Handige zondag routines voor een productieve week
Productiviteit Slimmer werken

Handige zondag routines voor een productieve week

Merk je dat je soms achter de feiten aanloopt? Of dat je weer op het laatste moment een cadeautje moet kopen? Belangrijke items vergeet mee te nemen naar een vergadering? Dan is het tijd om je leven een beetje anders te gaan organiseren. Met deze zondag routines ben je altijd een paar stappen voorruit en heb je alles onder controle. 

Een zondag routine, wat is dat?    

Een zondag routine is een wekelijks terugkerende routine, waarbij je jezelf voorbereid op de komende week. De routine is een serie van acties die steeds terugkomt, in dit geval elke zondag. En wees niet bang, het hoeft echt niet lang te duren. Plan wel elke zondag een moment in je agenda om deze acties te doen. 

Een standaard zondag lijstje maken 

Ik geef je zo diverse voorbeelden die je kunt integreren in je eigen zondag routine. Niet alles zal voor jou van toepassing zijn, maar haal eruit wat voor jou zou kunnen werken. Anders krijg je wel een erg volle zondag. 😉 Maak een lijstje van acties die jij wilt doen en volg dit lijstje elke zondag. Vul het lijstje eventueel aan door te bedenken: wat moet ik nog meer doen om echt klaar te zijn voor de week? 

16 ideeën voor jouw zondag routine 

 1. Bekijk je agenda en de afspraken
  Zijn er acties die voor deze afspraken genomen moeten worden? Heb je alle spullen en documenten? Staat je reistijd ingepland? Heb je geen dubbele afspraken? Zijn er bijzonderheden? Bekijk ook de gezinsagenda (als je die hebt) om verrassingen te voorkomen. 

  Bekijk ook of er iemand jarig is komende week of iets anders te vieren heeft. Wellicht wil je deze persoon een kaartje sturen of moet je nog een cadeautje kopen. Hou hier rekening mee en plan het in. 

 2. Plan je week 
  Wat zijn de doelen die je deze week graag wil behalen? Welke acties moet je daarvoor nemen? Breek het doel op in kleine stukjes en plan tijd om te werken aan deze doelen. Zo geef je deze prioriteit en reserveer je er tijd voor. Je hoeft niet je hele week van uur tot uur te plannen. Je agenda zal vanzelf vollopen gedurende de week, maar dan heb je wel vast de belangrijke acties ingepland. 

  Blader ook even terug in je agenda, planner of to-do lijst welke taken van afgelopen week zijn blijven liggen. Zijn deze nog relevant of belangrijk? Plan ze dan weer opnieuw in voor deze week. 

 3. Maak een to-do lijst 
  Maak een lijstje van alles wat je deze week wilt en moet doen. En plan dit in je agenda of planner meteen in. Moet je misschien naar een winkel wat verder op? Plan dit bijvoorbeeld op je route vanuit werk, zodat je het op de terugweg kan halen. Of heb je een afspraak wat verder weg waarvoor je eerst nog moet tanken. Hou hier alvast rekening mee.

 4. Stel een weekmenu samen
  Bedenk alvast wat deze week op het menu staat. Is iedereen elke dag thuis deze week? Voor hoeveel personen moet er gekookt worden? Moet er iets geregeld worden omdat je een keer later bent? 

  Plan de maaltijden en maak alvast het boodschappenlijstje (in Asana) voor de hele week. Dit bespaart veel tijd en energie en zorgt voor meer gezondere maaltijden. Na een werkdag is het soms lastig iets voor het eten te bedenken. Als je erg moe bent wordt er vaker voor een ongezonder alternatief gekozen. Wil je helemaal goed voorbereid zijn, bereid dan vast een gerecht voor die je later deze week gaat eten. Maak bijvoorbeeld een lasagne voor een drukke dag, dan hoef je deze alleen nog maar in de oven te doen. 

 5. Boodschappen doen
  Als je in de mogelijkheid bent en de winkels zijn open op zondag, doe dan alvats de boodschappen voor de hele week. Zo ga je een keer goed naar de winkel in plaats van 3 of 4 keer voor een paar dingen. Dit bespaart je dus op werkdagen ook tijd.  

 6. Doe een aantal wasjes
  Persoonlijk vind ik het fijn om in het weekend al een aantal wassen te draaien en op te ruimen. Dit geeft het gevoel de was ‘onder controle’ te hebben en de kleding die je aan wilt deze week is dan ook schoon. 

 7. Kleding uitkiezen
  Aansluitend op de vorige actie, kan je natuurlijk ook alvast kleding uitkiezen voor deze week. Al eerder schreef ik dat je maar een beperkt aantal keuzes kunt maken per dag. Zonde om jouw keuze-capaciteit van de dag te gebruiken voor de juiste kledingkeuze. Bekijk de weersverwachting en leg/hang de setjes klaar. Eventueel kun je voor je kinderen ook alvast setjes kleding klaar leggen. Nu weet je ook meteen of er nog dingen gestreken moeten worden voor een bepaalde dag. 

 8. Plan je me-time moment in
  Vaak schiet me-time erbij in. Aan het eind van week is er geen moment over voor. Juist daarom is het slim om vooraf al een moment te blokken waarin jij tijd voor jezelf gaat nemen. Al is het maar een uurtje, zorg dat je je houdt aan jouw planning en dat uurtje me-time echt pakt. 

 9. Reflectie van de afgelopen week
  Sta eens stil bij de afgelopen week. Hoe was deze week? Heb je gedaan wat je wilde doen? Waar ben je trots op? Wat wil je volgende week anders doen? Sta hierbij stil en schrijf dit op in je journal of dagboek. 

 10. Journalen en dankbaarheid
  Neem eens een momentje om stil te staan bij de dingen waarvoor je dankbaar bent. Maak er een mooi lijstje van, bijvoorbeeld in je dagboek. Ook kun je de tijd gebruiken om even rustig in je dagboek op te schrijven wat er in je omgaat en wat je op dit moment erg bezighoudt. Emotionele bagage kan in de weg zitten bij een productieve week. Lucht je hart en leeg je hoofd. Doe jij aan bullet journaling, dan is de zondag een mooi moment om de weekspreads voor de komende weken te maken. 

 11. Werk je open eindjes lijst en waiting for lijst bij
  Als je deze nog niet hebt, begin met het aanmaken van deze twee lijsten in je planner of notitieboek. Deze zijn echt superfijn. Maak een open eindjes lijst. Er zijn namelijk altijd wel open eindjes die nog in je hoofd zweven. Taken waar je aan begonnen bent en nog niet af zijn. Of iets kleins wat je nog moet doen, zoals iets online bestellen, nieuwe stofzuigerzakken kopen, geld voor de schoonmaakster klaar leggen of iets repareren in huis. Leg deze dingen allemaal vast op papier (of in je telefoon), maar niet in je hoofd. Als je soms even 10 minuten over hebt, pak dan zo’n taak van het open eindjes lijstje. 

  Op de waiting for lijst zet je alles waarop je nog wacht op een ander. Dit kan zijn een item dat je hebt uitgeleend aan iemand, een bestelling bij een webshop die je hebt gedaan of een deel van een presentatie die iemand anders maakt en waar je op wacht om verder te kunnen. 

 12. Werk je ‘sunday basket’ bij
  Een sunday basket is een bakje of mandje met post en dingen die je gedurende de week ontvangt of tegenkomt, maar die geen haast hebben. Zoals een brief van de gemeente, facturen die je moet betalen, uitnodiging van school, iets wat je moet uitzoeken etc. 

  Elke zondag pak je het bakje er even bij en zo werk je in een keer door alle items heen, dan er dagelijks even tijd aan te besteden. Dit bespaart je tijd en energie. De enige vraag die je jezelf moet stellen bij alles wat het mandje in gaat: kan dit wachten tot zondag? 

 13. Opruimen 
  Loop even een rondje door het huis en ruim op. Leg zo veel mogelijk items die niet op hun plek liggen, of niet in de juiste ruimte, op. Dit geeft rust en overzicht. 

 14. Check je WhatsApp en archiveer de chats
  Neem een klein momemtje om door je WhatsApp berichten heen te lopen. Moet er nog iemand antwoord krijgen van jou? Reageer. Is er geen actie meer vereist bij een chat, archiveer dan het bericht zodat je een legere inbox krijgt (geeft rust!). In dit artikel leg ik uit hoe je WhatsApp berichten kunt archiveren.

 15. Pak je tas alvast in 
  Pak alvast je tas in voor morgen. Dan heb je meteen alles wat je mee wilt nemen klaar staan. Eventueel kun je dit ook voor je kinderen doen (gymtassen, reserve kleding etc). 

 16. Neem tijd voor je hobby
  Zorg dat je na al deze organisatorisch taken ook wat leuks doet waar je blij van wordt. En waar je gedurende week niet zo vaak aan toe komt. Ga lekker even een uurtje scrapbooken, diamont painten, journalen, borduren etc. Geniet!

Ik hoop dat deze 16 ideeën je inspireren om op zondag al de eerste stap te zetten naar een productieve week. Ook al kies je er maar een paar, het gaat je zeker helpen om meer controle te hebben over de week en meer rust te ervaren. Succes! 

PS: heb je nog aanvulling of ideeën? Benoem ze vooral hieronder om anderen en mij te inspireren!

Hartje Mybestself

You Might Also Like...

27 Comments

 • Reply
  Kilien
  22 mei 2020 at 10:10

  Je hoort het zo vaak: me-time inplannen. En toch komt dat er nooit van, hoewel mijn agenda echt mijn bijbel is! Misschien toch maar eens werk van maken dan… Je losse-eindjeslijst en je waiting for-lijst vind ik ook een heel goed idee waar ik nog niet eerder van had gehoord!

  • Reply
   Juliette
   22 mei 2020 at 17:58

   Hi Kilien, super om te horen dat ik je heb mogen inspireren om me-time in te plannen en kennis hebt laten maken met 2 nieuwe lijstjes.

 • Reply
  Dominique
  22 mei 2020 at 14:50

  Interessante blog met veel tips. Ga er zeker mee aan de slag. Dank je wel voor het delen.

  • Reply
   Juliette
   22 mei 2020 at 17:57

   Leuk om te lezen Dominique. Succes!

 • Reply
  Mariëlle
  22 mei 2020 at 22:36

  Goede tips! Er zitten een paar bekende bij, maar zeker goed om deze samen met de andere tips te gaan gebruiken.
  En nu volhouden

  • Reply
   Juliette
   25 mei 2020 at 14:12

   Ja, het is geen rocket science. Maar echt doen is een tweede 😉
   Suces!

 • Reply
  Femke (femm.en)
  23 mei 2020 at 09:13

  Vooral het inplannen van tijd voor mezelf is een goede! Kan ook doorslaan in productief zijn 😊. Daarom vind ik het notebook ook zo mooi, bouwt ook tijd voor bezinning in. Maar heb sowieso een fetish voor notebooks 😇

  • Reply
   Juliette
   25 mei 2020 at 14:11

   Ja, precies! Super belangrijk om naast productief te zijn, ook tijd voor jezelf te hebben. Even niets moeten en ontspannen.

 • Reply
  Anoek
  23 mei 2020 at 11:04

  Hahah, nou de inleiding lijkt zo een greep uit mijn leven ;-). En de tips lijken zo voor de hand liggend, maar doe ik dus maar wanneer het zo uitkomt. Echt wel mooi om daar eens wat georganiseerder mee om te gaan. Ga het proberen, ben benieuwd!!

  • Reply
   Juliette
   25 mei 2020 at 14:10

   Leuk nom te horen! Ja, probeer het zeker! Kan heel veel rust geven en een georganiseerder gevoel!

 • Reply
  Ilcitm
  23 mei 2020 at 12:15

  Deze methode ga ik eens proberen. Zo vaak een poging gedaan, vooral ook om rust te krijgen in mijn hoofd, maar eraan vasthouden blijkt lastig. Ook een perfect notebook nog steeds niet gevonden. Maar dit klinkt goed.

  • Reply
   Juliette
   25 mei 2020 at 14:10

   Ja, ik zou het stapje voor stapje proberen. Pak degene die je het leukste lijkt of het meest effectief. Succes!
   Voor een perfect notebook moet je natuurlijk bij http://www.mylovelynotebook.nl zijn 😉

 • Reply
  Nicole
  23 mei 2020 at 16:24

  Ik ga ook voor meer me-time! De afgelopen tijd meer focus gekregen door te gaan plannen. Deze tips gaan me zeker nog een stapje verder helpen.

  • Reply
   Juliette
   25 mei 2020 at 14:08

   Leuk om te horen! Fijn dat plannen zo goed voor je werkt. Heelijk he?!

 • Reply
  Cindy vd Laarschot
  23 mei 2020 at 19:18

  Bedankt. Weer even een fijne reminder met die tips! Bewuster plannen versloft telkens bij mij. Maar structuur en focus heb ik zo hard nodig!

  • Reply
   Juliette
   25 mei 2020 at 14:08

   Graag gedaan! Ik hoop dat het voor je gaat werken, want routines en plannen geeft je echt meer structuur en focus.

 • Reply
  Rana Al Taani
  24 mei 2020 at 05:39

  Zoals altijd, puur inspiratie en motivatie.
  Hartelijk bedankt om al deze waardevolle punten te willen delen.

  • Reply
   Juliette
   25 mei 2020 at 14:07

   Heel graag gedaan, leuk om te horen!

 • Reply
  Anja
  24 mei 2020 at 12:46

  Super leuke blog. Vraag me alleen wel af hoeveel tijd je hiervoor zou kunnen vrij maken op zondag. Nu ik het voor de tweede keer gelezen heb ga ik beginnen met een kleine routine en misschien kan ik na een paar zondagen er iets aan toevoegen. Ben wel nieuwsgierig naar hoe dit gaat bevallen.

  • Reply
   Juliette
   25 mei 2020 at 14:07

   Ja, ga het gewoon testen wat voor jou werkt. Je hoeft echt niet alles te doen, dit is ter inspiratie. Kies wat het beste bij jou past. Werkt het goed, voeg er dan nog een toe. Kijk en test wat voor jou werkt

 • Reply
  Maria bos
  25 mei 2020 at 09:23

  Wat een fijne tips! Ga ik zeker toepassen volgende week

 • Reply
  Daniëlle
  25 mei 2020 at 12:07

  Leuke blog met goede tips! Merk dat ik er al een aantal van gebruik en dat ik sommige tips nu zeker ga gebruiken. Vooral in combinatie met het thuis studeren vanwege de Corona is dit heel erg handig! Thanks!! 😊

  • Reply
   Juliette
   25 mei 2020 at 14:06

   Dank je wel! Leuk om te lezen dat je er al een aantal gebruikt. Succes met de nieuwe die je gaat gebruiken 😊

 • Reply
  Galinka van Bokhorst
  25 mei 2020 at 17:05

  Wat handig deze tips. Denk dat ik vooral moet gaan plannen op zondag wat ik die week allemaal wil gaan doen. En ook de rustmomentjes gewoon moet inplannen. Maar merk dat ik nu met deze hele situatie gewoon moeilijk vind om alles te plannen. Maar vooral om te doen wat ik gepland heb staan.

  • Reply
   Juliette
   27 mei 2020 at 12:36

   Ja, deze periode kan het lastiger zijn. Wellicht kun je nu iets minder ver vooruit plannen, maar jouw dag plannen kan altijd. Er is altijd wel iets wat je wilt of moet doen toch? Zorg dat het uit je hoofd op papier komt.

 • Reply
  lorena
  27 mei 2020 at 19:54

  ik heb echt slecht routines maar na deze blog gaat het wat beter. Danku wel. ❤️

Leave a Reply