Productiviteit Slimmer werken

11 tips om je werk af te ronden voor een ontspannen vakantie

Volgende week begint de vakantie voor het eerste deel van Nederland. De 2 opvolgende weken volgen de andere delen van Nederland. Tijd om eens goed te kijken naar je werk en alles netjes af te ronden zodat jij met een gerust hart op vakantie kan en heerlijk kan ontspannen. Hierbij kan je gebruik maken van goed plannen en vooruit werken.

In dit artikel geef ik je 11 tips om direct toe te passen zodat jij komende weken heerlijk op vakantie kan. 

 1. Als eerste is het belangrijk om jouw vakantie zo snel mogelijk in te plannen in je agenda. Zo worden er geen meetings overheen gepland en hoef je zo min mogelijk te verplaatsen en af te zeggen (dat scheelt ook tijd ;))
 2. Maak dan eerst een takenlijst of een breindump van alle dingen die je nog wilt én moet doen. Zo heb je overzichtelijk op papier wat er allemaal in je hoofd zit en dat geeft rust. Bedenk je nog iets, zet het op de lijst erbij. 
 3. De volgende stap is prioriteiten stellen aan al deze taken. Wat zijn must-do’s, wat zijn dingen die je zelf graag afrondt, wat zijn nice-to-haves en welke dingen kunnen wachten tot je terug bent van vakantie? 
 4. Plan nu de taken in je agenda of planner in. Blok eventueel ook tijd in je agenda om hieraan te kunnen werken, om te voorkomen dat je de hele dag in meetings zit en nergens aan toekomt. Werk je voor jezelf, dan is het natuurlijk ook handig om alle taken alvast in te plannen zodat je niet in de knoei komt op het laatste moment. 
 5. Werk vooruit. Sommige taken zijn goed alvast eerder te doen zoals een blog of nieuwsbrief schrijven en inplannen. Een video opnemen of een Powerpoint presentatie maken. 
 6. Denk na over back-ups. Wat kan er gebeuren tijdens jouw vakantie en bij wie kunnen jouw collega’s of klanten terecht? Denk hier vooraf over na. Je kan een project overdragen aan een collega, of als je ondernemer bent een Virtual Assistant (VA) inzetten voor jouw inbox of klantenservice. 
 7. Begin ook op tijd aan jouw overdrachtsdocument. Want elke keer als je iets bedenkt of tegenkomt tijdens je werk, dan kan je dat meteen vastleggen in het document. Zet hier ook in wanneer je weer terug bent van vakantie. 
 8. Blok de laatste werkdag voor je vakantie in je agenda. Zo heb je tijd voor jouw afronding en om laatste afspraken of koffie dates in te plannen met collega’s voor jouw overdracht. Zo ben jij in charge van jouw agenda en wordt je niet geleefd op de dag die je wellicht als drukste dag van het jaar ervaart. Blok ook meteen de eerste werkdag in je agenda, want veel mensen zullen met je bij willen kletsen en projecten zo snel mogelijk weer terug willen geven aan je. Gebruik deze dag om je inbox bij te werken, een lijst van acties te maken zodat je snel up to speeds bent. Hiermee voorkom je ook dat je op je eerste werkdag meteen het vakantiegevoel al kwijt bent. Zet dus ook in je Out of office dat je een dag eerder weg bent en een dag later terugkomt. Daar ga je echt blij van worden 🙂
 9. Pak op tijd alvast je koffer in. Als je dit al gedaan hebt een aantal dagen voor je vakantie geeft dat rust. Het is een taak minder in je hoofd, en zo houd je overzicht. 
 10. Gebruik de vakantie ‘stress om taken af te ronden waar je normaal niet aan toekomt. Zelf lukt het mij voor de vakantie mijn inbox leeg te krijgen en zoveel mogelijk ‘oude’ e-mails af te handelen. Dat voel heel erg fijn, omdat je een aantal open eindjes heb afgerond en je brein houdt van closure
 11. Maak duidelijke afspraken met jezelf, je team en je collega’s. Werk je wel of niet tijdens de vakantie? Ben je bereikbaar? Ben je bijvoorbeeld ondernemer, net als ik dan zijn er misschien taken die je moet blijven doen tijdens je vakantie. Spreek dan met jezelf een limiet af. Bijvoorbeeld maximaal 2 uur per week. Acties die ik moet doen tijdens mijn vakantie zijn: uren van personeel goedkeuren, betalen van facturen en af en toe Asana checken om te zien of er urgente zaken zijn waarbij mijn team hulp nodig heeft. 

Heb jij nog goede tips die je toepast voor jouw vakantie? Deel ze hieronder. Ik wens je een fijne en ontspannen vakantie toe!

Hartje Mybestself

You Might Also Like...

No Comments

  Leave a Reply