We doen het allemaal weleens of structureel! Multitasken. We denken dat we daardoor goed bezig zijn, sneller dingen gedaan krijgen en dus productief zijn. Maar dit is niet waar. Multitasken maakt ons minder productief en kost ons ook nog eens een berg energie. Hoe zit dat nou?
Wat is multitasken?
Multitasken is twee of meerdere taken tegelijkertijd doen. En eigenlijk nog specifieker, twee informatie verwerkende denkprocessen tegelijkertijd uitvoeren. Je herkent de volgende situaties vast wel.
Je bent thuis de vaatwasser aan het uitruimen, belt de buurvrouw aan. Je doet open en maakt een praatje. Hierna loop je door de gang en ruim je een paar schoenen op. Je loopt weer naar binnen en weet niet zo goed meer waar je mee bezig was. Op dat moment ontvang je aan WhatsApp die je gaat lezen (en beantwoorden). Opeens denk je dat je zin hebt in een kopje thee en loopt naar de keuken. En daar zie je de vaatwasser waarmee je bezig was.
En op werk net zo. En deze is heel belangrijk, want kost heel veel energie. Je bent een belangrijk document aan het opleveren totdat er een collega aan je bureau staat en je vraagt om wat cijfers van een project. Je zegt, ik stuur het je meteen wel even. Enerzijds slim, want dan is het meteen gedaan. Maar het blijkt toch iets lastiger te zijn het juiste document op je computer te vinden. Je hebt de bestanden gevonden en schrijft een mail aan je collega. Dan popt een Facebook melding op je telefoon op, die je even checkt. Tijdens het checken word je gebeld met een inhoudelijke vraag. Na 20 minuten hang je op. Je bent met allemaal halve taken bezig en wordt er een beetje gestrest van omdat het voelt dat je nog zoveel moet doen.
Herkenbaar?
Als ik zo’n werkdag als hierboven heb gehad, voel ik mij aan het eind van de dag gesloopt.
Multitasken kost energie
De hele dag worden wij overladen met prikkels. We denken slim te zijn en alles even door elkaar te doen. Maar wat de meeste mensen niet weten is dat we technisch niet kunnen multitasken. We hebben maar een brein, een processors. Waar bijvoorbeeld een computer meerdere processors heeft om meerdere taken tegelijkertijd te kunnen doen. We multitasken dus niet, maar we switch tasken. Elke keer zit er tussen elke taak een overschakeling periode. Dit schakelen kost tijd en energie. Mocht je met focus aan het werk zijn en in de flow zitten wanneer je gestoord wordt, kost het minstens 20 minuten om weer op hetzelfde concentratieniveau te komen als waarop je was voordat je werd gestoord. Dit is voor mij echt het inzicht geweest om mij niet meer/minder te laten afleiden.
Wat is dan wel een oplossing voor multitasken:
- Maak een taak eerst af voordat je aan de volgende taak begint. (Zeg tegen een collega dat je even ergens middenin zit en of deze zo terug kan komen.)
- Zorg dat je alle afleiding uitschakelt. Geen meldingen op je telefoon. Als je aan het werk bent, zet je email dan uit. Sluit de deur van je kantoor.
- Leer jezelf aan niet op elke prikkel of afleiding in te gaan en train jezelf om langer aan dezelfde taak te blijven.
- Taken afmaken, voordat je aan de volgende kost je veel minder energie. Probeer maar eens, en let eens op hoeveel energie je overhoudt.
Zijn er uitzonderingen?
Ja en nee. Sowieso kan je jouw aandacht maar op 1 ding echt richten. Maar er zijn een aantal activiteiten die je kunt combineren, wanneer een van de twee taken niet een informatie verwerkende taak is.
Dus bijvoorbeeld wandelen en praten.
Autorijden en muziek luisteren.
De was opvouwen en een podcast luisteren.
In deze gevallen is het mogelijk taken te combineren, maar je zal beide taken niet met 100% aandacht doen. Daarnaast is het de vraag of je dit wel moet willen. Enerzijds voelt het heerlijk productief: de was opvouwen en een podcast luisteren. Maar anderzijds heeft je brein ook een pauze nodig. Een informatie stop. Dus dan is het voor je hersenen heel fijn om even 10 minuten niets te doen en voor zich uit te staren of eenvoudig de was opvouwen. Maar dit is weer een onderwerp voor een heel nieuw blog.
Ik hoop dat je meeneemt uit dit blog dat multitasken niet bestaat en we werkelijk aan switch tasking doen. En dat het switchen tussen taken tijd en energie kost, dus je beter taken kunt afronden voordat je naar de volgende taak gaat. Om dus echt productief te zijn focus je dus eerst op een taak en daarna pas op de volgende!
Als je meer wilt weten over dit onderwerp en juist leren focussen dan kan ik het boek Focus AAN/UIT van Mark Tigchelaar aanraden. Bestel het boek hier.
No Comments