Persoonlijke ontwikkeling Productiviteit

Een mid-year review doen

Het is halverwege het jaar 2020. Voor velen is dit jaar anders verlopen dan gedacht. Doelen zijn misschien vertraagd of staan on hold. Vakanties die misschien niet doorgaan. Angst die jou afgelopen maanden verlamd heeft. Het is een goed moment, nu we nog een half jaar van 2020 te gaan hebben om te kijken naar onze doelen. Tijd voor een mid-year review! Welke doelen zijn al bereikt? Welke zijn niet meer haalbaar? Welke moeten worden aangepast? 

Waarom reflecteren en doelen stellen? 

Ik ben enorm fan van het stellen van doelen. Dit helpt mij stappen te zetten en te groeien met mijn bedrijf en te groeien als persoon. 

Gekoppeld aan doelen stellen zijn 2 zaken zeer belangrijk: 

 • Het daadwerkelijk DOEN en nemen van acties richting je doel
 • Reflecteren op je doelen

Zonder actie geen resultaat. Dus leuk dat je dromen en doelen hebt, je zal er wel echt voor moeten werken. Alleen de wens of de intentie is niet genoeg. Het gaat er ook om dat je actie onderneemt. En het liefste elke dag een klein stapje zet richting jouw doel. 

Daarnaast vind ik reflecteren belangrijk. Dit is om bewust te worden hoe het gaat met je doelen. Loop je op schema of loop je ergens tegenaan? Kamp je met enorm uitstelgedrag? Door hierop te reflecteren, kan je enerzijds jezelf bijsturen en bewust worden van de status waarin je verkeerd. En anderzijds is het ook een moment om trots te zijn op jezelf. Heb je een doel bereikt? Geef je zelf een schouderklopje en vier het. Wees trots op wat je al hebt bereikt. 

Hoe start je met de mid-year review?

Het fijnste is als je aan het begin van het jaar doelen hebt gesteld, zodat je kan reflecteren op hoe het gaat. Heb je geen doelen gesteld, dan kan je natuurlijk wel terugblikken, maar niet zien hoeveel progressie je hebt gemaakt. Je had immers geen stip op de horizon waar je naar toe werkte. Heb jij aan het begin van het jaar geen doelen gesteld of zijn jouw doelen door de Corona crisis niet meer actueel? Maak dan gebruik van dit mid-year review moment om (nieuwe) doelen te stellen. 

Belangrijk dat je even 2 uurtjes blokt in je agenda en je even kan afzonderen met je planner, je notitieboek en jouw 2020 doelen. Neem rustig de tijd om terug te kijken en vooruit te plannen voor de rest van het jaar. 

Welke (reflectie)vragen stel je jezelf? 

 • Hoe staat het met mijn gestelde doelen? 
 • Wat heb ik al bereikt? En hoe verliep het behalen van deze doelen? 
 • Welke doelen zijn dit jaar niet meer haalbaar? Pas het doel aan of schrap dit doel.
 • Wat is de grootste les die ik heb geleerd van de Corona periode? 
 • Wanneer kan ik met trots terugkijken op een goed 2020? Wat moet ik hiervoor doen? 
 • Welk doel of gewenst resultaat zou ik willen toevoegen? 
 • Waar ben ik niet voluit gegaan en waar heb ik mijzelf klein gehouden? 
 • Welke kansen heb ik gepakt? En welke kansen heb ik laten liggen? 
 • Wat houdt mij nu nog tegen om te groeien? Zit dit in mijn beïnvloedingssfeer? 
 • Wat is de eerste volgende stap die ik vandaag nog ga zetten richting mijn doel(en)?

Bovenstaande vragen zijn ter inspiratie. Resoneert niet alles met je? Pak er dan uit wat voor jou wel werkt. Wordt ook bewust van de weerstand die je wellicht voelt bij sommige vragen. Ga deze niet uit de weg, maar duik er juist in. Ga door het oncomfortabele gevoel heen. Daarna volgt de magic

Hoe nu verder? 

Belangrijk is als je de vragen hebt beantwoord een plan maakt voor het tweede deel van 2020. Welke doelen ga je komende 6 maanden bereiken of wat wil je echt afgerond hebben? 

Breek daarna ieder doel op in kleinere stukjes. Bijvoorbeeld mijlpalen, kleinere projecten, taken en acties. Plan deze mijlpalen in over de komende maanden. En bekijk per maand of per week wat je gaat doen. Wat wil je welke maand klaar hebben? Geef jezelf een keiharde deadline voor ieder doel. 

“ A goal without deadline is just a dream” 

Daarna bepaal je voor de komende 2 weken de acties die je gaat ondernemen. Maak ze zo klein mogelijk, dat het een no-brainer is om te starten. En geef de taak of actie een werkwoord, zodat het duidelijk is wat je moet doen. 

(Bijvoorbeeld: schrijf niet op: presentatie Rabobank. Maar schrijf op: research voor presentatie, maak Powerpoint presentatie, oefen presentatie etc). 

Hierdoor wordt actie ondernemen veel makkelijker. 

Ik wens je heel veel plezier en succes met deze halfjaarlijkse review en ik hoop dat er een mooi (nieuw) strijdplan voor de rest van 2020 uitkomt. 

Heb jij weleens vaker een reflectiemoment?

Hartje Mybestself

You Might Also Like...

No Comments

  Leave a Reply