Toen ik dit ontdekte werden mijn mama dagen veel fijner
Persoonlijk

Toen ik dit ontdekte werden mijn mamadagen veel fijner

Ik heb mijn mamadagen altijd als een uitdaging gezien. Omdat ik ondernemer ben blijft mijn brein continue aanstaan. Er is altijd wel iets wat nog gedaan moet worden, inspiratie die gelezen of geluisterd moet worden of onverwachte zaken die geregeld moeten worden. Ondernemer zijn brengt verantwoordelijkheden met zich mee en sommige dingen wil je niet laten liggen, zoals kansen.  

Ik zat zo continu in een spagaat tussen aandacht voor mijn kind en een beetje wat voor mijn bedrijf doen. Als ik tussendoor wat deed werd ik afgeleid door vragen van mijn peuter. Dit zorgde voor steeds interruptie en ik kon niet gefocust dingen doen. En daarbij, ik was aan het eind van de dag gesloopt! Soms dacht ik op mamadagen, was ik nog maar in loondienst. Computer en telefoon uit en full-focus met Jade. Want iedereen weet dat ik op dinsdagen vrij ben en niet bereikbaar (disclaimer: ik weet dat dit niet bij iedere baan mogelijk is). 

“Soms dacht ik op mijn mamadagen, was ik nog maar in loondienst“

Een gefragmenteerde dag zorg voor een energielek

Wanneer je een hele gefragmenteerde dag hebt, kost dat veel energie. Even dit, even dat, niets afronden, veel afleiding om je heen of afgeleid worden door anderen of email etc. Het is op een werkdag al de uitdaging om hier bewust en goed mee om te gaan en afleidingen zo veel mogelijk te elimineren. 

Wist je trouwens dat als een collega of klant je iets vraagt, het 21 minuten kost voordat je de taak die je aan het doen was weer geconcentreerd kan uitvoeren? En dan te bedenken dat we gemiddeld elke 5 minuten een interruptie krijgen, betekent dat we nooit lang ergens op kunnen concentreren. 

Op een dag samen met je kind is dit helemaal anders. Kleine kinderen hebben niet zo’n grote aandacht spanne en starten met iets, om na 5 minuten een gigantische ravage achter te laten en zich te storten op het volgende. Los van alle bekers drinken die er om gaan, kruimels die gecreëerd worden etc. Ben je even naar de wc is het nog steeds maáámaaa. Je bent continu bezig en wordt geleefd.

Als je daarbij nog dingen van jezelf moet voor het werk ben je continu bezig en sta je maar aan. Je voelt continue de spagaat van aandacht voor je kind en aandacht voor de dingen die je wilt/moet doen…. óók dit schuldgevoel kan energie vreten.  Het beste is gewoon werk te laten voor wat het is en te genieten van het moment.

Toch blijft het soms een flinke uitdaging. Zo ervaar ik het althans, als ondernemende en introverte moeder. Als er moeders zijn die dit totaal niet herkennen, dan hoor ik het graag. Inmiddels heb ik wel mijn draai gevonden om deze mamadagen goed door te komen en deel ik deze tips graag met jou, want wellicht heb jij er ook iets aan.

Tips om je mamadagen veel fijner te maken (die ik zelf ook toepas):

  • Sta vroeg op (bijvoorbeeld rond 5 uur) om me-time te hebben én om de belangrijkste taak van die dag alvast te doen
  • Maak een planning van wat er echt vandaag moet gebeuren wat een nice-to-do is en hou je daaraan
  • Kies bewust om maximaal x aantal taken te doen en daarna met aandacht met je kindje te spelen. Persoonlijk vind het belangrijk dat er een ik- en een wij-activiteit is. Dat we dingen bewust samendoen en ook iets voor ons zelf. 
  • Verlang niet te veel van jezelf en plan niet te veel in op je mama dag 
  • Plan screentime goed in. Moet je een belangrijk telefoontje plegen of belangrijke mail sturen met aandacht? Zet dan screentime in. Ga dan niet appen en Facebooken, maar gebruik die tijd dan ook echt nuttig.
  • Ga erop uit! Bijvoorbeeld naar de dierentuin of de kinderboerderij. Ik merk dat als we ergens heen gaan de dag mij minder energie kost.
  • Zorg altijd voor een kladblaadje of notitieboek in de buurt. Als je iets bedenkt kan je het opschrijven en later inplannen of iets mee doen. 

Ben je in de situatie dat je altijd thuis werkt als je kinderen er ook zijn? Lees dan mijn artikel over productief thuiswerken met kinderen, wellicht haal je daar nog wat nuttige tips uit!

Mijn favoriete mamadag activiteit

Mijn favoriete activiteit op op meisjesdag (zo noemen we de dinsdag) is ontbijten bij de Intratuin. Samen eten we wat (voor €3!) en daarna gaat Jade de ballenbak in en kan ik ‘kleine’ werktaken doen op mijn laptop of mijn planner even bijwerken. Heerlijk!

Ik ben benieuwd welke tip jij gaat toepassen op je mamadag. Laat het mij weten in de opmerkingen.
En heb jij ook nog een aanvullende tip om je mamadagen veel fijner te laten verlopen? Laat het dan ook hieronder weten!

Hartje Mybestself

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply