Productiviteit

Diep werk Cal Newport boek review

Afgelopen weekend las ik het boek deep work van Cal Newport. Ik las de Nederlandse versie: diep werk. Dit boek had ik al een tijdje op mijn lijstje staan en eindelijk vond ik de tijd en de zin om te lezen. Ik heb namelijk wel gemerkt sinds ik moeder ben ik minder tijd en puf heb om te lezen dan ik voorheen deed. Ik vond dit zo’n leuk boek om te lezen, dat ik overal kleine momentjes vond om te lezen. 

Over het boek diep werk 

Het boek is al geschreven in 2016 en er is een Nederlandse vertaling. Die heb ik gelezen, want merk toch dat Nederlandse boeken mij iets makkelijker af gaan. Het boek bestaat uit 2 delen. Deel 1 is meer algemeen over wat diep werk is en de vormen die er zijn, onderbouwd met veel voorbeelden van bekende en minder bekende mensen die dit op een goede manier hebben toegepast. Het tweede deel gaat over hoe jij het zelf kan toepassen in je leven. En dat is natuurlijk ook de bedoeling. Als je ‘aan’ gaat op het eerste deel, wil je het natuurlijk gaan toepassen in je leven. 

Sommige stukken met voorbeelden vond ik iets te langdradig en minder interessant, maar daar ging ik dan sneller doorheen. Vooral tijdens het eerste deel, kwamen er al veel ideeën en acties bij op. Voor mij is het boek dan al een succes. Want ik vind het heerlijk om op deze manier inspiratie op te doen. En helemaal als de acties vanuit mijzelf komen dan ‘opgelegd’ worden. Dan is de kans groter dat ik er daadwerkelijk wat mee gaan doen. Ik heb ook alles wat ik interessant vond gearceerd om later nog eens terug te lezen. 

Ik kan dit boek zeker aanraden voor mensen die meer betekenis in hun werk en in hun leven willen ervaren. En voor mensen die iets groots willen neerzetten in de wereld, zoals het schrijven van een boek, een wetenschappelijk artikel of het maken van een online cursus. 

Inhoud van het boek

Het is een boek wat helemaal gaat over geconcentreerd werken met meer focus en hoe dit te optimaliseren in je leven. Volgens Cal zijn er twee soorten werk zijn: diep werk en oppervlakkig werk. 

Uitleg diepwerk

Professionele activiteiten die het uiterste van je cognitieve vaardigheden vergen en die in een toestand van afleidingloze concentratie worden uitgevoerd. Die pogingen scheppen nieuwe waarden, verbeteren je vaardigheden en zijn moeilijk te herhalen

Uitleg oppervlakkig werk

Dit vraagt weinig van je cognitieve vaardigheden. Veelal logistiek gerichte taken die vaak met afleiding worden uitgevoerd. Deze taken scheppen meestal niet veel nieuwe waarden en zijn eenvoudig na te doen.

Diep werk heeft 3 eigenschappen: het is waardevol, zeldzaam en betekenisvol.

Diep werk zorgt ervoor dat je niet middelmatig/prima blijft presteren, maar dat je een superstar kan worden op jouw gebied. Het is ook logisch. Diep werk is lastig, zwaar en uitdagend. Meeste mensen laten dit aan zich voorbijgaan en kiezen de makkelijke weg. Lukt het jou wél om ergens in te deep diven dan kan je daar het verschil maken met anderen! Diep werk wordt namelijk steeds zeldzamer, aangezien we allemaal verbonden zijn via sociale netwerken, een smartphone hebben en ons email programma altijd open hebben staan. 

We voelen ons vaak druk en bezig door alle oppervlakkige taken. We vinken de ene na de andere actie af, maar geeft dat wel de voldoening die we zoeken? 

Er is onderzocht dat wanneer je (meer) diep werk doet je meer betekenis en vreugde uit je werk haalt dan bij oppervlakkig werk. Dit komt omdat je bij diepwerk je niet laat afleiden, helemaal in de materie stort en in de flow raakt. Dat gevoel zorgt ervoor dat we tevreden zijn met ons werk (van die dag). 

En ik herken dat zelf ook zeker. Ik voel mij productiever als ik langere tijd gefocust aan iets groots heb gewerkt, dan wanneer ik de hele dag ad hoc en reactieve zaken afhandel. Ik ben dan wel druk geweest, maar niet per definitie productief. 

Het heeft mij echt wakker geschud om de dingen ander te gaan aanpakken. 

Dingen die ik anders ga doen:

 • Afleiding is de grootste vijand van diep werk. Daarom ga ik echt mijn telefoon vaker wegleggen en mij niet laten afleiden.  Alle meldingen staat al uit, maar toch is het een automatisme (of verslaving) om de diverse apps even te checken op nieuwigheden. Ik weet dat dit gewoon afleiding is, om niet het echte werk te gaan doen. 
 • Mijn eigen kantoor echt gebruiken als diep werk locatie. Ik ga mijzelf zo programmeren dat elke keer als ik in mijn kantoor ben ik alleen maar diep werk kan doen. Er zijn namelijk ook dagen dat ik op een andere plek in mijn bedrijf zit, maar dan ben ik zelf ook meer operationeel bezig. Dus ik ga dat onderscheid tussen diep werk en operationeel/oppervlakkig werk vanaf nu duidelijk scheiden. 
 • Ik werk al met themadagen die ervoor zorgen dat ik bepaalde taken bundel en zo productiever ben. En ik ga mijzelf hier nog strikter aan houden.
 • Ik ga zelf geen email meer doen op maandag en dinsdag als mijn medewerkster er is. Zij filtert wat er nodig is en stelt mij een keer per dag een vraag (via Asana) hoe te reageren op bepaalde e-mails. 

Tips voor jou n.a.v. dit boek: 

 • Vind je het tot nu toe al interessant? Lees dan het boek zelf. Bij bol.com kost deze Nederlandse editie slechts €15,-. 
 • Plan deep work in op een manier die voor jou werkt. Is dat voor jou jezelf een week opsluiten en deep diven? Of elke dag om 5 uur opstaan, om voor je ‘normale’ werk diep werk te doen? Of ben jij iemand die zichzelf op elk moment ertoe kan zetten om diep werk te doen en het tussendoor kan doen? 
 • Plan vooraf wat je gaat doen, hoe lang en waar je gaat werken. Als je dit pas op het moment zelf gaat doen, kan dat een grote afleiding zijn of keuzestress opleveren.
 • Bedenk voor jezelf een manier om te meten of je ‘goed’ gewerkt hebt. Dan kan zijn in resultaat (iets opgeleverd) of bijvoorbeeld het aantal geschreven woorden.
 • Bewaar beslissingen over diep werk, tot het moment je er mee aan de slag gaat. Als je er de hele dag al over nadenkt, is je wilskracht een beetje verminderd wat ten koste gaat van je diep werk die dag. 
 • Belangrijk is om ook elke dag echt rust te nemen. Dus geen werk mee naar huis te nemen of ’s avonds nog te e-mailen. Het denken over werk moet echt uitgezet worden om weer genoeg op te laden voor de volgende dag. Dus naast diep werk is diepe ontspanning ook essentieel. 
 • Vermijd de kantoortuin als je waardevol werk wilt doen waarbij concentratie vereist is. Leg je telefoon weg en zet email en sociale media uit. 

Ik kan dit boek echt aanraden. Er staan nog veel meer tips in over hoe jij diep werk kan toepassen in jouw werk. Je kan hiermee dus echt het verschil maken. 

De Nederlandse versie van dit boek is hier te bestellen.

Heb jij weleens van diep werk gehoord? Of lijkt het je ook een interessant onderwerp? 

Hartje Mybestself

You Might Also Like...

No Comments

  Leave a Reply