Persoonlijk Productiviteit

Minimalisme game – in 30 dagen 465 dingen wegdoen (omgekeerd)

Over de minimalisme game heb ik afgelopen jaren al zo veel Youtube video’s gekeken. Ik vond het fascinerend en knap! Ik ben zelf absoluut geen minimalist, maar vind wel wat ik meer spullen heb dan ik nodig heb en gebruik. Zelf heb ik de game al 2x eerder gedaan. En nu een paar jaar later is het de tijd om het weer te doen en mijn proces te filmen. 

Wat is de minimalisme game?

De game of challenge is een leuke uitdaging die uit de minimalisme stroom komt. Het is bedacht door The Minimalists. Het idee is dat we onbewust zo veel spullen in ons huis hebben, dat we er makkelijk wat kunnen missen. Omdat ontspullen voor veel mensen nieuw is, is het een spel waarbij je op dag 1 één item wegdoet, op dag 2 twee items en op dag 3 drie items. Zo ga je door tot dag 30 – het einde van de maand. Dan heb je opgeteld bij elkaar 465 dingen weggedaan. Dat ruimt op!

Waarom zou je opruimen? 

Het is misschien niet voor iedereen het leukste proces, want over alles moet je een keuze maken (dat kost energie). Maar het voelt wel heel goed om eindelijk dingen weg te doen die al jaren liggen te verstoffen. “Daar kan ik misschien later nog wat mee’ om vervolgens 4 jaar onaangeraakt in je kast te liggen. Een opgeruimd huis geeft je overzicht, ruimte en energie. Je laat dus overbodige ballast los. En het voordeel is, je hoeft er niet meer naar om te kijken. 

Ideaal is het om deze challenge te doen vlak voor een verhuizing, zodat je minder ‘zooi’ meeverhuisd of wanneer een kamer een andere bestemming krijgt (zoals bij ons) en het fijn is om deze leeg te maken. En het sluit fijn aan bij de grote voorjaarsschoonmaak. Even de bezem er door!

Wat doe je wel en wat doe je niet weg?

Ik heb van verschillende mensen technieken geleerd.  Bijvoorbeeld van Marie Kondo: “Does it spark joy?” – Word je er blij van? Dat is een hele goede graadmeter. Als je ergen niet blij van wordt, waarom zou je het dan bewaren? En bijvoorbeeld bij kleding is het makkelijk om jezelf te vragen: zit het echt lekker? Vaak hebben we leuke kledingstukken die eigenlijk niet lekker zitten of opkroppen. Hup, weg ermee!

En ik heb van iemand anders weer de 2 volgende opruim regels geleerd:

  1. Kan je het in een straal van 20 km kopen voor €20 of minder? Dan kan het weg. De kans dat je het gaat gebruiken is zeer klein en heb je het over 3 jaar toch nodig dan kan je het als het moet toch nog eens kopen.
  2. Een supermarkt heeft voorraad, dat hoef jij niet in huis te hebben. En natuurlijk is het fijn als jouw favoriete producten in de aanbieding zijn om deze dan extra in te slaan. Maar je hoeft niet alles (ruim) op voorraad te hebben. Daar zijn winkels dus voor 😉 

Doe je de spullen echt weg? 

Ja! Maar je doet niet alles in de prullenbak natuurlijk. Bij alle spullen die je wilt weg doen bedenk je of een ander hier nog iets aan heeft of dat het kapot/over de datum/niet goed genoeg meer is. Met de dingen die wel goed zijn, deed ik het volgende: 

  • Ik zette kleding en tassen op Vinted
  • Spullen op Marktplaats 
  • De rest naar de kringloop
  • Ik gaf terug aan een ander wat ik geleend had en niet van mij was. 

Aan het einde van de challenge heb ik alle spullen in 1x naar de kringloop gebracht en halverwege de maand kwam er een ophaaldienst voor kledingzakken bij ons in de buurt, dus die heb ik buitengezet. 

Mijn ervaring met de minimalisme game

Zelf heb ik gemerkt dat ik aan het begin van een challenge veel gemotiveerder ben dan aan het einde. Daarom heb ik besloten of de 3de keer van de challenge nu omgekeerd te doen.

Op dag 1 begon ik met 30 items en op dag 2 met 29 items enzovoort. Dat was wel fijn, omdat ik de ‘zwaarste’ dagen al meteen aan het begin gehad had. Ik begon met mijn kledingkast en tassen en kwam gemakkelijk aan de 30 en 29 items. 

Halverwege de game werd het echt een stuk lastiger. Ik telde op wat ik nog moest en de moed zonk mij in de schoenen toen ik erachter kwam dat ik nog 160 items bij elkaar moest wegdoen. OMG! Het werd al moeilijker spullen te vinden en ik doe ook voornamelijk echt spullen van mijzelf weg en niet van Sander en Jade. 

En wat ik verder vond tegenvallen is alles wat echt heel goed is nog te verkopen op Vinted en Marktplaats. Zoveel werk en dan heb ik het nog niet eens over het verzenden van de pakketjes. 

Toch is het gelukt! Ik heb bakjes, doosjes, mandjes, kasten uitgeruimd waar ik normaal niet kom. Dus het voelt wel goed, dat de bezem er lekker door heen is gegaan. JEAH, het is gelukt! 

Ben je benieuwd wat ik allemaal heb weggedaan en hoe de challenge er voor mij uitzag? Bekijk dan deze video op Youtube.

Hartje Mybestself

Heb jij al eens de minimalisme game gedaan? 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply