Persoonlijk Zwanger - Mama

Capsule wardrobe maken: zwangerschapseditie

Het Pareto efficiëntie (de 80/20 regel) is ook van toepassing op je kledingkast. 80% van de tijd dragen we maar 20% van onze kleidingstukken. Bizar, de rest is gewoon ruimte aan het innemen en maken het ons dagelijks lastig een keuze te maken. 

Daarom kwam ik terecht op het concept: capsule wardrobe. 

Wat is een capsule wardrobe? 

Het is een seizoen kledingkast maken van minder items dan je gewend bent. Je maakt vooraf aan ieder seizoen een selectie van jouw kleding gebaseerd op het jaargetijde en bijvoorbeeld een kleurenpalet. Per capsule kies je 37 kledingstukken. Onder- en bovenstukken, die je goed met elkaar kunt combineren. En met deze 37 items doe je dan de komende 3 maanden. 

Waarom werkt een capsule wardrobe?

Ten eerste geeft het enorm overzicht. Zie de foto van mijn kast hieronder. Ik word daar gewoon echt heel erg blij van. Mijn kleding kreukelt minder omdat het niet meer zit opgepropt, ik weet precies wat ik heb en alles is op elkaar afgestemd dus ik kan makkelijk combineren. Daarnaast helpt het je ook minder keuzes te maken. Want als je uit 37 stukken een outfit maakt is een stuk makkelijker dan wanneer je uit 200 items moet kiezen. 

Er zijn geen harde regels, ook niet per se qua aantal items. Ik zie verschillende methodes voorbijkomen, van 15 tot 40 items per capsule. Ik ben uiteindelijk uitgekomen op 37 kleding items en 3 paar schoenen. 

Wat hoort er wel in de capsule en wat niet? 

Wel: bovenstukken zoals tops, truien en jurken. Onderstukken zoals broeken en rokken. Plus jassen en schoenen. 
Niet: sportkleding, ondergoed en pyjama’s. 

Hoe start je met een capsule wardrobe?

Stap 1: zorg dat je plastic bakken en ongeveer 1,5 uur de tijd hebt. 

Stap 2: kies een kleurenpalet waar je blij van wordt

Stap 3: haal alles uit je kast en stel een collectie samen

Stap 4: hang jouw items in je kast en berg de rest van de kleding op. 

Leuke bijkomstigheid: over 3 maanden wanneer je een volgende wardrobe capsule gaat maken, ga je door jouw kledingbakken heen en zie je items die je al lang niet meer gezien hebt. Het is dus alsof je aan het shoppen bent in je eigen kast. Heb je een collectie samengesteld dan zie je precies of er iets is wat je nog mist. Dat zou je dan eventueel kunnen aanschaffen in plaats van lukraak dingen kopen die je aanspreken. Zo ben je bewuster van jouw keuzes.

Tips voor het maken van een capsule wardrobe: 

  • Probeer dat elk bovenstuk dat je kiest, past op minimaal 2 onderstukken. Het liefste op meer, want hoe meer je kan combineren hoe meer verschillende outfits je kunt samenstellen met deze items. 
  • Kies een kleurenpalet waar jij blij van wordt en past bij het seizoen. Als de kleuren op elkaar zijn afgestemd, is het combineren ook makkelijker
  • Ruim alle kledingstukken die nu niet in je capsule passen op in plastic bakken. Maar wees ook kritisch en bewaar niet alles wat je maar bezit. Als iets niet lekker zit of je toch nooit draagt kan je het ook weggeven of verkopen. 
  • Voeg ook 1 of meerdere vesten toe aan je collectie. Die kan je vaak met heel veel outfits combineren. 

Doordat je bewust een keuze maakt van items die je dat seizoen leuk vindt, draag je deze ook heel graag. Ik vond het behoorlijk shocking toen ik hoorde dat we ieder kledingstuk gemiddeld maar 7x dragen! Hiermee draag je jouw items vaker en kan je daarna met een gerust hart rouleren met kledingstukken die je opzij hebt gelegd. 

Mijn capsule wardrobe – zwanger editie:

Voor mij is de aanleiding niet minimalisme, maar eerder mijn zwangerschap. Inmiddels ben ik 6 maanden zwanger en pas ik heel veel items niet meer. En is eindelijk de zomer begonnen in Nederland en kunnen heel veel items opgeborgen worden. 

Handig voor mij zodat ik meer overzicht heb, daarnaast word ik niet steeds geconfronteerd met leuke items die ik niet meer pas. 

Mijn eerste wardrobe bestaat uit:

5 t-shirts 
3 truien 
1 longsleeve
1 korte broek
1 rokje
1 feestpak
4 lange broeken 
4 topjes 
3 blouses 
5 vesten 
9 jurken
3 paar schoenen 

Dit zijn 37 kleidingstukken en 3 paar schoenen, in totaal dus 40 items

Ik ben iets coulanter naar mijzelf geweest dan echt voor de 37 items te gaan. Dat heeft er mee te maken dat de tops en t-shirts nu nog goed passen, maar wellicht over een maand (of 2) niet meer, en ik dan dus minder items heb. 

Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Wil je mijn proces zien, bekijk dan de video hieronder.

https://youtu.be/XwptoQjXa7I
Hartje Mybestself

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply