Productiviteit Slimmer werken

Zo ben je productief in de zomer!

Iedereen heeft haar eigen seizoen waarin zij het beste presteert. Het leven is cyclisch en komt en gaat in fases. De een kan juist super productief zijn in de winter, terwijl de ander in haar ‘laag’seizoen zit en niet vooruit te branden is. 

Aangezien de officiële zomer is begonnen, hierbij wat tips om deze periode lekker productief te zijn en veel gedaan te krijgen. 

 • Sta vroeg op. Daarmee sla je meerdere vliegen in een klap. Het is vroeg licht, dus je lichaam is al vroeg in wakker staat en vroeg opstaan is in de zomer makkelijker. Wanneer je bijvoorbeeld om 5 uur opstaat, heb je vaak 2 uur lang dat je ongestoord kan werken aan een belangrijk project. Je ontvangt geen emails en je wordt niet gebeld. Mooi moment om je belangrijkste taak van de dag al afgerond te hebben voordat je echte werkdag start. 
 • Stop op tijd met werken. Het voordeel van op tijd beginnen is, dat je ook eerder kan stoppen. Beloon jezelf daarom voor je harde werken met twee uurtjes eerder in de zon zitten. Geniet juist extra op de momenten dat het kan en als je werk het toelaat. Indien je eerder begonnen bent, dan is de kans groot dat je actielijst voor de dag ook eerder is afgerond. Het is ook een goede beloning als je niet in beweging komt. Nog even dit afmaken en dan mag ik naar buiten. 
 • Stel een duidelijke actie lijst voor jezelf op. In elk seizoen is dit belangrijk natuurlijk. Zodra je weet wat je moet doen, maak je het voor jezelf alleen maar makkelijker. Probeer elke taak zo veel mogelijk op te breken in kleine acties en probeer in elke taak een werkwoord te verwerken. Zo is het nog duidelijker wat je moet doen. 
 • Ga op een (werk)plek zitten waar jij goed op gaat. Ik vind warmte heerlijk, dus kan net zo goed in de tuin in de zon onder een parasol werken als onder een warm dekentje in mijn kantoor. Wat vind jij fijn? Moet het fris zijn, of juist niet? Bekijk en test wat de beste plek is waar jij kan werken (thuis of op kantoor). Vind je een ventillator of een airco fijn? Maak het zo comfortable mogelijk. 
 • Drink genoeg water. Ook deze is altijd belangrijk om scherp te blijven, maar zeker in de zomer als we meer transpireren, moeten we ook meer drinken. Genoeg vocht helpt om onze hersenen gehydrateerd te houden waardoor we scherper blijven. Zet dus een kan of een fles water op je bureau zodat je niet vergeet te drinken of te ‘druk’ bent om op te staan. 
 • Plan wandel meetings met je collega’s. Doe eens gek! Waarom in zo’n muffe vergaderruimte zitten als je ook even een wandeling kunt maken en hetzelfde kan bespreken? Een wandeling geeft je meteen een boost om daarna weer aan de slag te gaan. Werk je vanuit huis? Spreek dan met een collega die in de buurt woont af voor een wandeling. 
 • Kijk vooruit of rond open eindjes af. Is het in de zomer rustiger qua werk? Kijk dan wat je alvast kan voorbereiden voor een drukker seizoen, ruim je mailbox eens helemaal op, of pak oude mails of projecten op die al heel lang op je wachten. Door een back log aan werk af te handelen of vooruit te werken krijg je meer energie omdat je het gevoel hebt meer controle te hebben over je werk.

En dan nog een paar andere tips die je kunnen helpen goed georganiseerd en productief in de zomer te zijn:

 • Maak in het weekend een weekmenu voor de hele week en zorg voor boodschappen. Zo hoef je na een (warme) dag werken niet meer na te denken en naar de supermarkt. Tenzij je het natuurlijk fijn vindt om naar de supermarkt te gaan omdat het daar lekker koel is 😉
 • Verdeel de taken. In de zomer komen er weer andere huishoudelijke taken bij, zoals de buitenplaten water geven, de barbecue schoonmaken etc. Verdeel de taken, zodat duidelijk is wie wat doet.
 • De zomer is ook een perfect moment om een online cursus te volgen en een nieuwe skill aan te leren. We kijken minder tv, overal is de werkdruk iets lager. En nieuwe dingen leren geeft je energie ook echt een boost. 

Laat mij hieronder weten of jij nog tips hebt waardoor je productiever kan zijn in de zomer periode. 

Hartje Mybestself

You Might Also Like...

No Comments

  Leave a Reply