op met welke symbolen je gaat werken en wat deze betekenen. 

Zelf gebruik ik geen bullet journal meer, maar maak ik gebruik van symbolen in mijn planner. Je kan de symbolen ook gebruiken in je journal of notitieboek. Dan zet je symbolen bij aantekeningen waar je bijvoorbeeld nog iets mee moet. Een actie, iets uitzoeken of belangrijk! Ook kan je wanneer je een losse to-do lijst maakt voor de dag, symbolen toepassen. 

Er zijn heel veel verschillende manier van symbolen gebruiken. Het is aan jou te bepalen en te ontdekken wat jij fijn vindt om mee te werken. Het moet geen ‘moetje’ zijn, maar het moet echt bijdragen aan jouw planning en overzicht.

Verschillende soorten symbolen voor een bullet journal, planner of notitieboek 

Rondje, driehoek en/of vierkant

Je kan kiezen wat jij het leukste vindt of je maakt onderscheid tussen taak, afspraak en event bijvoorbeeld. Dan is bijvoorbeeld een rondje een taak, een driehoek een afspraak en een voerkant een event. Dit symbool zet je voor de taak. En de bedoeling is, dat er met dat symbool iets gebeurt. 

Symbolen gebruiken in je planner of bullet journal

Ben je aan de taak begonnen?

Zodra je aan de taak begonnen bent kan je er een streepje doorheen zetten. Zo weet je dat je de eerste actie al hebt gezet. 

Taak afgerond?

Zodra een taak is afgerond, zet je er nog een streepje doorheen zodat er een kruisje ontstaat of kleur je het symbool helemaal in. Dit betekent een afgeronde actie.

Taak verschoven? 

Is de taak verschoven en heb je deze opnieuw ingepland, dan zet je er een pijltje in naar rechts. Hiermee is voor jou duidelijk dat je de niet afgeronde actie op je vizier hebt, en deze opnieuw hebt ingepland (gemigreerd). Het doel is om alle open symbolen af te werken. 

Zelf zet ik het pijltje pas wanneer ik de taak echt opnieuw heb ingepland. Zo hou ik overzicht van wat er nog open staat en waar ik nog actie op moet ondernemen. Een taak migreren is ook een actie. Als je dit met jezelf afspreekt kan er geen verwarring ontstaan. 

Actie, event of afspraak gecancelled? 

Wanneer iets wordt geannuleerd, dan kan je er een platte streep doorheen zetten. Maar dit zou ook een kruis kunnen zijn. Net wat jij zelf fijn vindt. 

Andere symbolen

Hierboven heb ik de praktische plan symbolen gedeeld die ideaal zijn voor je planner. Maar stel dat je nu in jouw notitieboek aantekeningen hebt gemaakt, dan kan je ook andere symbolen gebruiken waarvan jij weet dat je er nog iets mee moet of wilt. 

💡- idee 
❗️of ❋ – belangrijk
✉️ Envelop – e-mail sturen
📞 – Iemand bellen
Etc. 

Hoe ik symbolen gebruik in de balans planner

De balans planner is een to-do journal. En is dus een planner die een beetje gebaseerd is op bullet journaling, zonder al het werk van een bullet journal te hoeven doen. Achterin staat ook een key die je kan gebruiken en die je zelf kunt aanvullen.

Symbolen gebruiken in je planner of bullet journal

Ik gebruik symbolen in mijn balans planner op de volgende manier:

Week overzicht– elke week heeft begint met een pagina met een week overzicht met ruimte voor heel veel to-do’s. Op deze pagina zijn +jes voorgedrukt. Wat ik doe op deze pagina bij een taak is het volgende. 

Zodra ik de taak gestart ben, maak ik een vierkantje om het plusje heen. Dat betekent voor mij dus ‘gestart’. Zodra ik de taak helemaal heb afgerond, kleur ik het vierkantje in. Heb ik een taak niet kunnen oppakken, dan zet ik er een pijltje naar rechts in en migreer ik de taak naar de volgende week. 

Dag overzicht– Op het dag overzicht/week spread werk ik juist weer op een andere manier. Ik maak gebruik van mijn 1-3-5 methode. (klik hier voor het gratis e-book voor deze geweldige plan methode). Ik maak hierbij gebruik van stipjes. Elke taak krijgt een stipje. 

Wanneer ik begonnen ben aan de taak, krijgt deze een schuin streepje. Zodra de taak is afgerond, zet ik het 2destreepje zodat er een X ontstaat. Ik probeer elke dag alle taken af te ronden en af te kruizen. Dat geeft mij een goed en voldaan gevoel. Migreren werkt op de zelfde manier met een pijltje naar rechts. Maar pas als ik deze opnieuw heb ingepland. 

Starten in de Balans planner

Nog een paar tips:
– geen persoon is hetzelfde. Kies de symbolen en manieren die bij jou passen.  
– Experimenteer met verschillende symbolen. 
– Start simpel en voeg later meer symbolen toe als dat je helpt. 

Maak jij al gebruik van symbolen?

Hartje Mybestself

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply